Új hozzászólás Aktív témák
-
animatrix11
őstag
válasz Thunderzolee #12445 üzenetére
Köszi a tippeket!
Hardvert vásárolok nagy tételben is!!! Elérhetőség: 18. kerületben.
-
fistvan1205
újonc
válasz Thunderzolee #12450 üzenetére
Sajnos nekem sem jut eszembe semmi, hogy miért ne menne...
Holnap elviszem a gépet a boltba, ahol az ssd- is vettem, ők majd összehoznak valamit. Ha nem, akkor kénytelen leszek az újat befogni munkára, pedig sajnálnám. Ha kiderül valami, majd megírom érdekesség képpen. -
polo5
tag
válasz Thunderzolee #12449 üzenetére
Hello!
90 wattos a táp, akksi nincs hozzá ! Mert így vettem használtan hogy nem volt benne akksi !
8540P Nvidia quadro nvs 5100m a videokari benne !
Van ssd-m, csak az embert hajtja a kíváncsiság , ezért kérdeztem hogy elmenne e gyorsabb procival a laptop !Mert ram bővítéskor is kényes volt, kingston rammal nem volt hajlandó elindulni csak samsunggal , így van benne 8GB ram !
Hwinfo szerint ezek az adatok !!!
Hogy milyen az alaplap pontosan : Hewlett-Packard 1521
Chipset: Intel QM57 (IbexPeak-M DO)
Proci ami most benne van : Core i5-520M
Stepping: C2
Codaname: Arrandale SV
SSpec: SLBNB
Platform: Socket G1 (rPGA988A)
Microcode Update Revision: F
TDP: 25wÜdv: Gábor
-
Petyus87
aktív tag
Sziasztok!
Egy Dell Inspiron 5521-es laptoban szeretném a memóriát bővíteni. Jelenleg 4 gb-os van benne. Utána néztem, hogy DDR3-as kell bele. Ezek közül bármelyiket megvehetem? Rendszergazdától azt hallottam, hogy nem mindegyik különböző márkájú memória szereti egymást, úgyhogy utána kéne nézzek, hogy pontosan milyen van az enyémben. Ebben mennyi az igazság?
Köszöntem előre is! -
veterán
válasz Petyus87 #12454 üzenetére
CPU-Z-t tegyél fel, azzal ki lehet olvasni, h milyen memória van benne jelenleg.
Lehetőleg azonos időzítésű legyen (Cas Latency), az se árt ha stimmel a MHz is.
Az esetek nagy részében lényegtelen milyen ramok vannak benne, de van olyan is, h nem indul el a gép az eltérő ramok miatt.
A legjobb, ha Hardveraprón veszed meg, és belepróbálod mielőtt kifizeted.
A rendszergazda jól mondta, de nem a márkajelzésekkel van a probléma, inkább az eltérő karakterisztikájú ramokkal.
Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
veterán
Na, hát annak a Quadro videokártyának a fogyasztása 35Watt.
A processzor még plusz 35Watt.
Meg a többi sallang még max 20Wattot ehet meg, így fér bele a 90Wattba.Ha a processzort 45Wattosra cseréled, lehet a 90Watt már kevés lesz.
De ez csak elmélet részemről.
Azt hittem amúgy nincs benne dedikált videokártya, csak az integrált IGP.Elképzelhetőnek tartom, h egy 45Wattos processzorhoz 120W-os táp kell már (vagy legalább 100-as, de a 90 után csak a 120 jön, úgyhogy akkor marad az).
De szerintem úgyis az fog dönteni, h mennyiért találsz i7-es processzort, mert szerintem nem nagyon éri meg a proci-csere, még a kétmagos i7-eseknek is olyan aránytalanul magas az áruk, h szvsz akkor se éri meg, ha van pénz lóvéra.
-
Petyus87
aktív tag
válasz Thunderzolee #12455 üzenetére
Köszi a segítséget!
Leszedtem az általad ajánlott programot. Kinéztem én egy 4 gb-os kingston memóriát, a Cas Latency az stimmel is, viszont a Mhz nem. A progi szerint a DRAM Frequency 798 Mhz, az általam kinézett memória viszont 1600-as(ami azt illeti, nincs is 1000-nél kisebb). Nem tudom jót nézek-e? Viszont magáról a márkáról semmi adatot nem látok. Vagy menjek biztosra és vegyek 1 db 8gb-os memóriát?[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Petyus87 #12457 üzenetére
Akkor a benne levő ram is 1600-as.
(A dupláját kell venni, ezért DDR a neve.)Azért nem lehet márkás, mert noname, bár ez ritka, inkább csak a DDR1-re volt jellemző; (SPD fülön nem írja a márkáját? - lehet lépegetni a bankok között)
De szerintem nem lesz gond, általában működnek különböző modulok is. Pláne ahogy írtad, órajel, időzítés stimmel.
Vehetsz persze 8 gigás modult is, akár a meglevő mellé is berakhatod, lesz 12giga ramod.
Én inkább két modulos kiépítésnél maradnék, a Dual Channel miatt, 5-10%-ot az is hozzátehet a gép sebességéhez. Lehet két különböző méretű is a ram (4+8), a Dual Channel jó eséllyel akkor is meglesz.Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
Petyus87
aktív tag
válasz Thunderzolee #12458 üzenetére
Köszi a segítséged! Nem tudtam.
Közben megtaláltam a márkát is az SPD fülön keresztül. Samsung van benne. A Rendszergazda szerint, nem mindegyik különböző márkájú memória "szereti" egymást(ezek szerint csacskaságokat beszél?). A Kingston HyperX-et néztem ki, mert ilyen márkájú SSD-t kapott a gép és tökéletesen elégedett vagyok vele.u.i.: Közben most nézem, hogy nincs is Samsung 4 gb-os memória, legalább is az árukereső nem dobott egyet sem(csak 8, illetve 1 gb-at).
[ Szerkesztve ]
-
Petyus87
aktív tag
Közben lecsekkoltam, hogy a HyperX az időzítés miatt nem lesz jó, mert az CL9-es, a jelenlegi pedig CL11. Akkor maradok ennél a Kingstonnál ez minden tekintetben egyezik a jelenlegivel, csak a márka más.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Petyus87 #12460 üzenetére
6ezerért veszed?
Annyiért már majdnem 8 gigást is lehet venni Hardveraprón. Na, de mindegy, végülis nincs jelentősége.
Írtam már feljebb, h a Rendszergazda nem volt kókler, és van igazság abban ami mondott, de nem a márkajelzés különbözősége miatt nem mennek az eltérő márkájú ramok, hanem mert valószínűleg ő ahányszor ramot akart bővíteni, és belefutott ebbe, h különböző márkájú ramok nem működtek nála, ott nemcsak a márkajelzés különbözött, hanem valószínűleg az órajel is eltért, meg az időzítés is, vagy akár az se mindegy, h a ram egy oldalas, vagy kétoldalas (a modulnak egyik, vagy mindkét oldalán vannak chipek).
Szóval ez így egyben okozhat problémát.A DDR2 előtti időkben fontos volt, h milyen ramot párosítunk a gépben a chipset mellé. Akkoriban még sok volt a "noname" ram, amikkel gyakran volt gond is.
Aztán a Core 2 érában a gépek többnyire mindenevők lettek, az Intel chipsetjei mindenféle különböző értékkel bíró ramokat megettek.
Aztán most a Core i megjelenése (DDR3) után azt lehet mondani, h 90-95%, h eltérő ramok is menni fognak, de mégis bármikor előfordulhat, h mégsem mennek.
Ezért nem fogja itt a topicban senki sem 100% biztonsággal megmondani azt, h milyen ram/ramok mennek egy adott gépben.
Mert NEM lehet megmondani.
Bele kell próbálni.
Ezért preferálom a Hardveraprót, mert az eladókkal egy próbát meg lehet beszélni, de webshopból rendelt ramok ha nem mennek, az már késő bánat.A másik meg az, h a "Rendszergazda" kifejezés egy gyűjtőfogalom. Jómagam is ismerek jópár olyan programozót, aki csukott szemmel leprogramoz egy weboldalt, de nem tud összerakni egy konfigot, mert szinte semmilyen hardveres ismerete nincs.
Én meg programozni nem tudok.
Szervereket szerelek össze, hálózatokat állítok be, oprendszereket telepítek, ezért Rendszergazdának hívnak, de soha nem tanultam programozást, nekem ez kimaradt.
Az már más kérdés, h én ha valamihez nem értek, akkor azt kerek perec megmondom, eszemben sincs fals válaszokat adni.
Viszont az is igaz, h a legtöbb ember joggal fordul bizalommal az ismerős "Rendszergazdához", mert ők általában értenek az ilyesmihez, és hát valamilyen szinten a Te rendszergazdád is értett hozzá, legalábbis próbált segíteni, rosszat végülis nem mondott.Egyébként elvileg ez úgy menne, h a cl:9-es ramot a másik modul (cl:11) értékén hajtaná, és működne gond nélkül, DE megesik, h nem ezt csinálja, hanem inkompatibilitásra hivatkozva fogja magát, és nemes egyszerűséggel el sem indul a gép. Ilyenkor szoktak az emberek any×zni.
Samsung ramot meg azért nem találsz, mert a Samu inkább csak OEM partner beszállító. HP, Apple, Lenovo, Dell, ezekben Samsung memória van gyárilag, de ha bemész egy sztech boltba, h ramot vennél, akkor bármilyen más márkát inkább találsz, mint Samsungot. Így aztán persze könnyű belefutni abba, h nem egyformák a gépekben a modulok.
[ Szerkesztve ]
-
Petyus87
aktív tag
válasz Thunderzolee #12461 üzenetére
Szia!
Köszi a türelmed és, hogy összefoglaltad.
Azért szeretném, ha mindenképpen jó lenne a memória, mert vidékre viszem le a gépet, ott van az ismerős, aki beteszi és újratelepíti a rendszert, mert az is időszerű már. Végül megnéztem apróba a memóriát, ahogy ajánlottad. Találtam is megfelelőt, aki vissza is vásárolja, hogyha nem működik megfelelően a gépen. Lehet, hogy ezt az utat választom. -
polo5
tag
válasz Thunderzolee #12456 üzenetére
Hello!
Itt találtam hardveraprón Core I7-740QM procit 9000 Ft az ára !
Ebayen sokkal többe kerül !
Még nem szántam el magam a vételre mert ahogyan írtad az plusz táp a 120 wattos az sem kevés pénz , plusz proci plusz pénz amiért berakják nekem !Üdv: polo5
-
norbi2010
őstag
Sziasztok!
Egy UX303UA-ba szeretnék plusz 4GB ramot tenni, megoldható ez? Alapból négy van benne, ha minden igaz 12GB-ig lehet bővíteni.Ez a RAM jó lenne hozzá?
Köszi!
-
veterán
Hát én ennyiért már belevágtam volna.
Csoda, h nem vitték még el azt a processzort.Belerakod.
Miért kell ehhez valaki más, akinek még fizetsz is érte?
Youtube tele van laptopszétszedős videokkal:
https://www.youtube.com/watch?v=FEeWgq0pZ-w
Paszta, miniatűr csavarhúzó -készlet kell csak hozzá.
Jó oké, nálam ezek adottak, de hát ha az ember szét akar szedni néha ezt azt, akkor kell lennie otthon ilyen telefon-szétszerelős csavarhúzó-kitnek amúgy is.Energiafogyasztás mérővel méred az áramfelvételt (ilyet is rendszeresen árulnak Lidl/Aldi üzletekben 4-5ezerért, jópofa dolog, el lehet vele méricskélni otthon), ha 90W közelében van, akkor egyrészt úgyse fog menni a gép, másrészt a műszer kiírja, ebben az esetben meg szerzel hozzá egy nagyobb tápot.
Olcsó az a proci, ha esetleg meg nem fog menni, el tudod adni, nem buksz vele, nem marad rajtad.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz norbi2010 #12464 üzenetére
Ezekbe bele van forrasztva 4 giga a nyákra.
Van egy bővítőslot, amibe akár 8 gigás modult is lehet tenni, így jön ki a 12 giga.Amit kinéztél bele, a Crucial oldalán a támogatott ramok között van, úgyhogy gondolom megy majd benne.
Esetleg CPU-Z-vel olvasd ki a jelenlegi memória paramétereit (MHz, időzítés), és nézzük meg amit kinéztél ugyanilyen-e, de mondjuk gondolom azért a Crucial van akkora cég, h nem írná ki a saját oldalára, h támogatott, ha nem tesztelték volna le.
Youtubeon vannak szétszedős tutorialok, de mondjuk nem nehéz, csak a hátlapot kell levenni.
DDR3L 1600-assal van szerelve gyárilag.
-
Petyus87
aktív tag
válasz Thunderzolee #12461 üzenetére
Közben beszereztem a memóriát. 4gb-os, 4 ezer Ft-ért. Nagy örömömre bele is tudtam rakni a gépbe. A rendszer érzékeli, a CPU-Z-ben is látom, de egyelőre nem vettem észre semmi különöset. Hogyan lehet majd észlelni a teljesítményjavulást? Lehet, hogy nem lesz könnyű mert SSD-m is van.
Köszi még egyszer a segítséget! -
veterán
válasz Petyus87 #12467 üzenetére
Ja, h Te azt gondoltad, h majd belerakod, és gyorsabb lesz a gép?
Hát nem.
Ha 1giga ram lett volna a gépben és 4-re bővíted, akkor észrevettél volna változást, de a 4-ről 8-ra az nem fog hozni látványos javulást már.Nyissál meg párhuzamosan egy halom programot, böngészőben 100+ fület. Ha csak 4 giga ram van, akadozik, ha 8giga van, akkor is, de kevésbé.
A Feladatkezelőben amúgy ellenőrizheted mennyi memóriát fogyaszt a gép pillanatnyilag.
Leegyszerűsítve úgy képzeld el, h 4 gigáig ugye fogy a ram, aztán ha elfogyott, akkor a merevlemezre "lapozza ki" a ramot, ilyenkor kezd el szaggatni, belassulni a gép használata (mert a merevlemezre kiírni, meg onnét beolvasgatni nagyságrendekkel lassabb, mint a fizikai ram). Namot, mivel már 8 giga ram lesz, nem kell kilapoznia semmit, hanem tudja addig tölteni a memóriát, amíg a 8 gigát el nem éri.
Normál használattal elég nehéz megtölteni a 8 gigát.
Nálad ez a kilapozás azért se akasztotta meg a gépet, mert SSD-d volt, ami majdnem olyan gyors, mint a ram.Az (XP-nél újabb) Windows amúgy szeret terpeszkedni, figyeli a felhasználó szokásait, és a gyakran használt programokat előtölti (prefetch, superfetch), képes elfogyasztani 8 giga ramot is, ha alá raknak annyit, és ilyenkor az előtöltött programokat elvileg gyorsabban nyílnak meg, mivel elő vannak töltődve.
Persze mivel neked SSD-ről megy a gép, ezt már kevésbé venni észre, amúgy is villámgyors a gép.[ Szerkesztve ]
-
Petyus87
aktív tag
válasz Thunderzolee #12468 üzenetére
Lehet, hogy rosszul fejeztem ki magam. Nem vártam, hogy megtáltosodik a gép, de ahogy leírtad, gondolom nyomokban fellelhető lesz a bővítés. Szoktam azért játék mellett 4-5 internetablakot is futtatni. Óriási javulást az SSD berakása után tapasztaltam, viszont hallottam már mástól is, hogy a Windows "szereti" a memóriát. Mivel 3 éve hosszútávra vettem gépet, most pont azért gondoltam, hogy korszerűsítek kicsit az újratelepítéssel(Win10) együtt. Az i5+SSD kombó mellett máshoz nem nagyon lehetett nyúlni csak a memóriához, mert az eddig 4 gb volt ugyebár. Megnéztem feladatkezelőt is, amit említettél. Ha jól látom normál felhasználás során 2,5-3 gb memóriát "eszik", de most már azért megnyugtató, hogy van hova nyúlnia tartalékért. Az elkövetkezendő pár évben remélhetőleg nem lesz gondom(az elavultságra gondolok).
-
Sziasztok! A laptopomba szeretnék processzort cserélni, én próbáltam utánna nézegetni, de sajna ez kifogott rajtam, ezért kérném a ti segítségeteket. A laptop pontos típusa:
Lenovo G580 model: 20150
cpu: i3 2348m 35W
intel hm76 chipset rev 09nem tudom mi kéne még, majd mondjátok. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen procit tudnék bele rakni?
Köszi előre is!Gépelés nem az erősségemasdsdk
-
gonorrea
senior tag
Üdv!
Van itthon egy régi Hp nx7300as laptop, nagyobbik gyereknek megcsinálnám netező gépnek!
Cpu: Intel Dual Core T2250
Socket: 479mPGA
Chipset: i945GM
BIOS: F0b (van újabb)
Ram: 2 GBÉrdemes lenne kicserélni benne a procit egy C2D-re (gondolom 4 magos felejtős), lenne érdemi előre lépés?
Esetleg mit tanácsoltok mit cseréljek még? Egy 10 éves kislánynak lenne, net, youtube, filmnézés, később esetleg iskolai dolgok megoldására!A lövészárkokban nincsenek ateisták... Az elv olyan mint a fing, tartod amíg bírod! O+N2 5G 8/128 GB + Amazfit Stratos
-
veterán
válasz gonorrea #12471 üzenetére
Hát a T2250 nem egy combos CPU.
2MB L2 tár még elég lenne, de se az órajele nem túl magas, és az FSB se az elérhető legnagyobb.A HP szervizkönyve alapján viszi az összes chipsetbe való processzort. (Intel 945GM, Socket M foglalat)
Ezek azok:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_M
Ne keverd össze a Socket P-hez tartozó processzorokkal, (azoknak is hasonló a számozása).Én a T7ezreseket javaslom, a 667-es FSB-vel, és a nagy L2 tárral.
Hardveraprón ~3ezerért vannak.
TDP osztály mindegyiknél 35Watt, úgyhogy azzal nem lesz gond.Youtubeon vannak tutorial videok a gép szétszereléséről.
Memória ha egy két gigás modul van benne, akkor tehetsz még egy gigát mellé, de kettővel is el lehet szüttyögni. 4 gigát ne tegyél bele, mert nem kezeli le, hiába a 64bites oprendszer.
CPU-Z-vel ki tudod olvasni mi van benne most.Tedd fel a legutolsó BIOS-t. (F0E)
Mehet rá a Win7, driverek vannak.
Merevlemezt pontos típus alapján ki lehet keresni, h hány tányéros.
Gondolom, mivel régi, 5400RPM-es van benne.
Tehetsz bele SSD-t is, esetleg egy 7200RPM-es, egy tányéros is jelentős gyorsulást hoz. Vagy hát ugye maradhat az 5400RPM-es is.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Hannibhál #12470 üzenetére
HM76 chipset. Socket G2-es foglalat.
Ez a harmadik generációs Core i processzorokat támogatja.
Ezek azok:
wikipedia.org/wiki/Ivy_Bridge_#Mobile_processorsDE a benne levő processzor második generációhoz tartozik. Mivel a foglalat ugyanaz, feltételezem, h kezeli a második generációs Core i sorozatot is. Ezek azok:
wikipedia.org/wiki/Sandy_Bridge#Mobile_platformA manualban is ömlesztve szerepelnek a HM65, ill. HM75/76/77 chipsethez tartozó 2nd, ill. 3rd gen. Core i processzorok.
Ezt csak azért írom le, mert ha i5-öst keresel bele, akkor lehet, h Sandyst olcsóbban találsz hozzá, és még az is lehet, h menni fog benne.
100%-ra nem tudom megmondani, h mit visz, mert megesik, h a BIOS-ból kihagytak egy-egy CPU-mikrokódot. Javasolnám, h olyan illetőtől vedd meg, ahol bele tudod próbálni, és ha esetleg nem viszi, akkor nem kell kifizetned.Natív 4 magost ne keress hozzá, mert azokhoz többfázisú tápellátó áramkör is kell, ami ebben a gépben nincs meg, illetve azok magasabb TDP osztályba tartoznak, és a gép hűtését nem ahhoz tervezték.
Az aprón 5-7ezertől szoktam látni i5-öst.
De mihez kell amúgy a gyorsabb processzor?
Egy SSD dobja meg igazán a gép sebességét; esetleg egy 7200RPM-es, egy tányéros merevlemez.
A gépben levő videokártya (GT630, GT635) nem egy túl erős darab, nem biztos, h processzorcsere után jobban fogja vinni a játékokat. Ellenőrizd a feladatkezelőben (a háttérben futtatva), h játékok alatt mennyire terhelődik a processzor magonként. Ha nem 100%-on pörög, akkor megeshet, h inkább GPU limited van már most is.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Petyus87 #12469 üzenetére
Tökéletesen összefoglaltad, jó olvasni, h van aki legalább érti a dolgokat.
Mondjuk én ha konkrétan játszok, a háttérben nem hagyok nyitva semmit (böngészők zabálják a ramot), torrent programot is ajánlott lekapcsolni, mivel vagy a torrent-cuccokat tölti fel/le, vagy a játékhoz szükséges dolgokat olvassa a merevlemez feje, ha ide/oda kell ugrálnia a HDD olvasó-fejének a párhuzamosan futó torrent program miatt, az lassítja az adatelérést. Bár nálad ez utóbbi nem gond, mivel SSD alapú a gép, nem merevlemez alapú.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Thunderzolee #12473 üzenetére
Nem sajna overwatch alatt kőkemény cpu limit van, vga 60-70en teker cpu meg 80-90en s kisjátszós gépnek lett, de nem létszükséglet bele új mert a régi notimtól igy is jobb. S am semmilyen 35w os i7 es nem megy bele? Az h 2. vagy az nekem mindegy. Vagy hozna nagyobb fejlődést egy i5-ös is?
Gépelés nem az erősségemasdsdk
-
gonorrea
senior tag
válasz Thunderzolee #12472 üzenetére
Köszönöm, Ram 2x1 GB van benne, ezt is már én cseréltem
SSD mehet bele simán, nem kell semmi átalakítás-mókolás?
Már most is win 8.1 fut rajtaA lövészárkokban nincsenek ateisták... Az elv olyan mint a fing, tartod amíg bírod! O+N2 5G 8/128 GB + Amazfit Stratos
-
veterán
válasz Hannibhál #12475 üzenetére
Nem tudom, h i7-esek mennek-e benne.
A chipset visz azt is.
Meg kell próbálni.Az i5 az i3-nál inkább csak órajelben tér el. Az i7-nek az órajele hasonló az i5-höz, viszont az L3 tár nagyobb, (bár ugyanúgy két magja van csak), viszont kérdéses, h a 3MB-ról 4MB-ra növelt L3 tár hoz-e érdemben változást. Az tény, h a Hyper Treading esetében a 4 mag magonként kábé 0.75MB-ot kap, ami épp a határán van szükségesnek (4×1MB már elfogadhatóbb érték, pláne a nagyobb L3 táras verziók 6-8MB-ja, ami ugye 4 felé osztva már magonként 1.5-2MB, ami biztos, h bőven elég bármilyen számítási feladathoz - igaz, ha a 8 szálas üzemmódot veszem alapul, ez az érték megintcsak lecsökken 0.75-1MB-ra, ami megintcsak ronthat a szálak számítási kapacitásának kihasználhatóságán).
Szóval az ár dönti el a kérdésed.
Keress olcsó i5-öst, a majd' 1GHz-el magasabb órajel elég sokat jelent (1/3-ad sebesség-növekedést), vagy ha találsz, akkor olcsó i7-est.Illetve némi Googlezás után találtam még két Ivy-s processzort: 3632QM és 3612QM.
Ezek natív 4 magos processzorok (4 mag, 8 szál - 6MB L3 tár), de csak 35W a TDP-jük.
ÉS szerelték a G580-as Lenovokat mindegyikkel.
Hát ha találsz ilyet megfizethető áron, akkor ezeket valószínűleg viszi.Van olyan, h egy adott gépet kétféle alaplappal szereltek (a 4 magosokhoz külön egy olyan típussal, ami tartalmazza a többfázisú tápellátó áramkört), de ezen gép esetében nem találtam adatot erre vonatkozóan. Alighanem egyféle alaplap van, és mennének benne ezek a négymagosok is.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Thunderzolee #12477 üzenetére
Köszönöm szépen a tanácsokat már csak azt szeretném kérdezni h a gt 635ös ha úgy van cserélhető?
Gépelés nem az erősségemasdsdk
-
veterán
válasz gonorrea #12476 üzenetére
SSD simán mehet bele, nem kell hozzá semmi.
Legalábbis mások cserélték már:
https://www.youtube.com/results?search_query=nx7300+ssdA ram kapcsán.. hát igen, jobb lett volna, ha nem 2×1-et raksz bele, hanem 1+2-t (később fogy el a ram, 2-3gigát alapból megesznek ezek a modern oprendszerek) de most már mindegy.
Frissítéseket tilts le, ne egyék a háttérben a gépet, esetleg CCleanerrel is nézd át, h mi indul el a háttérben a rendszer indulásával egyidőben, ami nem kell, azt tiltsd le (laptop segédprogramjaira gondolok elsősorban, ha raktál fel esetleg a HP oldaláról valamiket).
[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
-
fulemuless1
csendes tag
Sziasztok!
Egy Asus x550C laptopnál, az alaplapon van-e msata vagy m.2 interface? Aki tud segítsen. Köszönöm!
-
veterán
válasz fulemuless1 #12483 üzenetére
Nem bővíthető msatás SSD-vel sajnos.
-
fulemuless1
csendes tag
válasz Thunderzolee #12484 üzenetére
Köszönöm a segítséget.
-
somag
tag
Sziasztok!
Segítségeteket kérem. Van egy Lenovo 3000 N200 0769-ELG laptopom amiben jelenleg egy T5750-es proci van.Tudnátok segíteni, hogy melyik a legerősebb proci amit még bele lehet tenni?
-
veterán
CPU-Z-t tegyél fel, azzal ki lehet olvasni a chipsetet.
De amúgy GM965.
Ez 800-as FSB-ig visz Socket P-s processzorokat.
Ezek azok:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_PT7ezresek Hardveraprón 2-3ezerbe kerülnek.
-
somag
tag
-
veterán
-
Tim82
félisten
A legnagyobb a T9300, T9500 (800 MHz FSB-s Penryn magos CPU-k). Elképzelhető, hogy nem árt BIOS-t is frissíteni előtte, még a jelenlegi CPU-val.
Én egyébként úgy gondolom, hogy egy T8100, T8300 CPU is elég (szintén 800 MHz FSB-s, Penryn CPU-k ezek is). Ezek ráadásul jóval olcsóbbak, mint a fent említett T9***-ek.
A Penryn magos CPU-k már 45 nm-esek, de a chipset kezeli őket, ha a gyártói BIOS is támogatja.
[ Szerkesztve ]
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
somag
tag
válasz Thunderzolee #12489 üzenetére
Az ssd már megvan, de egyszerre ugranék neki.
A CPU-nál a 65nm-et és a 35w-t is figyelnem kell, vagy az mindegy? -
veterán
Ha figyelmesen megnézed a wikipediás listán szereplő processzorok adatait, mindegyik 35W-os TDP-vel rendelkezik.
Ezért nem is említettem meg, mert egységes hőtermelési osztályba tartoznak.
Nem tudom, h a 45nm-eseket kezeli-e, ezért ajánlottam kapásból a 65nm-es T7ezreseket, azokat mindig viszi. Ahogy kollega is írta, a 965-ös chipsetes gépek vagy viszik a 45nm-es processzorokat, vagy nem - típusa válogatja, ez a gép elvileg viszi. A T8ezresek ritkábbak, (L2 tár egy picivel kisebb is - bár ennek nincs jelentősége), a T9ezresek meg általában drágábbak, és olyan nagy L2 tár nem is feltétlenül szükséges általános feladatokhoz.
Ha T7ezrest választasz, azért figyelj rá, h 4MB L2 táras legyen, (a kisebbekben csak 2megás gyorsítótár van).
-
Tim82
félisten
válasz Thunderzolee #12493 üzenetére
Sok helyen olvasott tapasztalatok alapján a T8***-ek kicsit kevésbé melegszenek és valamivel kevesebbet is fogyasztanak, mint a (4 MB L2 cache-s) T7***-ek, hiába tartoznak ugyanabba a TDP osztályba. Valamivel erősebbek is, a picit kisebb L2 cache ellenére, de persze ez nüansznyi különbség.
T8300-at én emlékeim szerint holland eBay-es eladótól olyan 3k-ért rendeltem postázással együtt és hasonló árban nem nehéz ott kifogni ilyen vételt. Kínából valószínűleg még olcsóbban is menne, csak ugye ott legalább 2-3 hét, amíg megjön. Én két magos T3000 Cerkát váltottam vele apósjelöltem notijában, ahhoz képest kifejezetten nagy előrelépésnek bizonyult.
[ Szerkesztve ]
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
kissdani
senior tag
Sziasztok olyan kérdésem volna hogy dell 7737 laptopba a dvd kb 5 percenként kerreg egyet ez mitől lehet nagyon idegesitő? Amugy tökéletesen üzemel már próbáltam letiltani de akkor is csinálja!
85XH9096B_UE75MU7000_Optoma HD33_Galaxy S10+_AGM A8_MSI GE73 7RD Reader_PS5_Denon AVR-X2500H_JBL ES 5.2_Dune HD Base 3D_Asus AX88U-N18U_Logitech Harmony Ultimate One_Samsung HW-K550_Synology DS918+_
-
Ciripke
tag
Sziasztok!
Van egy ilyen Samsung NP450R5E gépem, amiben szeretnék memóriát illetve procit cserélni, erősebbre természetesen.
Az a kérdésem, hogy érdemes-e/lehet-e a procival is foglalkozni, vagy csak a memóriát cseréljem?Most egy I3-2365M proc van benne.
Köszönöm a segítséget!
-
veterán
válasz Ciripke #12497 üzenetére
Processzor nem cserélhető, rá van forrasztva az alaplapra: (BGA tokozású)
http://www.cpu-upgrade.com/CPUs/Intel/Core_i3_Mobile/i3-2365M.htmlRamot meg ahogy érzed, vegyél bele még egy modult.
-
fagylalt
senior tag
Sziasztok!
Van egy Dell Latitude E6410 (i5-520M, 2x2GB Hynix DDR3 1066MHz) típusú laposom és szeretnék benne memóriát bővíteni, mert sajnos hamar elfogy az a 4GB. Ahogy néztem sajnos csak 8GB-nyi memóriát tud kezelni (2x4GB), viszont azt nem tudom, hogy egy nagyobb frekvenciájú memóriával hogyan boldogulna. Tudom, hogy az 1. generiációs i processzorok legfeljebb 1066MHz-es memóriát kezelnek, viszont a jövőre való tekintettel olyat vásárolnék, amivel megtudna birkózni, még ha jelenleg ezért feleslegesen költök el pluszban jó pár ezer forintot. Hamarosan (kb. féléven belül) egy frissebb modellre fogok váltani, de addig is fontos lenne munka miatt (virtuális gépek futtatása,...stb.) az a 8GB memória.
A kérdésem az lenne, hogy merjek-e bevállalni például egy ilyet (mondjuk ahogy néztem az alacsonyabb feszültségű modulok)?
Vagy ha ezek nem akkor legalább az utóbbi?Köszönöm!
-
veterán
válasz fagylalt #12499 üzenetére
A DDR3L ramokat DDR3 üzemmódban is lehet használni.
Ami kérdéses, az az órajel.
Ugye ilyenkor az van, h 1066-ra visszaveszi, és azon járatja a nagyobb órajelű memóriákat a gép. Igen ám, de van olyan is, h nem veszi vissza, mert ez már "túl nagy" különbség neki (1333-ast gond nélkül visszavenne), és nemes egyszerűséggel el sem indul a gép inkább.Szóval nem tudom mit mondjak.
Én a helyedben vennék bele Hardverapróról valami olcsó 1333-as ramot (2×4gigát).
Hardveraprón legalább meg lehet beszélni, és bele lehet próbálni, h kezeli-e.
Aztán amikor el akarod adni, a 8giga rammal könnyebben eladod.
Az új gépbe meg vehetsz 2×8giga ramot, virtuális gépeket futtatva nem árt ha ennyi van a gépben.Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest