Aktív témák

  • #56474624

    törölt tag

    válasz Lirion #32797 üzenetére

    Gyönyörű, szépirodalmi műveket megszégyenítő modellt hoztál, de...
    A környezeted nem aggat, nem kényszerít rád az égvilágon semmit. A környezet az olyan, amilyen, a te saját döntésed, hogyan reagálsz, választási lehetőséged van.
    Hacsak nem szegeznek rád pisztolyt, ekkor nyilván a túlélési ösztön veszi át a gyeplőt.

    Szóval a döntés a tiéd, amíg más nem tud belebújni a bőrödbe, és nem veszi át az irányítást, addig a tornyaidat saját magad építed, díszítgeted/csúfítod. Akármit teszel, az te leszel, minden pillanatban. Nem hiszek benne, hogy csak az erős jellem önmaga. A gyenge jellem éppúgy önmaga, akármilyen állapotában is van.
    Alapjaiban viszont, ha a fene fenét eszik, akkor sem tudsz megváltozni. Az embert nemcsak a viselkedése jellemzi.

    ( http://www.medlist.com/HIPPOCRATES/I/1/21.htm most sajnos nem jön be az oldal)

    Személyiségszerkezeti rétegződésünk a hagyma héjaihoz hasonlítható.

    A legkülső héj: a viselkedés, a magatartás. Az, ami egy emberből legelőször észrevehető, ahogyan cselekszik, beszél, megnyilvánul. Pl. az öltözködése, modora, időbeosztása, hobbija is ebbe a körbe tartoznak.

    Alatta a következő réteg: a személyiség érzelmi, indulati világa. Ez már nem annyira szembetünő réteg, mint a viselkedés. Hosszú távon jellemző az egyénre, de mégis folyamatosan változik, fejlődik, individuális, sokszínü.

    Ez alatt a karakter szintje található. A személyiség viselkedési valamint érzelmi és indulati világánál állandóbb, merevebb struktúra. Valamilyen beállítódást jelent, ami alapján az egyén mindig a megszokott módon viszonyul az őt körülvevő dolgokhoz, emberekhez, önmagához, a világhoz. Egyfajta hiedelemrendszer, a félelmek és vágyak rendszere, amelyre az egyén viselkedése és érzelmi viszonyulása ráépül. Már 3 éves kor körül kialakul, és az élet során lényegét tekintve nem változik.

    A karakter alatt még mélyebben található az egyéni tudattalan. Itt őrzi a psziché a tudatosan nem hozzáférhető emlékeket. Ez tartalmazhat örömteli vagy fájdalmas, esetleg érzelmileg még feldolgozatlan történéseket is. A karakter jellegét ezek a már tudattalanba süllyedt emléknyomok határozzák meg. Ezzel a réteggel természetes módon az álmok szimbólumai segítségével kerülünk kapcsolatba.
    ...

    Csak a rend kedvéért: Ezt a fenti OFF-ba tett részt nem én találtam ki. :)

Aktív témák