Aktív témák

  • PMT

    csendes tag

    válasz Cs.Orsolya #21292 üzenetére

    "Mert szociálisan alkalmazkodni kell. El kell tudni vegyülni, elfogadtatni magadat a tömeggel, mert társas lények vagyunk, és igazából nagyon rászorulunk Julcsi nénire, meg a mamára."

    Nem értek néhány dolgot.

    Miért kéne tudni elvegyülni a tömegben? Ha elvegyülök a tömegben, akkor olyan leszek, mint a tömeg, nem látszom ki belőle, nem különbözöm tőle, stb., hol leszek akkor én, hogy tudom megtalálni önmagam (amire azt szokták mondani a szakik, hogy az élet egyik legfontosabb célja vagy feladata lenne), ha el akarok vegyülni?
    Ha eleve olyan vagyok, mint a tömeg, akkor persze nincs nehéz dolgom, de mi van akkor, ha kezdetektől fogva különböztem tőle, akár szemben álltam vele? Hogy vegyüljek akkor el? Erőszakoljak magamra olyan dolgokat, amikkel amúgy nem tudok azonosulni, netán kifejezetten taszítanak, de a tömegre jellemzőek és az elvegyülés miatt szükségesek?

    Nekem például személy szerint szinte sosem volt pozitív tapasztalatom a tömegekkel a legtöbb dolgot illetően, amiket pedig fontosnak tartanék. Szinte sosem értettem egyet a tömegek véleményével, döntéseivel, stb., akkor ezt inkább ne vállaljam fel, hanem vegyüljek el, mert ezt jelenti az, hogy társas lény vagyok?

    Miért kéne a tömegekkel elfogadtatni magam? Ki nekem a tömeg, hogy számít, hogy elfogad-e, egyáltalán mit tud a tömeg, ami alapján majd megítéli, hogy én megérdemlem-e az elfogadást? Mi van akkor, ha én valamivel sokkal többet foglalkoztam, mint a tömeg, jobban értek hozzá, jobb érzékem van hozzá stb. és ilyen tekintetben "előrébb vagyok", mint a tömeg, de ők ezt még nem látják, majd csak esetleg később, akkor inkább valljam kényszerből én is a tömeges nézeteket, csakhogy elfogadjanak?

    Ha én a saját értékrendem szerint kiválasztok csak néhány embert, akikkel foglalkozom és a tömeget meg lesz*rom, akkor nem lehetek ugyanúgy társas lény?
    Vagy itt csak megfogalmazás beli különbség van és ha én már egyetlen emberrel is elfogadtatom magam, vele "elvegyülök", akkor az már "tömeg lesz" én pedig társas lény leszek, szolciáliam alkalmazkodtam és innentől már nem szorulok rá "julcsi nénire, meg a mamára"?

    Nagyon nem értem ezt, bevallom.

Aktív témák