Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz Panthera #1724 üzenetére

    Mivel általában elemre is terveznek, az lehetne akár 4 x 1,65 V max., bár nagyobb terhelésre kapásból esik az is.

    Ha feltételezünk 4 x 1 V alsó üzemi feszültséget, az 4 - 6,6 V tartomány. A Li-ion feltöltve 4,2 V, de hamar elkezdene esni, így 1 db kevés. 2 db 14500 és két "vakcella" (zárlatos akármi) eredményezne mondjuk 6 - 8,4 V tartományt (3 V alatt ezen cellák ereje rohamosan csökken, letörik a feszültség). Ráadásul védett cella ajánlatos, a túlmerítés ellen.

    Tehát ez megint olyan dolog, hogy értékes gépnél nem ajánlható a kísérletezés, elméletben 8,4 V okozhatna kárt egy 6,6 V-ra tervezett készülékben. Gyakorlatban ki tudja, nyilván a saját eszközeim beáldozhatom, vagy bírja, vagy nem, de így fórumon keresztül nem lenne etikus, másnak kárt okozni.

    Mellesleg nekem trükközni kellett a fényképezőgép fordított polaritás ellen védő kis szigetelő "bütykeivel" is, mivel a 14500 cella vége lapos, így nem volt mindegy, melyik pozícióba rakom.

    #1725 Panzermeyer

    Túlmerítés ellen is védő BMS panelokat a Li-ion akkuknál vezették be, mert azok érzékenyebbek ilyesmire. Elemes készülékeknél nincs értelme, annak úgyis az a sorsa, hogy tönkretesszük.

    Akkunál már jönnek a problémák, nem akarjuk tönkretenni, de védelme nincs, nem szokás, gyártóknak amúgy is van egy olyan felfogása, hogy ezek nem olyan érzékenyek, mint a Li-on, vagy nem is terveznek akkus üzemre. Pedig sajnos nem tesz jót ezeknek sem és mindig lesz egy, amelyik hamarabb fog lemerülni, így szépen ki is nyíródhat.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák