Új hozzászólás Aktív témák

  • VaZso

    senior tag

    válasz ecaddsell #53014 üzenetére

    "A nulla rögzítése a földhöz egy vezérelt relével potenciális meghibásodás szempontjából vsz. nem optimális, de mivel van engedélye el kell fogadjuk."

    Ha jól sejtem, a szolgáltatónál sincs még erre kialakított elvárás, valószínűleg ezért sem engedték el még általánosságban a hibrid üzemet.
    Mondhatnák, hogy a hálózat és az off-grid rendszer nulláját minden esetben közösíteni kell, bajt nem kellene okozzon - van földelés a háznál és oszlopon is, és eleve többé-kevésbé leválasztott a működés. Mindkettő afelé mutat, hogy az oszlopon dolgozót áramütés nem fogja érni emiatt.

    Más kérdés, hogy meg lehetne vizsgálni az összes invertert, milyen hibaállapotba tud kerülni (Deye-nál pl. leválasztott az akku is, másnál nem feltétlen), feltételezni, hogy nem jó az ingatlan földelése, ezen felül fennáll egy hibajelenség az inverteren is, a szolgáltató embere pedig éppen leköti a PEN-vezetőt az oszlopról (tehát szolgáltató oldaláról megszűnik a földeltség) - ekkor előfordulhat-e áramütés, ill. milyen óvintézkedéseket kell tenni ennek elkerülésére (nyilván nem kellene fogdosni)...
    ...de ez kérdés lehet akár egy hibás UPS-re is, ha már...
    ...ami érdekesebb kérdés lehet, hogy kikerülhet-e rá a PV feszültség (vagy high-voltage akku DC-je), ami egy harmadik hiba folytán a földpotenciálhoz képest lehet akár 1000 VDC is.

    ...és valakinek rá kellene bólintania erre, felelősségvállalással...
    A fent írtak kitalációk, de akár ezeket (is) lehetne vizsgálni..

    Másik oldal viszont, hogy egyrészt az inverterekben vannak ellenőrzések és egy rakás védelmi mechanizmus (pl. szivárgóáramra is nem véletlenül), és egy hibrid inverter, aminek van hálózati engedélye, termelhet grid-tie üzemben, hibásodhat-e meg úgy, hogy csak és kizárólag off-grid üzemben okozzon bajt - és itt visszatérünk oda, hogy alapjában véve az inverter működik, esetleg a nullája nem jó potenciálon van (rossz földeltség) és kijut a hálózatra (rossz a ház földelése), földeléshez képest feszültség van rajt, a szolgáltató földje pedig szintén nem jó vagy a kábelt kötik le.
    Úgy látom, ehhez elég sok hiba együttese kell.

    A lényeg, hogy nagyon hiányzik erre egy elvárt bekötési ajánlás a szolgáltató részéről.

Új hozzászólás Aktív témák