Új hozzászólás Aktív témák

  • kardkovacsi

    senior tag

    válasz gorbep #34269 üzenetére

    Szerintem nem ez lesz. Maradjunk az én példámnál, 330-as panel 9,63A 34,27V és a 375-ös panel 10,83A és 34,63V. Tegyük fel az inverter belövi a 330-as munkapontját, azaz a sztringen lesz 9,63A és ugye valamekkora feszültség. A 375-ös mit tesz. Ő nem a maximális teljesítményen lévő munkapontban lesz, ott nem tud lenni, mert nem megy keresztül a sztringen annyi áram, hanem szépen elmászik egy másik, számára nem optimális munkapontba (lásd a fenti grafikonokat), pont abba a munkapont ahol 9,63A az áram, viszont ezzel megnő a feszültsége. Ugye a feszültségek egyenként azaz panelonként változhatnak, tehát így át tud menni egy másik munkapontra, nem fog senkibe se tolni plusz áramot, hanem a fölös energia egy részét egyszerűen kimozogja a megemelkedő feszültségen keresztül. A másik részét meg gondolom elfűti, pont ugyanúgy mint amikor túlnapelemeznek egy invertert és az addig tolva el az egész sztring áramát míg az ki nem adja az inverter által elvárt maximum teljesítményt.
    A valóságban meg jó eséllyel valahol a kettő közé áll be a feszültség áram kombináció az egyes panelok esetén. Azaz a 330-as is elmegy egy nagyobb áram irányába (Isc 10,35A), a 375-ös meg elmegy egy kisebb áram irányába és valahol félúton "találkoznak".

    Nyilván ez addig érdekes amíg kis különbségek vannak a panelok áramaiban, mivel a görbén, amiket fentebb beraktam látszik, hogy viszonylag nagy a letörés, azaz az áram csökkenésre nincs akkora feszültség emelkedés ezért nagy áramkülönbségek esetén nagy teljesítmény veszteség lenne.

    Ez az elméletem, ezt látom bele a görbékbe. Persze a legjobb az lenne ha kimérnénk és megnéznénk, hogy mi a valóság. Meg nyilván kérdés az inverter hogy tekergeti ilyen multi szcenárió esetén. Lehet rákérdek a Muth Gergőnél, ő az itthoni Fronius szakember.

    "Annál olcsóbb egy SE opti... akkor add el az invertert, most gyorsan elviszik, és tegyél fel egy SE rendszert" - nincs SE rendszer, nem lehet kapni. Már ilyen jövő tavaszt írnak mint várható beérkezés. Opti se nagyon van, Huaweinél komoly hiány van belőle az biztos. Valójában ilyen csingcsung noname invertereket lehet kapni és kész.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák