Új hozzászólás Aktív témák
-
zelin
csendes tag
Sziasztok,
nem sok ismerősöm van, aki ért a késekhez, a fenésükhöz
ezért elkezdtem magam. Fenőacélon tudok fenni, megigazgatni
a kés élét, de volt egy-kettő aminek már a sok éves használattól
igencsak pacra volt menve az éle, ezért beruháztam egy
fenőkőre. Meg kell jegyeznem, nem a legjobb választás volt, így
utólagos tapasztalat alapján, egy Taidea 1000/3000 kombinált
vizes kő lett a választás. Rengeteg youtube videót néztem,
hogyan is kellene ezt csinálni, magyar emberektől Bob Kramerig,
azóta minden kés hozza a szőrt, elég szépen vágnak, lett új élük,
de! A kő eléggé kopik, tudom hogy nem üveg/kerámia, de azért
4 késtől kb 2 milis bemélyedés van a közepén, és elég durván
hozza lefele az acélt még a JIS 3000 grites rész is, azt gyanítom,
talán a 3000 helyett olyan 6-800 a reális érték.
Tudnátok ajánlani olyan fenőkövet ( max 20-25 ezer forint értékben )
ami valós 1000/3-6ezer grit-es, mivel már csak karbantartani,
polírozni kellene az éleket, nem újjápíteni.
Arra is kíváncsi lennék, hogy a kis késeket hogyan szokás,
milyen mozdulattal, élesíteni, mert mindenki 25-30 centis késeken
mutatja a technikát, amin akkorát lehet lendíteni, mint egy kaszán
Ha nem egyenes a fenőkő, mivel kellene egyenesbe hozni, mi
alkalmas erre?
Bőrözni is szeretnék, ebből a bőr adott, de arra egy polírozó pasztát
kellene kenni, hogy érjen is valami, ebből milyet, hol érdemes venni?Segítségeteket előre is köszönöm,
üdv -
zelin
csendes tag
Szia,
köszi a segítséget, közben a King -et a youtube Juan's Kitchen csatornán
található, "Sharpening a $1 knife" videó commentjében is ajánlották,
úgy hogy rendeltem egyet, pont olyat, amit mondtál.
Ugyanott ahol a követ találtam, láttam "Diamond Flattening Stone" -t is,
ezért az is jött,
a polírozó pasztát hol lehet találni?üdv, és kösz mégegyszer
-
zelin
csendes tag
Sziasztok,
nemrég a késélezésben, fenésben sokat segítettetek, amit utólag is köszönök
Most a késvásárlásban kérnék egy kis segítséget. Kifejezetten vékony pengéjű
kést szeretnék venni, de jó minőségben, hagymát pucolni, pl azzal jó. Eddig kb
ilyen hulladék minőségű késeket használtam ilyen vékony ( 1 - 1,5mm ) pengével,
tipikusan tramontina fanyelű 10-12 centis kés, vagy még minőségben ez alatt,
ezen kellene változtatni.Japán késeket néztem, azoknak elég jó erre a célra a vastagsága de azok ilyen
hosszúsággal (10-15 cm ) nem léteznek, szakács kés pedig már van. Fa nyél
sem kellene, mert az a sok mosogatástól szétrohad, műanyag - vagy más olyan
anyag ami nem szívja be a vizet - jöhetne szóba.erre van valakinek ötlete?
köszi előre is
-
zelin
csendes tag
Szia, köszi az oktatást és az ajánlást is,
nem használok mosogatógépet, sajnos nincs hely a konyhában, nem férne el
nem áztatom a kést, mert a fém mosogatóban kimenne az éle,
a forró vizet az én kezem sem bírja, így azt sem kap,
szárazra törlöm a késeket mert fa késtartóm van és nem rakom bele vizesen a kést,a fa nyéltől azért tartok, mert hamarabb tönkremehet mint ha olyan anyag lenne,
ami nem szívja magába a vizet. Engem zavar, ha tudom, hogy minden egyes mosogatással
a nyele egy-egy apró százalékkal közelebb van a halálhoz, ezért egészen biztosan nem
veszek fa nyelű kést, hiába esztétikus és kényelmes.A Nakiri az jó lenne, tényleg, de ennyit azért nem áldoznék rá, az asszony lecsapná a fejem azzal a késsel,
amit ennyiért veszek Egy 4-10 ezer forintos, 1mm vastag pengéjű steak kést keresek kb, 1,5mm is lehet,
ha el van vékonyítvaköszönöm azért a fáradozást, ha más nem a fogalmazással eltöltött időt
-
zelin
csendes tag
válasz Digitalpimp #3637 üzenetére
köszi köszi,
a nakiri szerintem jön -
zelin
csendes tag
Sziasztok,
nem volt türelmem kivárni az ebay -ről érkező fenőpasztát,
ismerősömnek meg volt otthon ilyen polírozó pasztája:https://pumatools.hu/-autoipari-celszerszamok/karosszeria-javitas/polirozas-technika/polirozo-paszta-polirozo-massza-kicsi-barna-vas-nacel-340590-10-00-mb.html
Felvittem a bőrre majd húztam rajta a kést, nem éllel szembe toltam, ahogyan ez sokat mások is tanítják.
akármit csináltam, lassan húztam, gyorsan, finoman, óvatosan, kisebb, nagyobb szögbe, akármilyen technikával, a kés csak életlenebb lett... tény, hogy sorja már nem volt rajta utána, de a jelenséget nem értem
a kérdés: mit rontok el? nem pont ez a paszta kellett volna? ha igen, miért?
[ Szerkesztve ]
-
zelin
csendes tag
Világos vagy sötétzöld?
most akkor milyen paszta is lenne az igazi? Az lenne a lényeg, hogy
minnél finomabb szemcséjű legyen a paszta?
Egy 6000 -es fenőkövön nem lehet eltüntetni az élsorját?Ez a pasztás dolog annyira nem vált be egyelőre, hogy egy nadrágszíjon
sok-sok húzás után, az élességből el nem véve lejön a sorja, pasztával meg
életlenedik...Látni pl jópár youtube videón, ahol ezt a viaszos cuccot küldik rá
korongra, majd azzal élezik, aztán még ugyanebbol 1 puhábbat is...Ami köszörű korongra jó, az persze nem biztos, hogy bőrre is...
-
zelin
csendes tag
Kő: Taidea 1000/3000 - ez kb egyik oldala 500, másik oldala talán 600, de szinte különbség sincs,
ettől függetlenül ennek már csak polírizó hatásának kellene lennie, ehhez képest elég szépen
hozza lefele az anyagot
Kő: King 1000/6000 - ez már inkább kő, a JIS -ben meghatározott GRIT értéket inkább el tudom képzelniBőrböl egy egyszerű oldaltástka bőr szíja volt idáig, aztán lehet be kellene ruházni valami értelmesre.
A szíj elég kemény, pl mint egy normális gatya szíj, szinezés mentes, a keményebb oldalát használom[ Szerkesztve ]
-
zelin
csendes tag
Sziasztok,
itt lesz lentebb egy santoku és a szakács kés:Vajon ér ennyit ez? Pl a santoku az tuti nem damasztolt, simán előfordulhat hogy egy olcsó kínai kés, jobb designnal és csoda damaszt mintával.
A szakács kés, 72$ - 21.000 FT, mert már valaha valaki ilyen drága cuccot rendelni kínaiból ?
Ebben az árban már majdnem Tojiro DP van, ami tutira jó, egyedül a penge alakja tetszene nagyon,
mert elég kényelmesnek bizonyult számomra. Ilyen magas pengét egyedül a bob krameres késeknél
látok csak :| -
zelin
csendes tag
válasz Šolaire #3680 üzenetére
Szia,
igen, de 21.000 forint, arra jön az áfa + a vámkezelési költség, alsó hangon 10ezer forint
az az a végeredmény 31, legalább, de az oldal sem és a paypal sem ingyen váltja a $ -t HUF -ra,
ezért több is lenne, egy Tojiro DP pl 28ezer, itt Magyarországon és arról tudod, hogy jó,
ezért kérdeztem, hogy van-e bárkinek is tapasztalata[ Szerkesztve ]
-
zelin
csendes tag
Szia,
az a Tojiro az 27ezer, itthon boltból 28, amire már nem fizetsz kezelési költséggel 10e ft áfát,
de az ebay -esre igen.
Ezeken kívül az eredeti Tojironak fényképeken mindenhol szögletes a nyele, nem lekerekített,
ezért még az is lehet, hogy utánzat, attól függetlenül, hogy nagyon szép darab. -
zelin
csendes tag
válasz Šolaire #3692 üzenetére
Szerintem mindenhova jobb a jó kés,
mert egyszerűbb ha nem megy ki hús / zöldség vagdalás közben az éle,
mégegyszerűbb ha élezni se kell 1-1 nagyobb adag étel előkészítése után,
mert helyel közel megmarad a jó éle, majd a következő főzés után talán.Persze ez mindig relatív, nekem akkor jó a kés, ha tépés/szőrhúzás
nélkül a hegyétől a végéig mindenhol olyan éles, hogy gond nélkül
hozza a szőrt.[ Szerkesztve ]
-
zelin
csendes tag
Szia,
én sunnecko -ból vettem barátnőmnek egy 5 inches "utility" azaz mindenes kést,
nagy csodát ne várj el. 26 dollár volt, 7800 ft, mostani áron. Ennyi pénzért ha
bemész egy boltba ( ikea,tescoma, stb ) , ugyanebből a minőségből 2-őt veszel.a 40pár dolláros - 12-13e ft -os kategória szintén húzós, abból kifolyólag,
hogy nem tudhatod, mit kapsz, nem lehet 100%, hogy jó lesz.Pozitív meglepetést is vettem már, 12$ -os és, ugyan azt tudta, mint a 43$ -os.
Én 12-13 ezer forintért a kai wasabi black szériát nézném, így hasra ütésre.
https://kesvadasz.hu/KAI_Wasabi_Black_szakacskes_20cm-esHa azt vesszük, hogy a 45$ -os késen még esélyes a áfa + kezekési költség,
a fentebb linkeltel anyagilag is jobban jársz és megnézheted mit veszel, nagyobb
esélyel lesz jó minőség. -
zelin
csendes tag
válasz rob2174 #3912 üzenetére
Annyi pénzért szerintem oké.
Áfa vagy vám nem lesz, 9300 pár forint,
A kai wasabinak vannak kései idehaza, ennyi pénzért, minőségre jobb lesz.Ennyiért amúgy az aliról sem a legrosszabbat fogod kapni, de nem is a legjobbat.
Van kb 5 alis szakács késem, nem szarok, csak nem feltétlen volt értelme várni rá 1 hónapot,
úgy, hogy nem tudhatom jó minőség-e. Ha elmész Pesten a vendel utcába a bladeshopba, vagy a chefs.hu boltba, annyi pénzértbiztosan jó minőségűt tudnak rendelni neked. -
zelin
csendes tag
Szerintem google képkereséssel vagy az alin ha nézegetel képet a késről,
elég gyanús, hogy mindnek ugyan az a mintája, pedig ezt kovácsolással
elég nehéz összehozni.Itt ez a csákó:
https://www.youtube.com/channel/UC8q2GgxOUS_Dzd5KIYeJQIw/videosCsinál videót a fake damascusról is, meg csinált damasztolt kést is.
Elég nagy különbség van az alis damaszt és az igazi damaszt között.
Szerintem is kamudamaszt, még a kérdés sem merült soha fel bennem,
hogy igazi-e. -
zelin
csendes tag
válasz nemethbalazs #3942 üzenetére
Szerintem ilyen késélezőt ne vegyél.
Működik, nagy kínlódás árán meg lehet vele élezni 1 kést, de nagyon kicsi a mozgástere ellenben túl nagy a kottya a rúdnak.
Én is megvettem, 1x kipróbáltam, rájöttem, hogy idegesítő és azóta pihen.https://www.youtube.com/watch?v=YOTyLEj706E
A youtubeos videón látszik, hogy mi a gond vele, meg mit tudsz kezdeni azokkal.Ha nem fáj egy kis többletkiadás, akkor itt egy másik ilyen rendszer:
https://www.facebook.com/MadEdgeK/Ez már komolyabbnak tűnik, ezzel próbálkoznék, ha ilyesmit akarnék vásárolni legközelebb.
Szintén van egy pár videó róla, már a gyártó honlapján. Nézd végig őket, hogy tetszene. -
zelin
csendes tag
Nekem abszolút unszimpatikus. Nyeklik, nyiklik, mire összerakom és összeszenvedek vele 1 élezést, már rég megcsinálom kézzel egy vagy több kövön.
Ízlések és pofonok.
Ahogy yt videón a srác használja, átalakítva, úgy akár még jó is lehet, de így gyári
állapotában... hát, csorbát ejt a precizitásomon, ha lehet így fogalmazni -
zelin
csendes tag
ikea+365 - 20cm szakács kés, akciósan vettem 3e -ért, talán ennyit megért, de amúgy,
a hengerelt acélok közül is a szarabb, aliexpressről ennyiért jobbat veszel,
UGYAKAKKOR,
könnyú nagyon élesre fenni és ha csak húst vágsz vele, jó kés,
ha a zöldség és a fadeszka kopok, készülj arra, hogy másnap élezni kell.
Az "életlenég" nálam azt jelenti, hogy a paradicsomot vágja éppen, de a szőrt nem borotválja, tépés nékül. -
zelin
csendes tag
-
zelin
csendes tag
Neki milyen kése van? Nem bírok rájönni...
Egy videóban sem látszik a penge egyik oldalán sem felirat... nem ismeri valaki?
https://www.youtube.com/watch?v=A9j4iCT4vfw
ezekben a videókban is látszik még:
https://www.youtube.com/watch?v=BBnugLE6rmU
https://www.youtube.com/watch?v=y6Eu10wMwk8köszi
-
zelin
csendes tag
Nekem van ilyenem.
Nem a legjobb a forma, a nyél picit kidolgozatlan ( de nem fogom túlzottan, ezért az nem érdekel annyira ), a penge pedig szerintem edzetlen. Ferde is a penge vége egy hangyányit,
de ami a legjobban idegesít, hogy még ha direkt nem is borotvaéles, minden deszkába beleáll, belevág maga az élszalag. Egyszerűen nem lehet csúsztatni a deszkán. Szerintem az edzetlenség miatt mikrobarázdásra lehet csak megélezni. Semilyen más késnél nem láttam még ilyet.
Ahol rászárad a vízkő vagy bármilyen szenyeződés, elszíneződik ( a következő mosogatásig ).
Elég fura darab.
A szokásos allis kés dolgok is jellemzik, pl a penge rövidebb és alacsonyabb fél-fél centivel a megadottnál.[ Szerkesztve ]
-
zelin
csendes tag
akad, megmutatom miket vettem és mi érte meg.
SUNNECKO Superio 8" Chef
nem ér annyit. nem rossz darab, de nem is csoda. ennyi pénzért magyarországon jobbat veszel. fél centivel rövidebb, 3-4 milivel alacsonyabb a penge a leírástól. Túl vastag a nyele is, így ha hintáztatom a kést a deszkén, le-le ér az újam közben.
Ha összehasonlítod a képeket az adatlapon és a vélemények között,
2 különböző késről készültek és a vélemények között található a valós.Mokithand 9 Inch Japanese Chef Knives VG10
Jó darab. Rövidebb 1 centivel, mint a leírás, de így is sem kicsi a kés. A penge magassága is kevesebb kb 4 milivel, de nem túl alacsony. Ezt a kést kifejezettem szeretem, egész jó minőség. Van jobb, de nem rossz.Haoye 8 inch Japanese damascus steel chef knife Gyuto
Jó minőség, ez megérte az árát. A legjobb vételem, az éle alig megy ki 1 kiadós, sok összetevős főzés után sem. A méretei miliméter pontosan akkorák ahogy az adatlapján definiálva vannak.Ha ezeket összegezzük, elköltöttem kb 40e ft -ot késre, amiből pl 2 kai wasabi black 20 centis szakácskést veszel, ami tutira jó minőség.
[ Szerkesztve ]
-
zelin
csendes tag
Egyik sincs nekem.
A fiskars-ról azt mondják, már nem olyan jó minőség és elkezd idővel elmálni a nyele.
Személy szerint nekem a penge kialakítása sem tetszik.
A victorinoxról jókat mondanak, de csak ár-érték arányba.
A műanyag nyelei nekem egyáltalán nem tetszenek.
A Villeroy és Boch -t így ránézésre nem venném. A kés pengéje és nyele között található ?újvédő? vagy ?rácsúszás gátló? ( fogalmam sincs mi a magyar neve ) kialakítása a kép alapján nem megfelelő. Túlzottan kiáll, felfekszik a deszkán és emiatt a penge a legvégén nem vág.
Volt más márkából ilyen kialakítású késem, darabokat szakított ki a fa és műnyag deszkákból is, a kés az a része ahol a "bolster" ( angolul így hívják ) van.
Olvasgass itt vissza pár oldalt, ezekről a márkákról írtak mások is. -
zelin
csendes tag
A szett az jó. Árba is reális ( de nem olcsóbb, mintha nem szettbe vennéd ). Az az élszög tartó, amit a szettbe adnak, így ránézésre 15 fokos. A szakácskéseken 25-35 fok szokott lenni az élszög, tehát könnyen lehet, hogy felesleges.
Vétel előtt meggyőződnék mindkettő fentebb említettről a helyedben.A fenőkövön megtartani az élszöget nem olyan egyszerű, ezért ha meg is venném azt a szettet, vennék előtte vagy vele együtt 1 alis/ebay -es pár dolláros 1000-3000 jis grit körüli fenőkövet és az otthoni gagyi késeken gyakorolnék. Ha az az élezés jól sikerül, utána élezném a KAI -t a kövön.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Kínai, és egyéb olcsó órák topikja
- Házimozi haladó szinten
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
- HP notebook topic
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- LG LCD és LED TV-k
- Xbox Series X|S
- UbiForward24 - Hosszabb bemutatón a Star Wars: Outlaws
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen