Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Maxximus #51254 üzenetére

    Vannak olyan torzítások, amelyek sokak számára kellemesek (például a sokat emlegetett második harmonikus torzítások). A hangszerhang is már eleve torzítás.

    Itt ugyebár olyan készülékekről beszélünk (digitális mobil lejátszó, mobil "látszaterősítő", fejhallgató), amelyek eleve alkalmatlanok zenehallgatásra, eleve sok torzítás mellett, nagyon szegényes információtartalmat visznek át ahhoz képest, ami a hangfelvételben van (a hangfelvétel is már eleve nagyon torzított és szegényes információtartalma a valóságnak). Elsősorban a szegényes információtartalom miatt lehet olyan érzés adott hangfelvételekkel, popzenékkel, hogy a rárakott torzítás többet ad. Nem az eredetiből ad többet, hanem valami azt helyettesítőből. Nem írtad, hogy mit szoktál általában hallgatni, de a körülményekből adódóan valószínűsítem, hogy inkább elektromos, elektroakusztikus popzenét. A valóságra való következtetéseket azonban csak akkor van lehetőségünk tenni, ha akusztikus hangszerekből álló, elektromosság nélkül megszólaltatott zenét hallgatunk. Vizsgáltad-e már, hogy Gesualdo miséi, Marais szonátái, Vivaldi concertói, Bach passiói, Mahler szimfóniái... hogyan szólnak a valóságban, abból mi tud hifi hangfelvételbe beleférni, és abból milyen információt képes alkotni a hifi berendezés? A hifi ugyebár magas HŰSÉGET jelent. Hűséget a valósághoz, alkalmasint a hangfelvételhez. Ez akusztikus hangszerű zenéken figyelhető. A hifi berendezés pedig asztali elektronikákból és szobai hangsugárzókból áll, a többi csak pótszer. Hűségesség(re törekvés).

    Nem véletlenül emlegettem az előző hozzászólásokban is annyiszor a hifi szót, mert az hűséget jelent. Hűséget a valósághoz, a hangfelvételhez. Nem pedig azt, hogy pótszerek (mobil lejátszók, hifiidegen részegységekkel még meg is fejelt fejhallgatók...) mikor mit kezdenek elektromos popzenékkel? Tehát azt kérdezem, hogy azt vizsgáltad-e, hogy az adott (pótszer!) eszközök hogyan tetszenek jobban neked elektromos popzenén, vagy azt vizsgáltad-e, hogy mennyire hifi az eszköz, azaz hogy mennyire hűséges az eszköz a valósághoz, alkalmasint a hangfelvétel tartalmához? Utóbbi, azaz a hűségesség akusztikus hangszerekkel előállított "komolyzenén" figyelhető. Hogy mi jobb készülék, azt csak a hifiséggel, azaz a hűségességgel tudod vizsgálni. Suicide Squad filmzenével az ellenkezőjét tudod legfeljebb vizsgálni, már csak azért is, mert a filmzenék keverései, hangszínei, tónusai, arányai még az átlagos elektronikus popzenékhez képest is valóságidegenebbek, tehát még két lépcsőfokkal alkalmatlanabbak hifiség, azaz hűségesség vizsgálatára. Emlékszel, tegnap azzal kezdtem, hogy aki azt mondja, hogy jobban szól bekapcsolt zajcsökkentővel, az csak azért mondhat ilyet, mert nincs tapasztalata arról, hogy mit jelent az, hogy jobban szól. A jobban szól azt jelenti, hogy a hifi rendszer hifibben, tehát hűségesebben jeleníti meg az akusztikus hangszerekkel előállított komolyzenét. Ez a jobban szól. Minden ellenkező eset csak a neked jobban tetszik kategóriája, alkalmasint rosszabbul szólás révén tetszve jobban.

    Tisztelet a plusz próbálkozásért, de az a plusz próbálkozás sem a jobban szólás, hanem a neked jobban tetszés megítéléséről szólt, mert a jobban szólás megítélésére a kísérleti feltételek eleve alkalmatlanok voltak a fentebb tárgyalt okokból. Neked jobban tetszett "filmzenén", azaz még az átlagos popzenei hangfelvételeknél is valóságidegenebbre kevert, még az átlagos popzenéknél is popzenébb (zeneidegenebb, valóságidegenebb) popzenén. A hifi készülék jobban szólása a valóságra vonatkozik, nem a virtuális valóságra.
    További tisztelet a tanulási hajlandóságért.

    Tulku: Eleve értelmezhetetlen jobban szólásról beszélnünk az adott ügyben - lásd mint fent. Te ezt tudod, mint a hifihez is kapcsolódó személy.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák