Új hozzászólás Aktív témák

  • .mf

    veterán

    válasz Topiccsendőr #15826 üzenetére

    Angliában nem csak ugyanolyan drága a benzin, de biztosításban párévente befizeted a motor vételárát. Elborultan drága ott a motorbiztosítás. S a társadalombiztosítás is: az angol, ottani szemmel szellemi munkához képest alsó-középkategóriás fizumból annyit vontak TB-re, amiből itt közel két teljes minimálbér kijön. Ennek ellenére ott az egészségügyi ellátás valami katasztrófa, még a magyarnál is rosszabb.
    Ami még borzalmasan drága ott, az az oktatás. S a rendszer is, bár nem nagyon beszédtéma, de egy finom kasztrendszer van még mindig Angliában, nagyon nem mindegy, hogy hol laksz, meghatározza, hogy melyik iskolába jársz, onnan hova tudsz menni továbbtanulni, majd azután mennyi pénzed van egyetemre, s az pedig meghatározza, hogy hogyan tudsz elhelyezkedni. Ott örülnének annak a rendszernek, ami nálunk régen volt, hogy szabad gimi- és egyetem-választás egyenlő vizsga alapján, s a felsőoktatás ingyen (most már itt is csak volt).
    Meg persze a lakhatás és a kaja is egy elég drága mulatság, főleg, ha nem saját magad főzöl.
    Bürokrácia ott is köszöni, megvan. Hülye törvények, hülye politikusok is.
    Brit felsőbbrendűség, kirekesztés, KKE-iak lenézése erős, bár mostanában már jobban örülnek nekünk (főleg, hogy nem lengyelek vagyunk, mert őket utálják a KKE-iak közül nagyon), mint a sok mohamedán arabnak.
    Tranzakciós adó helyett ott a bankkártya használatáért kell fizetni. Nem vicc, itthon ingyen lehet vásárolni bankkártyával, ott viszont már nem is tudom mennyit, asszem 2-3%-ot levonnak érte. El sem akartam hinni.
    Ja és ne felejtsük el, hogy ott mennyit esik az eső, olyankor nem jó motorozni :))

    Előrelátó ember már alapból sem számolt állami nyugdíjjal.

    Nem azt mondom, hogy feltételek nélkül ugyanolyan itt, mint ott. Nyilván a társadalmi létra alján itt szarabb, sőt, egészen a ma már egyre inkább kikopó középosztályig. De: ne hidd azt, hogy az ott a Kánaán, kolbász-kerítéssel meg miegyébbel.

    Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

Új hozzászólás Aktív témák