Új hozzászólás Aktív témák

  • Algol

    senior tag

    válasz Zarbi #16199 üzenetére

    Nem fogja megzavarni.

    Régebben ha egy katódsugárcsöves (CRT) monitor, TV készülék közelébe helyeztünk egy efféle hangdobozt, akkor annak elszíneződött a képe, más mértékben a képernyő szélén mint a közepén. A széle erősebb mágneses teret kapott, mint a közepe, a széléhez közelebb volt a hangszóró. Mindez a CRT-ben levő lyukmaszk, résmaszk felmágneseződése miatt történt. Miután eltávolítottuk a hangfalat, többször kellett használni a képernyő lemágnesező funkcióját, hogy megszűnjön a jelenség. Ma már az LCD monitoroknál nincs ilyen probléma.

    A számítógép alkatrészeit úgy alakítják ki, hogy az elektromágneses zavarás ellen védve legyenek, de ez elsősorban nagyfrekvenciás elektromágneses térre vonatkozik. A hangdoboz, különösen annak a mélysugárzója alacsony frekvenciás mágneses teret kelt. Ezt elsősorban a gép háza csillapíthatja - ha acélból és nem alumíniumból van -, a vas magába koncentrálja a mágneses teret, így jóval kisebb lesz a térerő a házon belül. A jelvezetékek az alaplapon földsík felett haladnak, alacsony impedanciás lezárásuk van és a fogadó eszköz a differenciál módusú jeleket veszi, nagy a közös módusú feszültség elnyomása. Megfigyelheted, hogy a ház előlapi kezelőszerveihez összesodort vezetékpárok vezetnek. Ez pontosan a mágneses behatás ellen véd, minden második csavarmenetben ellentétes polaritású feszültséget indukál a külső mágneses tér, így ezek kioltják egymást.

    Ha mágneses térről van szó, akkor az embereknek először a számítógép mágneses elven alapuló adatrögzítő eszköze jut az eszébe, a merevlemez. Szerencsére itt egy adatbit átírásához nagyon erős mágneses térre van szükség, üzemszerűen ez megvan, mert az író-olvasó fej iszonyatosan közel fut a lemez felületéhez. Ezt a nagy térerősséget a merevlemez házán kívüli forrásból normális esetben nem lehet elérni. Gyakorlati próba szerint egy mágnespatkóval nem lehet a lemezen levő adatokat törölni. Persze a merevlemezt esetleg tönkre lehet tenni, ha sikerül a fejmozgató motor neodímium mágneseit lemágnesezni.

    Ennyit az elvi megfontolásokról, persze a puding próbája az evés.

    Üdv: Algol

Új hozzászólás Aktív témák