Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
veterán
Ez is jól mutatja, hogy mennyire veszélyes módon rá vannak már a cégek szorulva a digitalizációra, és az internetre.
Illetve, hogy a frissítések mennyire veszélyesekInkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
jeni
félisten
Ez a történések akár kihatással lesz/lesznek majd a kórházi esetekre ,gyógyszeriparra is,akár fontosabb létfontosagú létesítményekre is.
Emberi áldozatok is lesznek majd,s ne történjen meg ez.
Volt is egy híres film sorozat erről.
Pl.: Terminator/Skynet.
Mi lesz majd ha nagyobb karc üt be majdan? -
azbest
félisten
nem teljesen értem, hogy a "világ internetinfrastruktúrája" hogyan függ össze azzal, hogy a windows és egy program összeakad és kinyítja egymást.
Windows-os virtuális gépeken futott az érintett cégek rendszere? Mert akkor se nem internet, se nem felhő probléma nem volt, hanem ez windows és CrowdStrike probléma.
Vagy windows-os "tűzfal" program/szerver védte a felhőben lévő szoglátlatást és ezért vágódtak le a hálózatról?
szerk: Szóval ebbél a kevés infóból úgy tűnik, hogy a hiba maga az, hogy windows alapú szervereket használnak bármire. És a frissítések kezelése nem túl okos a rendszerek komolysága ellenére. Úgy tűnik élesben mennek ki frissítések, anélkül, hogy előbb teszt rendszeren kipróbálták volna.
[ Szerkesztve ]
-
wjbhbdux
veterán
ez a Crowdstrike amúgy mire jó? kirak egy figyelmeztetést ha valamelyik fogyaték alkalmazott el akar indítani egy ismeretlen exet? tipikus scamnek tűnik.
/s
-
btprg
senior tag
Kíváncsi vagyok, hogy az így keletkezett ki tudja hány milliárd dolláros kárt akkor számon kérik rajtuk, és földbe áll a cég, vagy itt is benne volt a szerződésben, hogy ők soha semmiért nem felelősek
#1: Frissítések hiánya miatt még sose volt bajom, de maguk a frissítések már annyi hibát és kellemetlenséget okoztak nekem, hogy még ha csak viccből is mondtad akkor is egyetértek
"Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)
-
akom
senior tag
Szóval ha jól értem akkor egy külsős cég bármikor meg tudja akasztani az MS rendszerét?
Remélem azért lesz egy kis perelés, megérdemelnének pár milliárd bírságot, az MS meg elgondolkodhatna pár dolgon...https://url.akom.hu/hirdeteseim
-
azbest
félisten
sőt, néha maga az ms is. Szokak lenni néha frissítések, amelyek beletörölnek rendszerfájlokba / driverekbe bizonyos csillagegyüttállásokkor.
Szóval nem csak külső szoftvereknél, de a windows frissítések terítésénél is kellene legyen a kritikusabb rendszereknél egy teszt kör a pre-production környezetben, mielőtt a frissítést ráengedik a rendszerre. Általában az ms-nél is, de annál a cégnél is, aki az adott környezetet kezeli.
[ Szerkesztve ]
-
repvez
addikt
hát ha ennyire sebezhető a rendszer, hogy egy ilyen "egyszerő hiba " miatt több szektor leáll az elég nagy baj,
A legnagyobb gond az, hogy anynira a digitális rendszerre vannak hagyatkozva, hogy nincs offline verzio ilyen esetekre.
Tehát attol ,hogy a számitogép leáll attol még a repülö fel tudna szállni, tehát azok akiknek van kinyomtatott beszállokártyája az elmehetett volna legalább , a rádio is muködött gondolom az ATC-k nél ,mert nem esett le egy gép sem emiatt.A legnagyobb gond, hogy mi van olyankor ha egyszer majd elsz egy olyan hiba ami tulterheli a gépeket és kimegy fizikailag minden , akkor napokig hetekig nem lesz semmi vagy egyáltalán ami csak virtuálisan volt meg hogy állitják vissza, ugy mint mondjuk a bankokban a fizetések megtakaritások stb. ha az intenetes gépparkok nagy részét igy kinyirnák akkor mi lenne, hogy tudnák, hogy kinek mennyi volt ?
-
Kayn
csendes tag
Épp ezért utálom hogy minden sz*ros apphoz, szoftverhez, driverhez, stb. 1-2 hetente frissítés, az esetek 95%-ában semmi nem változik, de a veszély meg fennáll hogy valami elromlik. De persze imádnak figyelmeztetéssekel bombázni hogy nem a legfrissebb verziót használod!!!44!, vagy ami mégjobb, nem is engedi használnod amíg nem frissíted
Bezzeg a régi szép időkben. Semmit nem kellett update-olj és egyszerűen csak működött. It just worked. If it ain't broke, don't fix it. -
nubreed
veterán
Én is vmi ilyesmit akartam kérdezni. Még nem is hallottam róluk. Ha már IT portálon vagyunk, jó lett volna ha legalább itt kifejtik, hogy mi/ki a CrowdStrike és milyen szolgáltatást nyújtanak és kiknek.
We are the first of cyber evolution. We are the first to program your future.
-
ripla
addikt
A témában ajánlanám a Mr. Robot sorozatot. Az alap felállás ott is hasonló.
-
nubreed
veterán
Nincs olyan hónap (minden hónap 2. keddje ugye patch kedd...), hogy ne írnának a szakportálok és egyéb netes újságok arról, hogy az éppen aktuális KB mit és kinél cseszett el. Ezért szoktam én majdnem egy egész hónappal elhalasztani a frissítést, remélve, hogy az addig felszínre került hibákat javítja az MS. Röhej, hogy ott tartunk, hogy minden hónapban "rettegni" kelljen attól, hogy épp mit fognak elcseszni...
We are the first of cyber evolution. We are the first to program your future.
-
azbest
félisten
igen ez is egy dolog, de kiritikus rendszernél semmiben sem lehet bízni, hanem kellene legyen egy lehető legjobban megegyező próba rendszer, amin pontosan ugyanolyan verzió van mindenből, de még akár az éles adatok is rá vannak töltve a biztonsági mentésből és azon próbálják ki előbb a telepítést.
Elvileg win esetén a frissítéseket is lehet ilyen üzleti konfigurációsnál így kezelni.
Kivéve persze, ha valaki kiszámolta, hogy csak pár évetne történik baj és olcsóbb akkor pár milliárdot kifizetni/bukni, mint évekig "feleslegesen" költeni az óvatosságra.
Persze megy a szörnyülködés és felelős pellengérre állítás, de lehet valakinek tudatos döntése volt és magas jutalmat kapott érte, hogy megspórolta a tesztrendszerre költést a statisztikai kimutatással. És lehet tényleg olcsóbbra jön ki a cégeknek. Az utasok/ügyfelek kellemetlenségére meg ott az apróbetűs rész valahol.[ Szerkesztve ]
-
Chiller
őstag
Ki kell ezt a 16BN USD-t szépen számlázni a CrowdStrikenak. Menjenek csődbe nyugodtan felőlem. Majd akkor onnantól a következő cégnél mindent legalább 5x ellenőriznek, mire kimegy éles rendszerre.
Ugyanez persze vonatkozik az MS-re is, ott is tényleg rendszeres az anyagi kárt okozó elb*szás. (illetve apple, google, mindenkire)
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
nincs offline verzio ilyen esetekre.
A személyzet létszáma, a pilótafülkétől az ügyintézőkön át, mindenütt erre van már opimalizálva. Akár úgy, hogy már fizikailag sem tud hová belülni a plusz ember, de nem is tudnak előhúzni a kalapból embert hozzá.
Másrész valsz nagyon durván nyomkövetve van minden(ki). Nem feltétlen lenne sokkal jobb ilyen követés élkül, de adminisztatíve mindenki levédi a seggét a jogi és más felelősségek ellen az adminisztatív rendszerrel. A bürokrácia és jogszabályok valsz rengeteg feladatot adnak a rendszereknek.
-
Syl
nagyúr
Ez lett volna a SkyNet főpróbája?
Akkor ezt a globális leakadást sikeres, vagy sikertelen tesztnek lehet tekinteni?Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
theboobaq
aktív tag
Nekem az a kérdés, hogy milyen oprendszer az amibe egy másik szotfver így beletud nyúlni? Azért a kernelhez csak nem kéne így hozzápiszkálnia semminek. De az ms kapcsán már nem lepődök meg semmin. Próbálják az emberek torkán lenyomni a felhőjüket, frissítés után bitlockert rak a rendszerparticióra és tégláz egy rakás gépet a cégnél.... és még sorolhatnám
-
repvez
addikt
Elöbb utobb biztos hogy lesz majd valami ilyen esemény amire nincs felkészülve senki aztán akkor ott lesznek, hogy semmi nem müködik.
CSak az a baj ezzel a nagy számitogépesdivel, hogy átestek a lo tuloldalára és sokkal bonyolultabb lett a rendszer mint régen a papir alapu .
40 évvel ezelött is volt minden mint most és minden müködött és néha az az érzésem hogy jobban mint most.Lehet , hogy nem lehetett ilyen könynen a világ tuloldalárol venni valamit, de legalább a saját hivatalos dolgait jobban átlátta, hogy kihez mit kell vinni.
Ehhez a digitalizáciohoz meg hozzájön , hogy az a generácio aki még nem használt számitogépet azoknak,most öregségukre már szinte nincs más lehetöséguk csak hirtelen beleszokni , mert már máshogy nem tudja elintézni a dolgait. ÉS ez megakasztja a rendszert , meg az is, hogy azok az adatok amikkel ök rendelkeznek nincs mind fenn digitálisan és az meg a rendszer kezelöjét akasztja meg,mert még nem látott nem tudja hol mit keressen rajta,mert a megszokott kis betanult modszer nem játszik ilyenkor.
ÉS ezért van most ilyen szar rendszer, mert olyan idős emberek oktatják a fiatalokat akik saját maguk se tudják használni a rendszert .Van, hogy emiatt nem lehet egy egy fejlesztést meglépni,mert akkor az idősebb kolléga nem tudná azt megtanulni kezelni . -
azbest
félisten
Van olyan mondás, hogy van olyan durvább naptevékenység ciklus, aminek előző köre még a modern technika elterjedése előtt volt. Szóval, lehet hogy még a mi életünkben láthatjuk az egész összeomlását. Érdemes irodistaként is kicsit ismerkedni kézműves hobbikkal
40 éve valsz sokkal egyszerűbb életet éltek az emberek. Amiről nem tudtak, az nem hiányzott. Bár igaz, nekem vidéki magyarnak ég és föld a különbség, az usában meg már akkoriban is hasonlóan modern volt egy városi háztartás, mint nálunk ma.
[ Szerkesztve ]
-
gabor7th
addikt
Ők nemcsak az adatokat, az energiát és a pajzsukat is a "felhőbe vitték". Ki is lettek írtva...
"Mivel mindenki a felhőbe megy, ezek a cégek pedig a piac zömét lefedik, a szoftver világszerte gépek millióin van rajta."
Sok sok sci-fi is megjósolja ezt a zsákutcát.
A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu
-
"Ő is arról beszélt: nem példa nélküli a dolog, de ekkora kiterjedésű leállás még nem volt."
Gondolom a hapsi meg kolyok lehetett 2003-ban, az SQL Slammer idejen, amikor Del-Korea konkretan 2 napra leszakadt az internetrol es minden be volt lassulva 2 napig.
Na az outage volt, itt most nagyobb a siras, mint a kieses.[ Szerkesztve ]
https://www.coreinfinity.tech
-
aprokaroka87
nagyúr
Az lenne világméretű botrány ha az egész internet állna le 😊
-
-
Vesa
veterán
válasz aprokaroka87 #31 üzenetére
Szovjetek már biztos dolgoznak rajta. És ha ilyen tákolmány az egész, akkor sajnos van is rá esélyük.
A tudomány a valóság költészete!
-
Héraklész
junior tag
Az EULÁ-ban pontosan benne van, hogy kié a felelősség. Általában nem a szoftvergyártóé. A Windowsé például sosem. Miért is lenne? Ez egy univerzális operációs rendszer nem célszoftver. Ha valami oly fontos lenne, zárt os-nélküli (vagy saját os-es) célszoftvert írnának rá. A rizikófaktorok pedig a biztosítók által vannak kalkulálva.
#16 Te is halasztod a frissítést, én is, egy nemzetközi reptér vagy az angol betegadatos rendszer meg nulladik napon telepíti. Szép világ.
[ Szerkesztve ]
-
-
titán
-
drkbli
tag
"Szóval ha jól értem akkor egy külsős cég bármikor meg tudja akasztani az MS rendszerét?"
-
jerry311
nagyúr
Ezt ki tesztelte release elott? Senki?
Staged release?Ha mar a tesztet elbuktak, akkor egy staged release meg mindig megfoghatta volna, de neeeeem... Kemenyek vagyunk, menjen minden elesbe azonnal.
Szanalmas.
-
addikt
Már Wikipedia oldalt is kapott.
Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
jerry311
nagyúr
válasz Thunderzolee #40 üzenetére
Kivancsi vagyok maga a Crowdstrike lesz-e eleg transzparens, hogy elmondja, megis hogy a faszba sikerult attolni ezt a frissitest minden ellenorzesen, vagy hogy mit hagytak ki.
-
gekkoXT
senior tag
Crowstrike-nál a saját rendszerükön és szervereiken nem futott a szoftverük? Az lett volna szép, ha már onnan ered a probléma, hogy aki okozza, az nem tudja helyrerakni globálisan, mert a saját cucca is odalesz lokálisan.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
sallallallalla
nis2
sallallallallaEgy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
veterán
どんな時代だろうが、機械は決断しない、 戦闘は人間がやるんだ。
-
tibaimp
nagyúr
Én azért megnézném, hogy nem-e a konkurencia keze van a dologban...
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
Ezekiell
veterán
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Linux kezdőknek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Elemlámpa, zseblámpa
- Egyre több piacra eljut az eredetileg korlátozott Ryzen 5 7600X3D
- Milyen videókártyát?
- Adobe Premiere topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- antikomcsi: Ázsia Expressz 5
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- További aktív témák...
- Sandisk Extreme Hordozható SSD 1 TB /// Teljesen Új, Sosem használt // Számla + Garancia
- Samsung 870 EVO SATA SSD 1 TB /// Számla + Garancia
- MSI PRO X670-P Wifi /// Számla + Garancia
- LG OLED65C47LA 3 ÉV GYÁRI GARANCIA
- DJI Osmo Action 4 Standard Combo akciókamera - hibátlan állapotban +ND filterek +Care Refresh
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen