Új hozzászólás Aktív témák

  • fabula

    őstag

    válasz PSasa #44174 üzenetére

    Sütivágónak valami élelmiszeripari minősítésű műanyag kell, de sajnos bármelyik típust is választod, az FDM nyomtatás jellegzetessége miatt az apró rétegek között megtapadnak kis ételmaradékok és jó kis baktériumtenyészet lehet.
    Itt egy jó kis videó erről Igortól [link].
    A Filanora-nak vannak PLA BIO filamentjei [link] , amelyek élelmiszeripari minősítésűek, ami azt jelenti, hogy nem kerül bele az ételbe belőlük semmi káros anyag, de az előbbi probléma az FDM nyomtatás miatt ezeknél is fennáll. Javasolnak olyan megoldást is, hogy a kész FDM nyomatot be kell vonni műgyantával, ami sima felületet ad, de annak is élelmiszeipari minősítésűnek kell lennie.

    Gépkocsiba ABS és ASA jöhet számításba, kültérre pedig csak ASA az UV állósága miatt.
    Jók lennének más, ipari célú műanyagok is, de azokat ezekkel a nyomtatókkal már nem nagyon lehet nyomtatni, de pl. fogaskerekeknek a Nylont javasolják, azzal még meg lehet próbálkozni, de közvetlenül filament szárítóból kell nyomtatni, mert erősen higroszkópos anyag és ha nedvességet vesz fel nyomtatás közben, azzal vége is a dalnak :) .

    Bizonyos esetekben a PETG is jó lehet valameddig, de azt neked kell tesztelni, hogy az adott célra jó lesz-e. Én már alig használok PETG-t.
    Dísztárgyaknak ott van a PLA nagy színválasztékkal, gépkocsiba az ABS, de oda is inkább már ASA-t használok, kültérre meg csak ASA-t. Így csak PLA és ASA filamenteket kell itthon tartanom, na meg egy kis TPU-t, ha valamire rugalmas anyag kell.

Új hozzászólás Aktív témák