Új hozzászólás Aktív témák

  • LógaGéza

    addikt

    válasz repvez #33481 üzenetére

    Szia! Pár dologra tudok csak válaszolni, azt megpróbálom :)

    Mennyire lesz mérethelyes a kinyomtatott tárgy a megtervezett mérethez képest?
    Ez anyagtól függ. Vannak anyagok amik zsugorodhatnak később (pl ABS), itt nem árt erre számítani, de erre van a slicerekben beépített funkció, hogy kompenzáld. Pl kinyomtatsz egy 30x30-as kockát, megméred mekkorát zsugorodott, és csak az értéket kell beírnod, a slicer kompenzál.
    Ha olyan anyagot használsz, (pl PETG/PLA csakhogy a népszerűbbeket említsem), ott nincs zsugorodás, sőt, az egészet úgy szokás kezdeni, hogy tesztkockát nyomtatunk, megnézzük, hogy a méretek helyesek-e, ha nem, akkor valami nem stimmel, és mehet a hibakeresés :)

    A második, hogy mennyire tartósak és viselik el a fizikai terheléseket , hajlitást ,csavarást stb.
    Ez is filamenttől függ, van ami kevésbé, van ami jobban. Itt van pl egy nagyon jó videó, ami a fent említett 3 legnépszerűbb anyagot összehasonlítja. De nem csak ezekből áll a világ, egy normálisan felkészített nyomtatóval tudsz PC/PEEK-et is nyomtatni, ami azért jóval többet bír.
    Valamint sok függhet attól is, hogy milyen orientációban nyomtatod az eszközt, és milyen/mekkora infillt használsz. Ezek összehasonlításáról van itt egy jó cikk: [link] - volt egy másik is, ami leírta, hogy milyen terhelésre melyik infill a jobb, csak azt most nem találom...

    Hogy lehet meghatározni, hogy milyen lenne az adott tárgyhoz a legjobb filament? Mennyire pontos a felhasználható filament menynisége a nyomtatásra, hogy ne menet közben fogyjon ki.
    Erre pontos kalkulációt ad a slicer, valamint vannak sensorok is, amik meg tudják állítani a nyomtatást, ha kifogyott, és te tudsz újat befűzni, és folytatni a nyomtatást.

    Melyik nyomtató lenne a legjobb kezdésnek ami a legkevesebb utó modofikáciot és beállitást igényli , hogy jó nyomtatás legyen a vége.De van benne potenciál a későbbi upgradere. 100-150k max
    Ilyen, az általad felvázolt 300-500USD-s kategóriában nem nagyon van, főleg újonnan. Használtan néha meg lehet fogni egy Prusa MK3S-t de a soraidból kivéve inkább emelnék a kereten, és ebből vennék újat.

    a szoftvertek és a firmwarek menynire befolyásolják a nyomtatót ugy értem, hogy ha alapbol mondjuk nincs vele gond, de egy szoftver ujitás után elrontja a beállitásokat és rosszabb lesz mint volt vagy minden frissitéssel azért érezhetően javul valamit a nyomtatás minösége vagy egyszerüsödik a folyamat:?
    Az alap folyamatok eléggé jól megvannak oldva, néha jön frissítés ami inkább a plusz funkciókon javít - de nem kötelező frissíteni.

    Mennyire jó a felület minösége ha sima felületet szeretnék nyomtatni vagy kell csiszolni és esetleg leglettelni a felületet és festeni ? egyáltalán az oilyen beavatkozást mennyire szereti, gondolok itt a különbözö oldoszerek és kémiai anyagok kapcsolatára.
    Lehet csiszolni, glettelni, festeni, mindenre van opció. ABS-t pl acetonos gőzben szokták simítani.

    Mennyire fontos, hogy be legyen dobozolva vagy nyilt helyen legyen a nyomtató a keletkező füstök gázok miatt és mennyire zavaró a zaj, ha a lakásban lenne használva vagy egy fal választaná el az embert töle . lehet e aludni mellette ha este is menne a nyomtató, hogy reggelre végezzen.
    Dobozolás nem árt, mivel vannak anyagok, amik nem épp egészséget gőzöket bocsátanak ki magukból nyomtatás közben (ABS/ASA biztos ilyen), valamint a fűtött térrel csökken a warping esélye is. Hang pedig nyomtatótl függ, hogy lehet-e aludni mellette pedig a bátorságtól :)

    Fusion 360assal megtervezett alkatrészt elö lehet késziteni a programon belül egybol nyomtatásra vagy mindenképp szükséges a nyomtatóhoz adott slicerrel is modositani rajra?
    Mindenképp át kell adni egy slicernek, ugyanis a F360 nem ismeri a te nyomtatód tulajdonságait (milyen gyorsan nyomtasson, mennyi anyagot toljon, stb).

    Ha megerősitett fém menetet akarok beletenni a nyomtatásba akkor milyen lehetöségek vannak arrra, hogy az pontosan merőlegesen és jol illeszkedjen a helyére?
    Meg tudod állítani a nyomtatást bizonyos szinteken, belerakod a menetet, és mehet tovább a nyomtatás. Egy jól kalibrált nyomtatóval ez nem okoz problémát.

    "Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"

Új hozzászólás Aktív témák