Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz peter889 #72188 üzenetére

    Alapesetben leginkább a fordulatszámtól és lemeztányérok adatsűrűségétől (The HDD Platter Capacity Database) függ egy HDD adatátviteli sebessége, minél nagyobbak ezek értékei, annál gyorsabb lesz.
    A HDD-knél a cache mérete általában másodlagos az előbbiekhez képest, meg inkább kisebb (apróbb) méretű fájlokkal végzett műveleteknél számíthat, + az is hogy magában az operációs rendszerben engedélyezve van-e az írási gyorsítótárazás.
    A merevlemezgyártók az adatlapon rendszerint a szekvenciális maximumot adják meg az adatátviteli sebességél, ami = nagy méretű fájlokkal végzett műveletek, nagy méretű fájlok másolása. Kis méretű fájlokkal végzett műveleteknél, kis méretű fájlok másolásánál viszont eleve lassabbak a HDD-k, amit pl. ezen teszt is jól szemléltet a szekvenciális vs. random 4K értékeknél.
    Egy HDD adatátviteli sebessége a lemeztányérnál kívülről befele haladva folyamatosan csökken, a leggyorsabb eleve az elején (kívül), míg a közepén és végén egyre lassabb lesz, amit az alábbi teszt jól szemléltet. Másképpen fogalmazva, minél több egy HDD-n a szabad terület és ezért minél inkább a lemez elejét lehet olvasni / írni, annál gyorsabb lesz, ellenben ha minél kevesebb a szabad terület, akkor értelemszerűen annál lassabb.
    A fájlrendszertől és annak állapotától is függhet egy HDD adatátviteli sebessége, ahol ha pl. nagyon töredezett a partíción a NTFS fájlrendszer és nincsen emiatt töredezettségmentesítve, akkor az is lassíthat az adatátviteli sebességen.
    A CMR és SMR adatrögzítő eljárás függvénye is lehet az adatátviteli sebesség, ahol köztudott, hogy SMR esetén lehet (átmeneti) belassulás írásnál.
    A "gyorsabbnak érezni" nyilván a használat típusától is függ, ahol ha adattárolásról és nagy méretű fájlokkal végzett műveletekről van szó, akkor ott érződhet a 7200 RPM, illetve akár még kis méretű fájloknál is. Ellenben ha pl. operációs rendszer és programok futtatásáról van szó, akkor ott már eleve lassúak az átlagos 5400-7200 RPM HDD-k az SSD-khez képest, az SSD-k random 4K olvasás / írás, elérési idő és IOPS tekintetében eleve sokkal jobbak, sokkal gyorsabbak (példa), nem véletlenül alap manapság rendszermeghajtóként SSD-t használni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák