Új hozzászólás Aktív témák

  • Yany

    addikt

    válasz Chaser #55725 üzenetére

    Nem ennyire feketefehér. A kihozatalnak megfelelően vannak jobban és kevésbé jól sikerült példányok. Így a jobbak képesek arra, hogy alacsonyabb feszültségen üzemeljenek, míg egy M jelölésű processzor sok nem lenne képes rá. Vagyis nem csak az órajel, hanem az ahhoz társított feszültségértékek is visszafogottabbak az U processzoroknál. Nem csak gazdasági alapú piaci szegmentáció miatt szortírozza az intel ezeket. Egyébként meg megfeledkeztek még jópár különbségről a core és pentium procik között. Felsorolok párat: AVX kiterjesztés, virtualizációt támogató utasítások, hyperthread, erősebb IGP, ClearVideo, nagyobb cache.

    Ha csak egyetlen olyan alkalmazást használ a leendő vásárló, ami ezek közül valamelyikből profitál (és lássuk be, könnyű beletrafálni), akkor már jobban jár a Core procival. Ráadásul energiatakarékosan, mert célrészegységekről / natív utasításokról beszélünk. Szóval csak úgy vakon a MHz-ekben bízni legalább annyira butaság, mint a Core szavacskát keresni a CPU nevében.

    Kollégám pl. igen limitált pénzmaggal rendelkezik és olyan dolgokra keres gépet, ahol a virtualizációs plusz képességek és az AVX jól jöhet, de könnyen előfordulhat, hogy a többiből is nyerni fog. Emellett hiába tartoznak az adott CPU-k azonos TDP osztályba, lehetnek köztük különbségek és pl. egy Haswell alapú Core i3-u performance/watt mutatója kapásból jobb egy Ivy pentiumnál.

    Na nem görgetem tovább, mert az a 4-500 MHz is jelent valamit és van, ahol valóban többet nyer vele az ember, de ez nem annyi, hogy nagyobb szám --> gyorsabb.

    Egy gyakorlati példa: Core i3-4010U vs. Pentium 2127U
    Itt speciel teljesen egyértelmű, hogy a Core procit választanám még kisebb felár ellenében is.

    [ Szerkesztve ]

    Építs kötélhidat  -  https://u3d.as/3078

Új hozzászólás Aktív témák