-
IT café
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz fogtunder #20025 üzenetére
Mostani tesztkörnyezet a fejlesztőknél van még, egy asztali gépen fut ubuntu / virtualbox alatt. Szerintem elég lenne a kicsontozott linux, de pontosan nem tudom, hogy van-e valami spéci követelménye. Állítólag nincsen semmi extra. Végül is külön gép is jó lehet és akkor a routerből továbbdobom a portot mondjuk a külön kisgépre, a DDNS maradhat ugyanaz.
NASban kb. mi lenne az a vonal szerinted, ami szóba jöhet?
Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz fogtunder #20029 üzenetére
Hát igen, ez alapján én is azt érzem, hogy biztosabb a külön hardver. T20 és Gen8 között gondolom inkább a szimpátia dönt, nem? a T20 annyival drágább kb. mint amennyivel erősebb benne a hardver. Legalábbis, ha jól látom.
Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz fogtunder #20041 üzenetére
Amúgy ez lehet nagyon hülye kérdés, de ez miben különbözik egy ilyen gép attól, mintha én tennék össze egy hasonló teljesítményűt? Megnézve a specifikációt, egy T20 PET203-ben semmim különlegeset nem látok.
-
DM-Fan
nagyúr
válasz fogtunder #20043 üzenetére
Köszi a választ!
"mondjuk a 20MBps az nem viszonylag lassú, hanem csigatempó"
Nem 20 megabit/s, hanem 20 megabájt/s az írási sebesség. Tudom, még ez is elég lassú, de nekem speciel az elég.
"illetve elgondolkodnék a 4 lemezes NAS létjogosultságán is."
Az nekem jó volna, mivel helytakarékossági szempontból praktikus, illetve a router-em portjai közül is csak egyet vinne el, szemben azzal a kettővel, amit a jelenlegi 2 fiókos és a most vásárolandó másik 2 fiókos emésztene fel. Plusz összességében 2 HDD-vel többet tudnék kezelni, mivel a jelenlegi NAS-t is megtartanám. Szóval egyébként jobban örülnék az egy 4 fiókosnak, mint a két 2 fiókosnak. Persze utóbbi is megoldható, de azzal feláldoznám az utolsó szabad LAN-portot a router-en.
"én inkább vennék egy normális két lemezest"
A leírtaktól függetlenül nyitott vagyok erre a megoldásra is.
Szóval ha 2 fiókos, akkor mi az ajánlott? Mondjuk egy SYNOLOGY DiskStation DS216j? Ez árban közel ott van, mint a 4 fiókos D-Link DNS-340L. A leírtak mellett sem ajánlott az utóbbi és inkább a Synology a jobb választás? A 4 fiókossal megvolna az az előny, hogy (nagy eséllyel) bele tudnám pakolni adatmozgatás nélkül a jelenlegi két HDD-t (már ha a két D-Link NAS hajlandó egymás HDD-it kezelni) és még további kettőt tudnék beletenni, plusz megmaradna a jelenlegi NAS még további két HDD-nek, azaz összesen hat meghajtót tudnék hadra fogni később. Kicsit tanácstalan vagyok. Ugyanakkor én is sokallom egy picit a minimum 60 eFt-os árat a 4 fiókos D-Link-ért, tudva, hogy annyira nem jó, mint egy Synology.
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
DM-Fan
nagyúr
válasz fogtunder #20051 üzenetére
Szerintem kicsit elbeszélünk egymás mellett: a jelenlegi 2 fiókos NAS-omban levő HDD-ket nem akarnám felszámolni, egyberámolni egy 6 TB-os HDD-re. Utóbbi ára egyébként is magas nekem kicsit (60 eFt alatt nem igazán találok normális 6 TB-os HDD-t, 3 TB-ost viszont már 25 eFt alatt is és ez utóbbi hosszú időre elég is nekem), plusz pontosan tudom, hogy melyiken mit tárolok, tematikusan vannak szétválogatva a tartalmak, nem is akarom őket egybevonni, backup-olva is vannak egymás között és nem is akarnám kitenni az adatokat olyan veszélynek, hogy egyetlen nagy meghajtón tároljam őket. Ezért is gondoltam arra, hogy további 3 TB-os HDD-t vennék a meglévők mellé és követném az eddigi szisztémát. Erre megoldást vagy egy 4 fiókos NAS jelentene, amibe belepakolnék mindent és a jelenlegi 2 fiókos egyelőre nyugdíjba menne. Másik megoldás pedig egy másik, 2 fiókos NAS jelenthet. Legszívesebben a 4 fiókos megoldás mellett döntenék, kényelmi és esztétikai szempontból is ez volna optimális. Nem zárkózom el egy második 2 fiókos NAS-tól sem, de ez kevésbé volna kívánatos. Ugyanakkor vonz az, hogy ugyanazon pénzért kapnék egy minőségi, gyors 2 fiókos NAS-t, mint amennyiért tudnék venni egy 4 fiókos, de igencsak belépő készüléket. Viszont amennyiben egy minőségi 2 fiókos mellett döntenék, akkor semmiképp nem tudnám kiiktatni a jelenlegi 2 fiókost a láncból. A 4 fiókos megoldás mellett a jelenlegi hosszú távra nyugdíjazható lenne.
Get Moded!
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz fogtunder #20049 üzenetére
Jaja, és Penge Borisz óta tudjuk, hogy a súly a megbízhatóság jele, szóval többszörösen jó lenne úgy.
Gen8 ellen szól, hogy ez a lista alapján nem egyszerű hozzá már CPU-t találni, ha egyszer kell, plusz állítólag a hangja is elég magas. Nyilván nem alszom mellette, de fizikailag közel lesz hozzám a melóban, nem hiányzik egy folyamatos dorombolás, még akkor sem, ha egy szervernél a hang sokadlagos szempont.
A másik, hogy megnézve mind a két gépet, eléggé csalódott vagyok a házak kapcsán. Bár lehet, hogy tényleg csak az F51 után ilyen. ECC passzolom, hogy mennyire fontos. Nem emlékszem - vagy nem vettem észre -, hogy sima asztali gépnél vagy NASnál mikor volt ram hibából eredő károm (utoljára talán az amd K2 korszakban, amikor behalt az alaplap, de annak elég egyértelmű jelei voltak). Viszont nem pont a céges adatbázisnál szeretném kipróbálni, hogy milyen az, amikor korrupt adatokkal töltődik fel az adatbázis.
Építve olcsóbb biztosan nem, az már kiderült számomra. ECC támogatás elvben minden Skylake prociban van, pl: a G4400Tben is, így Xeon nem kell.
- GIGABYTE GA-X150M-PRO ECC, 35k
- G4400T, 25k
- 2x4 Gb KVR21E15S8/4 ECC, 26k
- ház + ventik, ~30k
- táp, 20k
Plusz ezen felül ennek már illene valami szünetmentes is, bár az aztán tényleg fekete folt.Szóval ez így 136k, ami még a T20nál is drágább.
[ Szerkesztve ]
-
DM-Fan
nagyúr
válasz fogtunder #20056 üzenetére
2 külön kétfiókost én semmiképpen sem ajánlok, mert végképp semmi értelme.
Igazad is lenne, ha nem az lenne a helyzet, hogy most van két darab 3 TB-os HDD-m a NAS-ban, amelyeket belaktam. Ha most veszek egy kétfiókost úgy, hogy közben likvidálom a jelenlegi kétfiókost, úgy nem vagyok előrébb: még ha veszek is egy 6 TB-os HDD-t az új NAS-ba horror áron és azt beleteszem az új kétfiókosba, amire átmozgatom a két 3 TB-osról az adatokat, akkor az új HDD-t meg is töltöttem és az új kétfiókosba már csak egy 3 TB-os HDD-t tudnék tenni a kettőből, míg a másikat már nem tudnám használni (cserélgetni érthető módon nem akarnám a HDD-ket a NAS-ban). Ergo nyernék 3 TB-ot a nagyösszegű beruházással és pluszban lenne egy használaton kívüli 3 TB-osom. A két 3 TB-os eladásával nem akarnék vesződni: egyrészt a többéves használt HDD-ket nem tudnám normális áron eladni sem, másrészt eleve csak az egyiket tudnám eladni ahhoz, hogy maradjon is plusz helyem a jelenlegin felül, de nem is akarok vesződni az ezzel kapcsolatos hercehurcával.
Így pedig marad lehetőségként az, amit már leírtam, hogy a jelenlegi kétfiókos mellé veszek még egy kétfiókost és párhuzamosan használom a kettőt, vagy a jelenlegi kétfiókos helyett veszek egy négyfiókost. Csak ugye mindkét megoldással van probléma.
A ZyXel tényleg vonzó lehet, bár nem tudom, hogy mennyire jó és tényleg a hátam közepére sem kívánom a 6 TB adat átmozgatását, akármennyire is nincs vele sok aktív tennivaló. Fölöslegesen dolgoztatnám vele az új NAS-t is, meg a HDD-ket is.
Szóval nem tudom, mi lenne az optimális. Illetve tudom: ha találnék egy olyan négyfiókost, amibe simán bele tudnám tenni a jelenlegi HDD-ket újraformázás és adatmozgatás nélkül, plusz férne bele még másik két HDD is. Erre kb. a D-Link DNS-340L-lel látnék esélyt (már ha működne a korábbi HDD-kkel, de ezt még senkitől nem hallottam megerősíteni), csak akkor még ott van a tényező, hogy szarnak vannak kikiáltva a D-Link NAS-ok és ráadásul nem is olcsó. Mondjuk - mint írtam korábban - nekem elegendő volt eddig is a D-Link tudása/sebessége, viszont zavar, hogy ennyi pénzért meg már elvárnám, hogy hozza azt a sebességet, amit egy ZyXel vagy Synology tud.
Mindenesetre köszönöm a segítő szándékot és a válaszokat, csak sajnos még mindig nem vagyok közelebb a megoldáshoz.
MaCS_70: "De gondold végig: az adatmigrálás körbe-körbe pár nap macera, nettó egy-két óra. A NAS-t viszont évekre veszed. Hosszú távon akarsz szívni pár órányi munka miatt?"
Igen, ebben is van valami, de ettől függetlenül kicsit fázom az ismeretlenbe való ugrástól: nem tudom, van-e annyira jó a ZyXel a D-Link-hez képest, hogy inkább azt vegyem, számolva azzal, hogy a ZyXel esetében tényleg 100%, hogy újra kéne formázni mindent és jelentős mennyiségű adatot mozgatni. Ez utóbbihoz baromira nincs humorom.
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
Mokefic
csendes tag
válasz fogtunder #20030 üzenetére
Köszi a választ Fogtündér,
ma meg is jött a 216j. Átugrok a Synology topikba ott egyeztetni a továbbiakat.A apple support alatt első körben csak arra gondoltam, hogy iOS-sel lehessen irányítani a dolgokat.
A SickRage-t most hallom először, utánajártam és asszem el vagyok maradva rendesen a dolgokkal, illetve lesz még itt még most meglepi nekem, hogy miket is tudnak ezek a NAS-ok.
Köszi még1x a helpet!
-
dhgi
újonc
válasz fogtunder #20030 üzenetére
Bocs !
Olvastam válaszodat. A TV-re vonatkozó rész a belső hálózatra vonatkozik ? Ugyanez menne külső hálózaton is ? Most vásároltam egy Zyxel NAS520-at, a belső hálózaton és android mobilon majdnem elégedett vagyok a működésével. Azonban külső hálózaton PC-n nem tudom megjeleníteni a média tartalmakat. Távoli TV-n eddig nem tudtam kipróbálni. A NAS kezelő felületébe épített Twonky media server meglátásom szerint korlátozott képességű, de nekem nem kell alkalmazni a belső hálózatban mert kompatibilis Samsung TV van. A Plex feltelepítésének eljárását nagyon körülményesnek tartom. A NAS-ra file-t fel- és letölteni csak egyesével lehet.
Szóval, kérdezném. Megoldható valamilyen módszerrel a távoli eszközön a média tartalmak ( UHD, 2160p, 60fsp is ) megjelenítése? Lehetséges-e zip tömörítés nélkül csoportos file fel- letöltés? Ezen a készüléken vagy létezik ilyen tudású más eszköz ?
Köszönettel ! -
-
kelna91
senior tag
válasz fogtunder #20086 üzenetére
Köszi a választ. Részleteznéd kicsit, hogy miért nem megfelelő a Pi? A korábbi gen 1-2 modellekről hallottam olyan tapasztalatot, hogy nagyon lassan másolnak fájlokat, de a 3 nagy fejlődés azokhoz képest.
Hol találok listát az open source firmware-t támogató NAS-okról? És egyáltalán milyen projektet vannak, miket ajánlotok? Én a FreeNAS-t találtam, de ahhoz nagyon drága az ajánlott hardver.
-
balpis
őstag
válasz fogtunder #20080 üzenetére
"az, hogy a TV-d mit nem tud lejátszani, nem a NAS hibája, hanem a TV-é."
A tévé eddig mindent lejátszott, ha USB-n teszem oda HDD-n vagy pendrive-on.
Az új NAS-ról a meglévő filmjeim közül gyakorlatilag semmit - pedig ezeket mind lejátssza direktben csatlakoztatott tárról. Igaz, csak kb. 0 filmet próbáltam eddig, de volt avi, xvid, mkt is köztük.notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
kelna91
senior tag
válasz fogtunder #20089 üzenetére
Kösz a tippeket, a HP tetszik.
Én eddig úgy tekintettem a NAS-okra, hogy az egy önálló, egységet képező valami, nem úgy mint egy számítógépre, ami szerelhető. Szóval eszembe sem jutott házilag megépíteni alkatrészekből, de most már érdekel ez a lehetőség. Hogyan keressek hozzá komponenseket?Egyébként közben eszembe jutott, hogy esetleg egy routert is használhatnék egy külső HDD-vel. OpenWRT-vel van már tapasztalatom, úgyhogy egy fejlettem WRT routerrel talán tudnék mit kezdeni.
-
kelna91
senior tag
válasz fogtunder #20094 üzenetére
Teljesen igazad van, elolvastam. Ez alapján az OMV-s megoldás tetszik legjobban, ahhoz pedig az általad ajánlott HP nagyon jónak tűnik, bár drágább mint amit eredetileg tervezgettem.
Az összefoglaló végén említésre kerül, hogy minimalista megoldásként egy jobb router is szóba jöhet. Na most én egy Linksys WRT1900ACS-ot tervezek beüzemelni, ami egy elég jó és drága router. Ez szerinted mennyire felelne meg NAS-ként egy USB-s HDD-vel?
[ Szerkesztve ]
-
balpis
őstag
válasz fogtunder #20091 üzenetére
Elnézést a kedélyek borzolásáért.
A synology topicban biztattak, hogy jó lesz még ez, csak várjak.
Végül megoldódott a probléma, szépen lejátszik mindent - egyelőre úgy néz ki.
Végül leállítottam pause-sal a konverziót az átmozgatás előtt és tettem még egy próbát:
megjelentek az eddig hiányzó videok azonnal, és mindent lejátszik a TV. Még a felmappelt DVD-ISO is megy.
Szóval semmi gond, csak úgy tűnik, a 90% körüli processzorterhelés mellett nem volt elég kapacitás a DLNA-ra a NAS-ban.
(mondjuk a taskok priorizálása lehetne jobb is, hisz ha a DLNA indításakor leállítaná - vagy lassítaná - a másik taskot, akkor nem fordult volna elő ez a probléma....Lehet, jelzem a support felé majd.)Köszi!
notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
-
bandi20
aktív tag
válasz fogtunder #20140 üzenetére
Koszi atolvastam! Mivel meg tényleg nem használtam Nas t , biztos utánna kell olvasom! Ezért gondoltam hogy inkább segítséget kerek tőletek, hogy egy kezdőnek megfelel e egy D-link , zyxel , es nem kell feleslegesen kidobni több lovettat, egy drágább darabra, RAID nem kell nem az adat biztonság a lényeg , arra kulso vinyora mentve es vigyázva elvet követem ! Itt a lényeg nekem ne az asztali gep menjen a torrent miatt hanem a Nas! De nem látom át a különbséget a termékek között!
bandi
-
Peetta14
tag
válasz fogtunder #20144 üzenetére
Ahogy olvastam eddig, a transzkódolás erőforrás igényes, ha nem is 5-6 eszközre párhuzamosan, de 2-3 lehet szükség lenne. A shield pont itt jönne képbe, egyben plex server és kliens is. Tehát, amit fogok egy olcsóbb nas-on, azt hozzá dobhatom a media playerre. A HP amiatt szimpatikus, hogy építhető, bár nem sok tapasztalatom van a hálózatépítésben, de nem vagyok röghöz kötve, mint a többi NAS-al. Mennyire nehezebb a HP kezelése, testreszabása? Illetve mi az ellenérv ellene?
-
Peetta14
tag
válasz fogtunder #20146 üzenetére
Rendben. A normális lejátszó az alap, kell a jó hang. A nevesebb NAS-ok a kiépítettebb szoftver miatt tetszenek, illetve a HDMI-s ASUSTOR, QNAP-okon is gondolkozom. Mivel nulláról építeném fel, így nem kell alkalmazkodnom semmihez sem, max a pénztárca szab határt, de inkább a jövő állóság, felhasználóbarát felület, teljesítmény az első most.
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz fogtunder #20154 üzenetére
Nekem is hibás volt az első 326-osom, majd 1,5 hónap volt, mire jött az új, de nem fröcsögtem róla az értékelésnél. Ez benne van a tömeggyártásban (monitorommal is elégedett vagyok, pedig abból azt hiszem csak a 4. lett pixelhiba mentes). Azóta elég sokat fejlődött a felület is, windows 3.1-ből ugrottunk windows 95-re. A gyári alkalmazásból nem sok van, de szükségesebbek már telepíthetőek guiból is (transmission, gallery, owncloud, Gdrive, dropbox). Akik negatív értékelést adtak, azok valószínűleg Xpenology-ról jöttek vagy azt nézegették és utána nagyot csalódtak. Pedig nem rossz kis vas, fapados, de alap dolgoknak tökéletes.
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz fogtunder #20164 üzenetére
Nem pont arra gondoltam, de igen. Pontosabban fogalmazva a Syno a gyengébb hardvert jobb szoftverrel kompenzálja és ennek megkéri az árát is.
-
varadigabor
senior tag
válasz fogtunder #20102 üzenetére
Szia
Ha jól értelmezem akkor egy ilyen kis NAS/HTPC gép nem elég a Plex-hez (Full HD filmeket nézzek általában)?
Gondolkoztam hogy össze rakok egyet. Mert jelenleg az asztali gépem a Plex szerver és az android tv-n nézzem a filmeket.
[ Szerkesztve ]
www.fpvracestore.hu --- FPV alkatrészek hazai raktárkészletről ---
-
tag
válasz fogtunder #20185 üzenetére
a célszoftver résszel egyetértek csak pl debianra huzás nekem nem egyszerű , én windowsban élek linuxal probálkoztam kb 15 éve , a live cd-d susétól kezdve redhatig de macerás volt otthon más mint a cégnél , a cégnél meg azért nem lehet normál usernek linuxot adni így azota windows van és már nem probálkoznék ujra bár lehet linux alatt nem lenne gond az ext4 írása sem de windows alatt még az olvasás is gond , és ha baj van kereshetek egy ugyanolyan nas-t , így meg átrakom egy másik gépbe és máris bármit tudok csinálni a "nas"-ban használt vinyokkal
a csomag telepítéstől nem félek , pl a cégnél mikrotik routert használok de itthon tplink routerre openwrt-t raktam , kb hasonlo feladat mint nasra omv és a használat is az lehet , csak ha a router , openwrt behal nincs adatvesztés itt meg ha valami elromlik (és tudjuk ami elromolhat az el is romlik ) akkor azért gond van -
tag
válasz fogtunder #20187 üzenetére
az ugyanolyan nas témát arra irtam hogy mivel amator vagyok linuxban így ha valami gond lenne a nassal akkor csak ugy érem el a hhd lévő adatokat ha a hdd-t berakom egy másik ugyanolyan nasba , windosban nem tudom hogy állnék neki egy ext4-es raid tömbnek , egy sima ext4-et olvasni még tudnék talán de minek kockáztassak ha nincs előny ,az ntfs-t olvassa bármelyik gép
de ha te azt mondod hogy ha tönkremegy a nas , kiveszem a 2 db hdd-t ami raid tömben van és azt berakom egy windowst futtato pcbe és ott van olyan program ami alatt látom a tartalmát akkor az már az omv felé visz
a második bekezdésben nem arra céloztam hogy az omv nem lenne olyan stabil mint a win10 és az halna be hanem a nas , a hardver , csapott már be villám a szomszédba , és nyirt mrá ki nekem pl routert , pc-t , és ha kinyirja a hardvert de mázlim van benne a hdd nem sérül akkor azt átrakom egy másik pc-be de ha kinyirja a raid tömbös omv-s nast akkor a hdd-t hova rakjam ? na itt kapcsolodik hozzáfelraktam már az omv-t probaképp , van fölös alaplapom , pendrivom , hdd-m , nem a telepítéssel van gondom csak mondjuk a hasamra utök van benne 50 beállítás és kész , ha értenék a linuxhoz biztos ugyanannyi lenne mint a windowsban de jelenleg nem értek hozzá , ezért mondom hogy nekem a windows jobban paraméterezhető és ezért kértem itt segítséget hogy miután az omv-hez nekem ezek a minuszok mondjon valaki pluszt mert biztos jo ha sokan használják de én nem használtam még hosszu távon és amit most vettem n3050es lapot arra rakjam-e ezt vagy maradjon a win10
-
Olympos
aktív tag
válasz fogtunder #20197 üzenetére
nem értek egyet ezzel.
sokan ezért építik a saját szerverüket, mert "épített" szerver, így az a tudat, hogy cserélhető és egyedileg összeállított minden eleme mindjárt gazdaságosabb érzést kelt, mind egy előre összeállított konstrukció.
pedig - szerintem - ez nem így van.1.
egy épített szervert azért építesz, mert összeépítve olcsóbbnak véled egy kész NAS-hoz képest, márpedig ha egyszer az olcsóság miatt épített szervert csinálok, akkor a franc se akar megint költeni rá pár év múlva.
- ha ennek ellenére költeni kell rá pár év múlva, akkor alul méretezted az épített szervered, ezért volt alapból is olcsó.
(itt nem a 4K, 8K filmek streamelését értem, hanem alapvető torrentszám vagy sávszélesség növekedésből fakadó igényemet, stb-stb.)
- ha mégsem kell rá költeni pár év múlva, akkor jól állítottad össze a gépet, de...
2.
... de pl. a Te esetedben az épített szerver 60ezer forintnál jár és ennek ellenére ez sem fog 4K/8K filmeket streamelni, viszont ennyiből már vehetsz olyan eszközt, ami kifejezetten erre a célra tervezett eszköz = NAS, ami...
3.
...energiagazdaságosabb,...
4.
...kifejezetten hálózati elérésre tervezett, módosított oprendszerrel és jogtiszta szoftverekkel árulják.Ezen NAS-ok előnye, hogy probléma esetén otthonról újratelepítésük vagy távolról újraélesztésük is sokkal könnyebb; a nem hálózati funkciók pedig ki vannak szorítva a rendszerből.
Viszont eélkrezhet az pont is, amikor az ember tele akarja szemetelni a NAS-sát mindenféle szarral és lassan nagyobb erőforrás igénye lenne a NAS-nak, mint az otthoni PC-nek. (Az ilyen esetekben nem is NAS kellett az illetőnek.)
Alapvető fájlmegosztásra, torrentre, DLNA szerverre véleményem szerint egy NAS verhetetlen ár/érték*gazdaságosság arányában.
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz fogtunder #20227 üzenetére
Jelenleg csak 100/50-es alap csomag van, de tesómék vidéken laknak, ahol sajnos nincsen digi, így szerintem nekik még szűkebb az 50-nél is a letöltésük. Gyakorlatban arról lenne szó, hogy én úgyis gyűjtöm a meséket a manónak, annyit simán tárolhatok "előre", hogy az ő gyerkőce is tudja nézni. De ez még nincs kialakítva, jelenleg a lenti cuccok vannak. Az ő oldalára is ki kéne találnom valami bekapcsol és választhat masinát, ami még nem tudom, hogy mi lesz, de talán Pi3 és kodi, az kicsi méretben is.
Azt sem tudom, hogy a fotó tárolást és a filmtárolást érdemes-e keverni egy gépre/Nasra. Jelenleg ugye a film sokkal többet elvisz, mint a képek és manapság ~ 4 filmből kijön egy évnyi fénykép nálam. Tényleg szeretnék egy olyan rendszert, ami automatikus frissíti magát, nem kell vele ilyen téren foglalkozni és a használatához sem kell sok voodoo (ez főleg a tesómék oldalán lenne fontos, de a médialejátszó nem pont ide tartozik).
Syno ilyen téren előny, van automata frissítés is, elvan magában. x86 proci eseté van arcfelismerős tagelés is, ami jól jöhet - plex is tudja azt hiszem prémiumban, de az elküldi a thumbnaileket a központi szerverre a tageléshez -.
Ha a kabiniből lenne NAS, akkor nem tudom, hogy az N3060-hoz képest a AMD Athlon 5350 mennyire lenne előrelépés egy asztali linux mellett. Linux nekem szinte teljes homály, így nem tudom, hogy egy debian + OMV mennyivel igényel több törődést, mint pl.: egy Syno. Plusz, hogy mennyivel kockázatosabb egy ilyen gép, mint egy célhardver. (Meghibásodás, raid, stb.)
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz fogtunder #20227 üzenetére
Közben agyaltam tovább. Lehet ezt talán máshogy kell megközelíteni. Pl: egyirányú cloudstation vagy hasonlóval, amit akart azt nála leszinkronizálja a helyi meghajtóra tesóméknál és akkor átugorható a TVre transzkódolás. Mobilra, tabletre meg ugye van Syno app, ahol meg megy, elvileg 4k-ig a Synology szerint.
Így, ha akarok arcfelismerést, akkor azt hiszem a DS416 vagy a DS216+II lehet. DS916+ nagyon csábító lenne a bővíthető rammal, de a 150k + Áfa azért soknak hangzik.
4 lemezes annyiban lenne előny, hogy akkor beletolom a mostani HTPCből a HDDket és kisebbre alakítom, akkor elég az SSD bele egy kisebb házba + openelec és kodi. Árban 86k+Áfa vs. 109k+ Áfa.
-
prokrueger
csendes tag
válasz fogtunder #20341 üzenetére
Köszi a választ, hát így elbizonytalanodtam, tehát, ha az ip-kamera rögzít a nas-ra akkor nem tudok élőképet nézni? Egyébként a kamerára külön rátudok lépni és nézni az élőképet, csak akkor nem ha éppen rögzítés van folyamatban? Bár ezt a kompromisszumot lehet elfogadom, mert árban a synology plusz a kamera liszenszek jóval drágábbak lennének.
-
Ed Parker
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
- OLED TV topic
- Autós topik
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Gaming notebook topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Xiaomi Mi 9 - egy híján
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest