Új hozzászólás Aktív témák

  • Timer

    veterán

    Na szóval, egy kis beszámolót szeretnék írni az "AOC I2790VQ/BT" típusról!

    Az előzmények: olyan monitort kerestem, ami 27-es méretben kínál FullHD felbontást, van rajta DisplayPort, rendelkezik flickerfree illetve kékfény csökkentéssel, VA vagy IPS paneles, és nem kerül többe 65 ezer forintnál. 3 darab U2311-et kívántam leváltani, szóval azért valamilyen szintű elvárásom volt a képminőséggel kapcsolatban is, de 144 hertzre és társaira nem volt szükségem. Elég szűk paraméterek ezek, amelyekből egy Philips ívelt típus, illetve a címben említett AOC jött ki kizárólag, mint alternatíva. Végül az AOC mellett döntöttem, merthogy az Oázisnál volt belőle készleten, és Brekk volt olyan jófej, hogy kibontott és véleményezett egy darabot számomra, mivel személyesen megtekintetni nem tudtam a távolság miatt. Miután komolyabb problémát nem talált rajta, sőt, összevethetőnek találta a P2717H-val, amivel szintén szemeztem (csak az ár, ugye), rendeltem belőle 3 darabot, pixel garanciával.

    Mindenképp meg kell jegyeznem - igen, ez itt a reklám helye -, hogy Brekk nagyon segítőkész volt, még akkor is, amikor (céges beszerzés révén) lassabban sikerült lezavarni a vásárlás folyamatát, mint azt előzőleg felvázoltam számára privát üzenetekben. Brekk fórumtárs hozzáállása részemről csillagos ötös! :R

    Néhány szó a típusról. Nem vagyok szakértő, de az informatikában dolgozom, így azért látok néhány monitort a munkám során. Eddig a "Monitor neve Dell!" szemlélet jegyében éltem, és ez nem változott meg most sem (elsősorban az építési minőség az, amit gyengébbnek érzek az AOC-vel kapcsolatban), azonban azt kell mondanom, hogy ennyi pénzért egészen szerethető monitort rakott le az asztalra a gyártó! A design szerintem nagyon rendben van, a káva és a talp amolyan gunmetal színezésű, tehát nem ezüstös, ahogyan az például az Oázis webshopjában látható kép alapján tűnhet. Mondanám, hogy elegáns, mert az, viszont fémet ne várjunk, minden műanyag. Szerencsére minden matt, egyedül a panelt szegélyező vékony műanyag keret kapott zongoralakk fényezést, így várhatóan nem kell majd aggódni a tisztítások során begyűjtött karcok miatt sem. A bemenetek köre ennél a típusnál mondhatni teljes, hiszen a DP és HDMI mellett D-SUB is van, utóbbi néha aranyat ér.

    A menürendszer kissé lassú és avittas, de mindent be tudunk állítani benne a hátlapra helyezett jyostick segítségével. Ennek használatát szokni kell, mire belőttem mindhárom monitort a saját ízlésemre, már kívántam a gyártót a francba, de alapvetően nem lesz vele gond, úgysem nyomkodjuk gyakran. Gyorsmenü is társítva van a joy négy irányához, ez frankó ötlet, villámgyors így példál egy bemenet váltás. Kikapcsolni is a joystick hosszan nyomásával lehet, de nem érdemes éjjelre szenvedni vele, mert alig fogyaszt kikapcsolva (mérhetetlen otthoni eszközzel), és a kikapcsolt állapotban narancsárga színben pompázó, szolid fényerejű státusz LED sem zavaró.

    Panel, képminőség. Nem kértem kalibrálást a monitorra, így csak az alapbeállításokról tudok nyilatkozni. A különféle ECO módok mellett van sRGB illetve User defined mód is, én utóbbit javaslom használatra, mert ez az sRGB-n alapul, cserébe szabadon állítható a fényerő mértéke. Én ezt 65 százalékra raktam be, így még direkt fényben is olvasható marad a matt panel (ablak mellett van a gép, a háromból 1 monitor az ablak felé van fordítva, és a középső is direkt fényt kap). Kezdetben nem voltam elégedett a képminőséggel, olyan volt, mintha egy fehér lepel lenne a kijelzőn, rettentően zavart, már kacérkodtam a gondolattal, hogy Brekk segítségét kérem, és mondjuk visszaviszem kalibráltatni a monitorokat, de végül ráleltem a megoldásra. A probléma nem ismeretlen, az NVIDIA + DisplayPort + tetszőleges monitor esetében néhanapján jelentkezik, a gond az alapértelmezett színkezeléssel van, az viszont kérdés, hogy a Windows, vagy az NVIDIA oldalán. Szerencsére viszonylag könnyen megoldható a dolog, csaz az NVIDIA színkezelését kell aktiválni, és a "Kimeneti színtartomány" részen a "Teljes" lehetőséget választani. Egycsapásra eltűnt az opálos lepel, a feketék mélyek lettek, a színek pedig vibrálnak, pont olyan, mint amilyet szeretem volna! ;) Az, hogy a FHD felbontás kevés-e egy ekkora panelre, személyfüggő, de tény, hogy a nézési távolság terén fél métert minimum kíván a monitor, anélkül számomra már pixeles a kép, 50 centiről viszont teljesen rendben van.A káva vékony,de tényleg, ezt jól eltalálta az AOC (kép mellékelve).

    Játékok. Nem vagyok gamer, de azért el-el eresztek egy BF3 meccset hétvégente. A képfrissítés ennél a típusnál 60 Hertz, 58 és 59 Hz állítható még, 75 nincs. Ez picit meglepett, némi tweakkel a régi U2311-ek tudták a 75/72 Hertzet, itt erről le kellett mondanom. Utánhúzást viszont még alapbeállításon sem észleltem, de egyrészt ez megint csak szem-függő, másrészt háromlépcsős elektronikus segítség javíthat a helyzeten, ha valaki mégis látna ilyesmit.

    Beépített hangszórók. Kár volt értük, a hasznuk számomra nulla, de legalább DP-n is átviszi a hangot a rendszer, nincs szükség más kábelre! ;)

    Összegzés. Ha általános célra keresel egy nagyméretű, megfizethető monitort, azt gondolom, ez a típus is érdekes lehet számodra. Ha lenne rajta még egy USB host is, ennyi pénzért maga lenne a tökély. Az állvány kellően stabil, nem hajlamos a borulásra, de magasság állítás ennél a változatnál nincs, az a nagytesó (100k felett) sajátja. A képfrissítés talán kevéske, de ha nem a hardcore játék a cél, elegendőnek tűnik. A filckerfree érezhetően javít a használhatóságon, talán placebo, de egész napos masszív munka mellett sem fárad annyira a szemem tőle, mint az U2311-től fáradt (pedig az sem volt szörnyű).

    Ha kérdésetek van, írjátok le, próbálok segíteni. Elnézést, ha hosszú volt! ;)

    SZEMBŐL

    HÁTULRÓL

    TRIÓ

    KÁVA

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák