Új hozzászólás Aktív témák

  • balpis

    őstag

    válasz gyulank #31367 üzenetére

    csak laikusként és egyszerűsítve a kalibrációról:
    Minden alkatrésznek van egy tűrési tartománya. A monitor sok alkatrészből tevődik össze. A végeredmény, ha minden alkatrész ideális lenne, akkor eredményezné a tervező által elképzelt ideálisat. Azonban a sok alkatrész kis eltérése minden egyes monitor esetén picit más mégeredményt fog produkálni.
    Ha a monitort úgy készítenék, hogy egyes alkatrészei állíthatóak lennének, akkor a kész monitoron lehetne végezni egy hardveres kalibrációt. Ezzel megközelíthetnék az előzetesen elképzelt eredményt. De ez töb szempontból sem játszik:
    - bonyolultabb lenne az eszköz a speciálisan állítható alkatrészek miatt
    - plusz egy munkafolyamatot igényelne
    ezek miatt drágább lenne.
    (valamekkora állítási lehetőség biztosan adott, hogy a minőségi szórást csökkenthessék de az így megvalósítható finomhangolás általában nem eléggé finom)
    És akkor még nem beszéltünk a másik oldalról, a videokártyáról.Igaz, ott a digitális megoldások miatt kisebb a hiba lehetősége típuson belül (de pl. az analóg D-SUB kimenet esetében ott is könnyen előfordulhat), de különböző VGA-k sem feltétlenül pontosan ugyanazt a képet küldik a monitor felé.
    Így a gyakorlatban ha lenne egy kvázi színhű monitorod a hardweres kalibráció után, akkor sem biztos, hogy minden számítógépen valóban ugyanazt a képet látnád rajta. Hacsak valami hasonló hardveres kalibrációt nem alkalmaznának a videokártyáknál is... (újabb HW és munka költség)

    Sokkal egyszerűbb egy tűréshatárt megállapítani és a gyártástechnológia során alkalmazni, ami a felhasználók 90 (99?) %-ának még megfelelő eredményt hoz és akinek ez kevés, az a monitort a konkrét videokártyájával szoftveresen összelőheti, hogy a lehető legjobb eredményt kapja.

    (nagyon régen néztem a monitorok működését, akkor se mélyültem el teljesen a részletekben, a videokártyákét pedig szinte egyáltaln nem ismerem, így lehet, hogy butaság amit írtam, de számomra logikusnak tűnik :) )

    [ Szerkesztve ]

    notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó

Új hozzászólás Aktív témák