Új hozzászólás Aktív témák

  • Rolly

    veterán

    válasz dr.bubo #31117 üzenetére

    mi próbáljuk a komfortot és a a környezettudatosságot ötvözni... azaz feleslegesen nem használjuk az áramot - télen az egész napos járatással gázt váltottunk ki - (értsd az évi 5000 kWh fölött ennyit tudunk megtermelni most napelemmel, de tervezve van még cirka 3000 kWh plusz termelés ha felfér a tetőre)... Következő téli szezonnál viszont a cél az optimális gáz és áram fogyasztás beállítása...

    Más téma de raktam egy domoticz-rpi-sonoff rendszert 1-2 fogyasztóra s így havi szinten sikerült úgy ésszerűsíteni a fogyasztást, hogy a komfort nem változott:
    - locsolás optimalizálással napi 200-300 W körül spórolunk a szivattyún (cirka 60 locsolásos nappal számolva 12-18 kWh... nem sok :) de minek pazaroljunk s a szivattyú is kevesebbet megy napi 15-20 perccel)
    - másik projekt a melegvíz ami szintén akkor kapcsol csak be amikor otthon vagyunk és kell ezzel cirka havi 1000-2000 Ft gázt spórolunk meg a korábbiakhoz képest s a keringtető szivattyú (5W-os) nem megy 0-24-ben csak napi 1 órát kb...
    - illetve a redőny vezérléssel is optimalizálunk télen nap felöl vannak felhúzva a redőnyök nyáron nap felöl vannak lehúzva :)

    Havi rezsink így átlag 7-8e Ft (4e víz, 3e gáz, 0 villany)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák