Új hozzászólás Aktív témák

  • AtHoS

    nagyúr

    válasz Tails111 #16379 üzenetére

    Úgy látom, hogy ugyanarról beszéltek/írtok a témában csak ugye bizonyos részekre helyezitek a hangsúlyt.

    Ha egy a területen járatos hozzáértő leírná hogyan törekedjünk az ideális kialakításra illetőleg ehhez hozzákapcsolná a költséghatékonyságot, akkor szvsz. az elhangzottak egyvelege kerülne ki belőle.

    Amatőrként meglátásom szerint első körben az anyagiak figyelembe vételével a kívánt hangszínvilághoz közelítő forrás - erősítő - hangrendszer kialakítást kell favorizálni. Ha az anyagiak úgy hozzák, hogy még nem vagyunk ott, ahol szeretnénk, akkor jöhetnek a trükkök bevetései pl. játszadozás a hangfalak elhelyezésével vagy adott esetben a hangszínszabályzással való mértékletes módosítás, hogy a hangrendszer által megjelenített hangkép közelítsen az ideálishoz/számunkra elvárthoz (na itt ugye személyi preferencia tekintetében megint lehet vitatkozni, mi is az ideális, de ezt mindenki maga fogja úgyis érezni, mivel pl. korábbi megszokások erősen befolyásolhatják)

    Annak idején, mikor úgy döntöttem, hogy beruházok egy házimozira (igen, házimozi, főleg filmezéshez) melyen azért elindítgatnék zenét is (még ha nem is ez az ideális kialakítás zenéléshez) elmondták, hogy a zene területe lesz a mérvadó. Itt első körben azt kellett tisztázni milyen jellegű zenét is szeretnék majd hallgatni, mert a különböző hangfalépítések, kialakítások miatt nincs olyan, ami általánosan a legjobb lenne, ráadásul házimozis kialakításnál ez még erősebben jelentkezik ugyanis nem zenére fejlesztik ezeket. Pörgős power metal-hoz gyors működésű "driver" (elemi hangszóró) kell, mely a közép és magas tartományokat megfelelően tudja visszaadni. Szimfonikushoz megint más jellegű hangfal kialakítás az ideális. Ebből látszik, hogy már a hangrendszer kialakítása is erősen befolyásolja zene megszólalását.
    Mivel jellemzően nem akarunk/tudunk annyit költeni hangrendszerre illetőleg olyan mennyiségű fizikai hellyel sem rendelkezünk, ahol a különböző területekre megfelelő hangrendszereket el tudnánk helyezni, így előbb képben kell lenni, hogy a hangrendszerünknek mi az ideális megszólalási területe (ez jó, ha jellemzően egybe esik azzal amit főként hallgatni szoktunk, így erre a kialakításra kellene törekedni a hardveres rész kiépítésénél), ahol nincs szüksége "javításra hangszínszabályzás által". A maradék területen pedig némi enyhe hangszínszabályzást be lehet vetni, bár ugye ennek elkerülésére kellene törekedni a hardver részen.

    Ha valaki úgy véli, hogy általánosan szükséges a hangszínszabályzás alkalmazása, akkor ott valami nem kerek a láncban.

    Kéretik nagyon amatőr felhasználóként tekinteni a gondolatmenetemre :B

    Most így kicsit elgondolkodva a topik tartalmán ajánlások előtt, jellemzően egyszer sem kérdeztek rá senki esetében, hogy milyen jellegű zenéhez keres forrást. Na mondjuk az is igaz, hogy jellemzően 20k vagy alatti tartományban is keresgéltek, ahol lehet nincs is értelme ennek a kérdésnek a szűkös kínálat és elérhető minőség miatt :B

    read-only mode on the forum

Új hozzászólás Aktív témák