Új hozzászólás Aktív témák

  • imibogyo

    veterán

    válasz Stauffenberg #22453 üzenetére

    Azok a beállítások a makróra vonatkoztak, nem az éjszakai fotózásra úgy általában. Mondjuk makróra a vaku lenne a megoldás már látom (anélkül elég szenvedős), de az éjszakai fotózást az sem oldja meg, főleg ha "távolról" akarok lekapni valamit, mondjuk buli-összképet.

    Lassú Víz:
    Állványra kell rakni, önkioldóval.
    Állványon volt, 10 másodperces önkioldóval, és majd 1 másodperces záridővel. Tudom mehetnék feljebb a záridővel, de épp erre irányult a kérdés, hogy van-e olyan gép (jobb érzékelővel például), amivel nem kell ISO-t és záridőt növelnem (mondjuk a mostani 1 másodperchez és ISO 100-800-hoz képest) ahhoz, hogy jobb makró, vagy low-light fotókat tudjak lőni, úgy 250k-val bezárólag.

    Elsősorban egyébként NEM statikus témákkal van a bajom. Egy csavarnak mondhatom, hogy itt maradsz 20 másodpercet, de mondjuk egy társaságnak nem nagyon...

    Akár több másodperces expo alatt sem zajosodhat be ISO 100-on.
    Nem is a zajosodással van bajom. Szóba sem került. Jobb low-light képességekről volt szó, hogy rövidebb záridővel is tudjak éjszakai fotókat készíteni, anélkül, hogy mondjuk az ISO-t az egekbe kellene tornásznom. Ez volt a kérdés, hogy ezért érdemes-e drágább vázra váltanom? A Helios olyan amilyen rajzolatban stb.-ben, viszont fényerős, ezért nem értem, hogy mi okozhatja nálam azt, hogy csak nagyon kompromisszumosan tudok este fényképezni. Az utcán és kerti-partikon, amikor magam is a "tömeg" része vagyok ritkán rohangálok állvánnyal és a több másodperces expo sem túl kecsegtető.

    A háttér sötét és világos határvonala, a csavar dupla árnyéka mind user error.
    A makró kép csak egy gyors példa volt arra, hogy majd 1 másodperces záridő kell ahhoz is, hogy egy bő 400W-al közelről megvilágított kicsi területről ilyen "világosságot" kicsikarjak. Hogy jön egyáltalán ide a kérdésemhez a kompozíció milyensége (ami amúgy nekem tetszik, ha teljesen homogén lenne, akkor baromi unalmas is egyben, a dupla árnyék ok, de egyelőre ez van)? Nem ezekkel van bajom, hanem azzal, hogy hogy lehet, hogy egy F2-es objektívvel is majd egy másodperces záridőt kell használnom mondjuk egy ilyen fotóhoz. Nem mondhatom nekik, hogy "hé maradjatok úgy 1-2 másodpercig, mert különben sötét lesz a kép". :B

    Persze tudom vaku meg jobb objektív, csak azt nem tudom, hogy ha beáldozok ezekre egy komolyabb összeget, akkor azokat ki tudom-e majd használni ezzel a vázzal, vagy érdemesebb előbb a vázat magát cserélnem. Ez lett volna az eredeti kérdés, hogy 250k-val bezárólag érdemes gépet cserélnem, vagy kísérletezzek és gyakoroljak tovább egy élhető kompromisszumig ezzel a géppel. De már úgy döntöttem marad ez és gyűjtök egy jobb objektívre, valamint egy vakura, amikkel két legyek ütök egy csapásra, amellett, hogy remélhetőleg jobb képeket tudok lőni, például lesz AF-em.

Új hozzászólás Aktív témák