Új hozzászólás Aktív témák

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz BiriBum #14021 üzenetére

    Igen, én is leírtam, hogy a pixelsűrűségnek van köze a jel/zaj arány romlásához, de a gyakorlatban nem ezt látjuk (legalább is amit a topik címadó kategóriáinál látunk), mert a mérnökök azon dolgoznak, hogy egy lépéssel előtte járjanak, aminek egyik lépése a fejlettebb technológiával rendelkező szenzorok alkalmazása. A kompaktoknál (vagy mobiloknál) nehezebb megoldani, de Nikon CX, 4/3, APS-C, FF formátumoknál még bőven van mozgástér. Ezen nem veszünk össze. :)

    (#14020) lenox: Attól mert 100%-os nagyításban szemmel láthatóan is romlik a képélesség (16 vs. 24 megapixel), még mindig több képi információt tartalmaz a 24 megapixeles fotó. Ha egy olcsóbb objektív mondjuk csak a 10-12 megapixeles szenzorra tud még igazán "karcosan" rajzolni, attól még nem áll meg itt a tudománya.

    De ez csak egy elméleti okfejtés, nem feltétlenül életszerű, hogy az ember azért vesz nagyobb felbontású gépet, hogy legyen miből gyúrni, főleg nem amatőr szinten, de nem baj ha valaki ezzel is el tud játszani. Én például a Nikon D7000 RAW-okból úgy hívok JPEG-et, hogy 16 megapixelt lecsökkentem 12 megapixelre és kap egy leheletnyi élesítést. Ennek szimplán csak helytakarékossági okai vannak, mert kellenek a francnak gigászi nagy JPEG-ek, de ezek a 12 megapixeles fotók úgy karcolnak, mint anno a 12 megapixeles gépemmel még a legjobb objektívvel sem.

    Amúgy olvasom, hogy NEX 5R-ed van. Én is terveztem megkaparintani őt, mert meggyőző a videós képessége is, viszont zavar, hogy nincs rendes mikrofon csatlakozója. Vagy veszel gyárit, amiről több helyen olvasom, hogy nem nagy eresztés, vagy egyszerűen nem használsz semmilyen külső mikrofont. Van már valami "okos" (nyilván nem gyári) megoldás arra, hogy a felső egyedi csatlakozóba valamilyen adaptert lehessen dugni? Én kerestem ilyet, de nem jártam sikerrel. Hátha te tudsz ilyet.

    (#14024) Mr.Csizmás: Szerintem teljesen érthető igény a nagyobb szenzorméret. Én is imádok a minél szűkebb mélységélességgel szórakozni és ha kell feláldozok egy kevés dinamikát vagy jel/zaj arányt. Ezért is vonz a Fujifilm X és a Sony NEX rendszere, akkor is ha nem olyan kompakt, mint egy m4/3 gép. Nem minden a makulátlan képminőség. :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák