Új hozzászólás Aktív témák

  • ngaba

    aktív tag

    válasz mvkly #88063 üzenetére

    Az azonos sorozathoz tartozó állampapírjaidat együtt kezeli a rendszer (pl. van 2 milló ft névértéked a PMÁP 2029/J-ből), mindegy, hogy hány részletben, és mikor vetted. Persze csak egy részét is "vissza lehet váltani", pl. 200e forintot.

    A PMÁP most 2 évig várhatóan jól fog hozni, jövőre 16% körül, 2024-ben a várakozások szerint még többet.

    A hozzáférést nagyon nem illene korlátozni (ezt az intézményi papíroknál sem teszik), max a visszaváltási bünti növekszik. Ha ettől félsz, akkor vedd inkább a rövidebbet, a 2027/J-t, évi 0.75%-kal kevesebb a hozama, de 2 évvel korábban lejár.

    DKJ-t mindenképpen vennék valamennyit rövid távra. Annak is változik az árfolyama (hogy mennyiért tudod visszaváltani), de minél közelebb van a lejárat, annál kisebb a az eltérés (nagy vonalakban).

    2 éves papír most nincs jó.

    Azt tudni kell, hogy sajtóhírek szerint januárban megszűnik a 4 éves PMÁP 27/J, és a 29/J helyett is kiadnak valami újat, amiről nem tudunk semmit, de várhatóan hosszú futamidejű lesz. Ha arra számítasz, hogy rontanak a feltételeken, akkor érdemes még most PMÁP-ot venni. (Ha az ellenkezőjére, akkor várni. Én rontásra számítok.)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák