Új hozzászólás Aktív témák

  • julius666

    addikt

    válasz Vesa #68051 üzenetére

    Mást állítottam volna, mint hogy ebből él?

    Te ezt írtad:
    emellett viszont kevésbé időrabló.

    Egy főmunkaidős vállalkozás tutujgatása hol kevésbé időrabló, mint évente rászánni összesen max egy hetet valami bot egyszerű 60/40 portfólióra? :F
    És ebben már benne van a beletanulás, a havi jövedelem befektetése, az átforgatással foglalkozás meg alapszinten tőzsdei hírek követése (adózás változása, brókerkínálat változásai, stb).

    ehhez képest pl. nálunk 80-100%-os áremelkedés ment végbe 2019-2022 között.

    Ez a dunakanyari családi házad, igaz? Előtte mi volt? Agglóban nőttem fel én is (BP szomszédsága), felénk 2007-2018 között jóformán nem változott nominálértéken az ingatlanok ára. Biztos jó poén lett volna befektetős ingatlannal benne ülni, miközben masszívan romlik a forint, a tőzsdék meg többszöröztek...

    Áruld már el, ez minben különbözik attól, ha veszek egy részvénycsomagot ami valamilyen hír hatására beborul, aztán évekig nem tudok bukó nélkül kiszállni belőle?

    Most mire gondolsz? Az ingatlan tartás az valóban hasonló. Van különbség azért, részvénypiacon sokkal jobbak a lehetőségeid, ott nem kötelező több évnyi jövedelmedet egyetlen egy cégben ücsörögtetned, megteheted, hogy az egész piacot megveszed.
    Illetve egy gombnyomás ki/be szállni, nem az a tortúra, mint ami az ingatlan adás-vétel.

    Te viszont nem erről beszéltél, hanem ingatlanok felújításáról, forgatásáról, vevők átveréséről. Ez lakásnepperkedés, egyfajta vállalkozás, mint többen is írtuk már.

    Az meg nem befektetés, hogy vesznek az emberek PMÁP-ot, mert nem ide sorolandó

    De, az. A befektetésnek nem az a definíciója, hogy a hülyéknek nincs hozzáférésük. Egy passzív tőzsdei ETF portfólió tartása TBSZ számlákon egyébként nem komolyabb művelet államkötvények tartásánál, az egész logikát (tőzsdéhez gurunak kell lenni) téves. Olvasd el az összefoglalót a topikban!

    Mivel itt pukkant lakásokról beszéltem, még arról sincs szó, hogy egy esetleges ácsökkenés bukót eredményez.

    Miért ne lehetne bukós egy lerobbant lakás? Főleg, ha már a felújítás költségét is ráverted... :U

    Tapsinak egyébként igaza van teljesen. Mivel vállalkozásról beszélünk, ezért nem csak a befektetett tőkéd alternatív hozamával kell számolnod, hanem a ráköltött saját időddel is! Nem feltétlenül kell IT fizukkal dobálózni, 400-as nettó fizuval éves 5m-t hozni lehet, ami bőven elérhető idehaza, minimum ezt le kéne vonni a "hozamból" ha főállásban csinálja valaki, ez a munkaköltsége. De ha magadnak fusizod a felújítást, akkor bőven rosszabb a helyzet, mert éves 10m nettó egy egyéni vállalkozó szobafestőnek/burkolónak/villanyszerelőnek sima liba agglóban. És oda nem kell különösebben tőke, a 30 millát lehet máshol fialtatni.

Új hozzászólás Aktív témák