Új hozzászólás Aktív témák

  • stingy2

    senior tag

    válasz Paxker315 #116237 üzenetére

    "Ezekkel az érzésekkel mit lehet kezdeni? " - ki kell zárni őket befektetési döntéseknél.
    "Ki hogy kezeli magában az elbizonytalanodásokat v kétségeket, ha vannak egyáltalán? " - mindenkinél vannak. Mechanikus (automatizált) befektetéssel/kereskedéssel lehet megszabadulni a kétségektől.
    Van egy "teszt" időszak, amikor még nem teszel élesben pénzt a pirosra, csak elemzel.
    Kitalálod, hogy a személyiséged, kockázattűrő képességed, mentalitásod stb. alapján milyen befektetési forma (B&H, swing trade, befektetés, spekuláció...) passzol leginkább hozzád. Vannak különböző befektetés elemző oldalak (pl. Portfoliovisualizer, Finviz), szoftverek (pl. Amibroker), amiken tesztelheted az elképzeléseidet. Itt elmolyolhatsz heteket, hónapokat, éveket, amíg megtalálod a neked valót. Persze addig is be kell tenni vmi 1 bites - leginkább állampapír - portfólióba a pénzt.
    Aztán ha megvan a világverő stratégia - ami lehet persze egy sima all world ETF, vagy akár másodperc tört része alatt kereskedő HFT robot - el kell kezdeni élesben tolni. Mindenféle érzelem nélkül. Ha azt mondja a gép, hogy ápr. 17-én az összes pénzed xy részvénybe, ETF-be, ..coinba kell tenni, akkor érzelemmentesen nyomkodod a gombokat, mert ez a letesztelt stratégiád, amiben 100%-ban megbízol.
    Persze minden rendszer megpusztul egyszer, ezért építünk be mindenféle kockázatkezelő eszközt. Ha ennek ellenére mégis megdöglik a tuti stratégia, akkor újratervezés.
    B&H-nál más, ott csak végig nézzük, hogy fogy a tőkénk, majd hogy megy ismét új csúcsra az értéke. De nem aggódunk akkor sem, ha 5 -10 évig DD-ben van, mert ezt már a historikus adatok alapján bekalkuláltuk ugye.
    Röviden: élesben ne legyen semmilyen érzelmi alapú döntés, különben a piac előbb-utóbb lemészárol.

    INTJ

Új hozzászólás Aktív témák