Új hozzászólás Aktív témák
-
Amazonas
senior tag
-
Frawly
veterán
A PDF nem szerkesztésre kitalált formátum, hanem az egységes, eszközfüggetlen tipográfia és grafikai megjelenítés a célja. Ha szerkeszteni kell egy doksit, arra használj valami arra való dokumentumformátumot. Ha csak az egységes megjelenés a lényeg, akkor PDF. Pont ez az előnye is, ha valamit pdf-ben publikálsz, azt egyben le is véded, mivel nem szerkesztésre kitalált formátum, így ha valaki belegányol, jó eséllyel látni rajta. És ugyanúgy fog kinézni a doksi nyomtatásban, telón, táblagépen, mint a PC-n, nincs az, hogy az egyik gépen szétcsúsznak a sorok, meg átfolyik valami a következő oldalra, nem fér ki egy ábra, stb.. Elsősorban kiadványszerkesztésre tervezték, főleg nyomdáknak, átlag felhasználói körben elég sokára terjedt el a PDF.
PDF nézőből sok van, Evince Gtk3-hoz, Okular Qt5-höz. Meg a kisebbek, pl. Zathura, amit én használok, ami villám gyors, nincs ablakkeret, nincs menü, nincs toolbar, csak a pdf-et látod, és billentyűzetről kell vezérelni, tud lynx-es és vi(m)-billentyűket is. De vannak még minimalistábbak is, xpdf, mupdf. Ezek szerkeszteni nem tudják a pdf-et, legfeljebb a nagyobb progik tudják kommentelni, pdf-es nyomtatványt kitölteni, stb..
Amit esetleg könnyebb szerkeszteni, bár azt sem szerkesztésre tervezték, az a PDF elődje, a PS. Az egy elég jól olvasható, könnyen programozható nyelv, azt akár plain text editorban is lehet buherálni, mint a HTML, XML, (La)TeX formátumokat. Kicsit az SVG-hez hasonló.
De a (La)TeX-nek is az a lényege, hogy valami leírónyelvvel eszközfüggetlen dokumentumot hozol létre, ami egységes megjelenésű, DVI, PS, PDF doksikat állítasz elő fordítás után. Kicsit olyan, mintha programozási nyelven megírt forráskódból binárist fordítanál. Ha meg szerkeszteni akarod, akkor a forrásfájlt szerkeszted, majd újra lefordítod. Bár mondjuk a TeXlive is be tud rántani egy csomó függőséget.
-
Shyciii
veterán
Dave™
Szia Az Okulart ismerem, és használtam is mikor megtérítettél Manjaro-ra Viszont most már nem akarom használni, mert Openbox alatt vagyok, épp ezrt kerülöm a KDE és Gnome programokat (kivéve 1-2-őt). Ennek oka, hogy belassítják a rendszert, és pl az Okular felrakás nálam 63db függőséget pakolna fel. Akkor inkább Chromium-hoz rendelem a pdf megnyitását
BoB, Frawly
Úgy érzem félrefogalmaztam. Én igazból nem pdf-et akarok szerkeszteni, hanem hogy ha van doksim (akár rtf, akár doc stb), azt el tudjam menteni pdf-ként is (pont mint MS Word alatt is). Magát a már elmentett pdf-et nem akarom utólagosan szerkesztenem. Legalábbs nagyon ritkán, de arra van online szerkesztők. Archwikit természetesen néztem. Ha gondom van elsőnek mindig ott nézek szét. Nekem mindössze annyi bajom van a Libreoffice-al, hogy a pdf "nézőkéje" borzalmasan xar. 2019-ben kifejezetten cikinek érzem. És számomra az nem kifogás, hogy nem annak tervezték stb. Egy Office csomag legyen képes rá. Főleg ha egy mobilos androidos filekezelő is képes ilyen alapvető funkcióra.
Zathura-t amúgy próbáltam, de nekem nem nyit meg semmit. Ugyanúgy egy fekete ablak jön be, mint mikor magában indítom, úgyhogy azt azért hagytam. Szerintem csinálok egy komplett mentést, és aztán elkezdem kipróbálni a többi office csomagot. Ha más nem, akkor marad pdf nézőnek a chromium (ami amúgy meglepően jól működik). -
vargalex
félisten
-
lev258
veterán
-
Dave™
nagyúr
Mit lassít be? Nekem az Openbox meg a hasonló minimalizmus már öncélú, és ahogy a példa mutatja itt már könnyen visszanyal a fagyi. Egy 10 éves gépen is vígan fut a Plasma, az erőforrások pedig azért vannak szerintem, hogy használjuk őket. 8GB RAM ma már talán alapnak tekinthető, ennyi van a notebookomban, és virtualizált rendszereket is futtatok rajta, olykor többet is. A Kwin meg a GPU gyorsítás miatt vajsimán fut érdemi CPU terhelés nélkül.
Mentésre ott a CUPS PDF, ami gyakorlatilag egy virtuális PDF nyomtató.
-
Shyciii
veterán
válasz vargalex #456 üzenetére
vargalex
MiXplorer. Amellett hogy kiváló filekezelő, egyéb funkciókkal is bír. Pl pdf megtekintő, ftp szerver, http szerver stb. Egyik legjobb.
Amúgy az MS Office tökéletesen nyitja meg. Azzal nincs bajom a munkahelyen.colomb2
Köszi. Ez a függőség hiányzott. Gyorsan be is állítottam, hogy az a program mindig maximalizált állapotban nyíljon meg
Dave™
Miért nyalt volna vissza a fagyi? Azért mert a minimalista desktopot jobban szeretem, mert kézzelfogható előnye van? Nem az Openbox hibája, hogy a Libreoffice megjelenítője vagy rossz, vagy más szempontból nézve nincs is, mert rögtön szerkesztésre nyitja meg, ami user szempontból ugyanúgy rossz, mert nem tudja megfelelően tördelni, de mindegy. Miért kötelehző jó, gyors, kényelmes használathoz minimum 1800db csomaggal dolgozni? Zathura-val gyönyörűen működik, csak a plugint elhagytam, a terminal nem ajánlotta fel, hogy érdemes lenne feltenni (ha pacman-t használtam volna, akkor ott tisztán látszott volna, hogy még kellene).
Amúgy meg Arch Openbox előtt 2-3 hétig (ennyi idő alatt konfigoltam fel az Openboxot, meg néztem utána hogy mit hogyan, és laktam be teljesen) Arch + KDE-t használtam. És bár az Arch + KDE gyorsabb volt, fluidabb volt, mint a Manjaro + KDE, de mindezek sebességben, reakcióidőben, fluidságban messze vannak az Arch + Openbox-tól. Pedig az Openbox már ezeréve nincsen fejlesztve, de olyan kibeba..tt gyorsan teszi a dolgát a gép, hogy egyszerűen nem vágyom a körülményes KDE, Gnome és társaira. És most mondhatod, hogy az erőforrásigányüket simán elviszi a mostani gépek, de mikor egymás mellett vagy után használom, akkor érezhető, hogy igen nagy különbség van. Nem véletlen, hogy bizonyos célcsoportok vagy Openboxot, vagy Tiling-ot használnak. De szerintem ettől még nem hülyék, sőt. Amúgy nekem is simának tűnt a Manjaro + KDE mikor használtam, csak ahogy haladtam előre mindig rájöttem, hogy van annál simább, gyorsabb működés. A hatékonyságról nem is beszélve. Már amikor már jól be van löve a config[ Szerkesztve ]
-
Dave™
nagyúr
Azért, mert ez a fajta minimalizmus már kontraproduktív szerintem. Engem abszolút hidegen hagy, hány csomag van a gépen, mert semmivel sem lesz jobb számomra ha mondjuk tizedannyi lesz. Biztos vagyok benne, hogy még kisebb a rendszer reakcióideje, meg kevesebb ramot használ, csak ennek az is az ára, hogy úgy kell összevadászni kismillió dolgot kézzel innen-onnan, ami egy Manjaro KDE esetén mondjuk alapból telepítés után rendelkezésre áll. És mivel minden igényem kielégíti sebességben (a Gnome változat pl. nem, az érezhetően megröccen itt-ott), így sokkal többre értékelem azt, hogy minden eszköz rendelkezésre áll gyorsan, egyszerűen, szemben azzal, hogy valamivel még gyorsabb legyen meg kevesebb helyet foglaljon az SSD-n. Értem ezt a ZEN minimalizmust, de ez inkább egyfajta minimalizmusra törekvés megtestesülése, mint valós kézzel fogható előny - legalábbis sebesség szempontjából, és persze csak szerintem.
-
Shyciii
veterán
Azért ezt az összevadászom dolgot kicsit túl hajtod. Először is nincsen nagy vadászat. Eddig is megvolt a KDE alatt is, hogy mely programokat szeretem jobban (KDE alatt se csak KDE programot használtam, sőt. A legtöbb beépített szerinted kész csomag alap programjai sok esetben xarok számomra), így azokat egy scriptbe beírva, elindítva feltelepülnek és kész. Azok programok konfigját még régebbről rámásoltam, így max az ablakmegjelenítést kellett beállítanom, és ennyi. Sőt. Most hogy ezek is megvannak, így még tovább bővítettem a scriptet az azóta használt programokkal, és a köv telepítésnél szintén 1 kattintás, és minden megvan a rendes helyén az előzőleg mentett config fájljaikkal. Egy számomra komplett feltelepített csomagot kapok, ami azonnal használható. És így aztán meg már végképp nincs semmi előnye számomra a KDE, Gnome giga csomagoknak.
Sebességben meg nem akarok vitatkozni. Mindkettőt használtam elég hosszú ideig munkára, és magán használatra is, úgyhogy tudom miről beszélek, és mit tapasztalok.[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
Igazából teljesen mindegy, hogy hány csomag van fent, semmin sem változtat, hogy 800 csomag van, vagy 2700.
Ami számíthat sebességben, az az SSD / HDD tempója, illetve a felhasználói felület és adott programok reszponzivitása. Illetve ha kevés a RAM, akkor lassú lehet, de 8 GB jelen pillanatban linuxon mindenre elég, lehet a 3 vagy 4 is.Az pedig, hogy kinek milyen OS, DE vagy WM, illetve programok használhatóak optimálisan, az mindenkinek egyéni preferenciája / saját ízlése, nem pedig bármilyen nemű intelligencia kérdése.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Dave™
nagyúr
Nem vitatkozom sebességen, mondom biztosan gyorsabb (természetesen az Openbox miatt, a csomagszámnak ehhez semmi köze). Csak számomra semmi értelme egy Dolphinnál, Kate-nél meg Okularnál sokkal butább programot használni csak azért, mert sok csomagból áll. Mert ha jól értem te emiatt ezeket kapásból kizárod, elvi alapon.
[ Szerkesztve ]
-
Shyciii
veterán
Egy szóval nem mondtam, hogy buta programokat használok. A távasztali programom is ugyanaz, amit megszoktam (Remmina), a torrent programom is, a képnézőm sem buta, sőt kifejezetten a legjobb programok, és mégse Gnome, vagy KDE-s. Kipróbáltam 3 féle Office programot, és fölénnyel az OnlyOffice program nyert. Minden kritikus doksimat meg tudta nyitni, és a pdf-eket is, ráadásul gyorsabban. Menteni ugyanúgy lehet vele doc-okat pdf-be, excel filejaim is tökéletesen jelennek meg, úgyhogy libreoffice ment a lecsóba.
Amúgy meg olyan egzotikus programokat is használok, mint sacd exctractor (igaz csak terminlos), vagy Flacon (Flac-ek szétbontására javarészt), FF Multi converter (videó konvertálásra is), de ezeket régebben is használtam, és szintén a legjobbak között vannak, nem véletlenül keresgéltem ezeket annyira anno. Xnview meg már Win alatt is a legjobbak között volt, szal attól hogy Openboxozom baromira nem azt jelenti, hogy igénytelen programokat használok. De nem is azt jelenti, hogy minden programot felrakok amit mondanak nekem, aztán egy túlbúrjánzott linuxom lesz. Én kérek elnézést, hogy ésszel használom a rendszerem.[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
Ha csak ennyi az igény, hogy pdf-et akarsz csinálni más doksikból, ahhoz nem kell LibreOffice. Felteszel CUPS-ot, bele egy Generic PDF Printert telepítesz (cups-pdf csomag, amit be kell konfigolni még utána), de talán egyszerűbb módja is van ennek. Így bármelyik normál alkalmazásból, ami egyébként tud simán nyomtatni, csak ráküldöd erre a pdf-nyomtatóra a kívánt dokumentumot, és az előre beállított mappába kinyomja .pdf fájlként.
Pdf nézésére meg továbbra is a Zathurát ajánlom, szinte 0 függőség, minimalista, gyors, sallangmentes, ha a pluginjeit felteszed, akkor a ps, djvu, stb. állományokat is olvassa. Még az egeret is kezeli, de billentyűzetről jobb irányítani.
A LibreOffice-tól nekem is ráng a szemem, keresek helyette könnyebb alternatívát. Úgyis csak a Writert használom belőle, ahelyett meg ott van a XeTeX. Táblázatot csak néha napján csinálok, arra meg vannak más toolok. Már így is évek óta csak azért van fent az LO, hátha kell valami .odf vagy .doc(x), .xls(x) fájlt megnyitni, de olyan ritkán van ilyen, hogy nem éri meg nekem egy ekkora megabloat progit feltelepíteni, ami ráadásul minden héten frissül, és csak úgy hajtja le a többszáz MB frissítéseket.
De a Wine-t is jó lenne elhagynom. Javarészt a GIB szótár miatt használom, de ha azt sikerülne megtörni, onnan már XML-alapú formátumba tudnám konvertálni, amit tudnék saját scripttel is kezelni. Meg 1-2 játék megy még Wine-ból, de azokra meg van működő Win10 telepítésem.
-
Frawly
veterán
Nincs ezzel baj. Ha mégis grafikus alternatíva kell pdf-olvasónak, akkor az Evice is jó, igaz Gtk3, de nem bloat progi.
Majd idővel te is rászoksz a minimalista terminálos programokra. Egyedül a böngésző, videóvágó, stb. progik azok, amiket nem lehet kiváltani terminálos progammal jelenleg. Minden mást ki lehet.
-
Dave™
nagyúr
Ezt én sem mondtam, maximum te értetted félre (magamról beszéltem, meg hozzákapcsoltam hogy alapból kerülöd a KDE alkalmazásokat a függőségek miatt). Direkt mondtam ezeket példának, mert talán a három legjobb KDE alkalmazás ami számomra simán veri a többit, amivel eddig találkoztam (az Evince pl. borzalom, sokáig volt benne egy limit, amivel ha nagyméretű pdf-et nyitottál meg, nem lehetett belezoomolni, nem tudom azóta megoldották-e). Nem kell elnézést kérned, nincs miért, de szerintem tévhitben vagy, ha ettől többnek érzed a használati módodat. Szinte mindenkinek megvan a maga perverziója, a tiéd most a minimalizmus, az enyém a konzisztens GUI, másnak meg hogy forráskódból fordít mindent. Egyik sem lesz érdemben több a másiknál, csak más.
Frawly: "Egyedül a böngésző, videóvágó, stb. progik azok, amiket nem lehet kiváltani terminálos progammal jelenleg."
Meg bármi, aminek kettőnél több funkciója van. Pl. raszter és vektorgrafika, email kliens, irodai programcsomag, lightroom alternatívák, képnézők stb. Munka során sokat használok terminált, gyakorlatilag egész nap, és sok mindenre az a céleszköz, de ez megint a lónak a másik oldala. Tudom, hogy létezik pl. terminálos email kliens sőt böngésző is, kérdés ezek hol vannak funkcionalitásban és kényelemben egy standard guishoz képest.
[ Szerkesztve ]
-
Shyciii
veterán
Frawly
Nem csak azért tettem fel a Libreoffice-t, mert pdf.be akartam menteni Értelemszerűen dolgoznom kell doc, docx, xls, xlsx fileokban is. De most hogy ilyen problémákba ütköztem, és kipróbáltam más office csomagokat, így ment a lecsóba a Libreoffice. A vicc, hogy sokkal kisebb függőségekkel az onlyoffice sokkal jobban működik (legalábbis arra amire és amennyit használom). Wine-t én egyáltalán nem használok. Már először mikor Manjaro-val elkezdtem komolyabban linuxozni, már akkor úgy álltam át, hogy csak linux a notin, semmi más. Előtte az alternative oldalon mindenek kerestem megfelelő változatát (azóta kicsit módosítottam), és azóta se nyúltam az otthoni gépemen windows-hoz. Melóhelyen persze nem tudom kikerülni. Játszani se játszaok már gépen jóideje, max mobil kisidőkre. Szótár programból nem találtál jobbat? Esetleg java-sat? Bár mondjuk minden java alapú progit gyűlölök, de legalább platfromfüggetlen. Vagy az ennyire jó, hogy nincs alternatíva?
Amúgy Evice-t próbáltam még azelőtt mielőtt ide írtam, de valahogy nem jött be. Esküszöm még a Chromium is jobb volt pdf nézőkének. Mondjuk amilyen gyorsan betölt a chromium is ezzel az alap notin Arch+Openboxal...simán maradhatna pdf nézőnek végülis. Nagyítani lehet vele, nyomtatni lehet vele, finom a görgetés, szal...Dave™
Félreérted (meg durván más is). Én nem gyűlölöm a KDE-t. Sőt. Inkább azt használnám, mint a Gnome-ot. Egyszerűen azért kerülöm, mert a KDE-s progik irgalmatlan mennyiségű függőséget igányelnek (tisztelet a kivételnek, mert azért akad, és használok is (pl az Xnview QT alapú. persze nem KDE-s, de qt-t használ). Ugyanúgy kerülöm a Gnome-os progikat is ugyanezen okból (itt is van kivétel, mert pl a gnome-disks nagyon jó, mentésre használom legfőképp, és minimális függőséget használt pluszban). Ráadásul egyre csiricsárébban néznek ki, és az nekem huszadrangú egy otthoni+munka felhasználásnál is. Hatékony kezelés viszont annál inkább. Bár szkeptikus voltam a javarészt bill-ről való irányítással (ez amúgy a mobilarenás hozzászólásokban is látszik...), mégis kipróbálva, használva nagyon bejött nekem. Az hogy a hozadéka emellé, hogy hipergyors lett minden, és nincs az a probléma amit ha emlékszel anno mindenki csak nézett, hogy ilyen van, az csak plusz extra. Bár lehet hogy az a gond azóta megszűnt Manjaro, ANtergos alatt is, mert sok kernelváltás volt már. Csak fura, hogy Arch esetén nem futottam ilyen hibába (Mobilon ftp szerver és másolás ide-oda, meg a baromi lassú időnkénti file törlés lokálisan. talán emlékszem hogy egy időben írtam ezeket a gondokat). Ettől függetlenül kellemes élménnyel gondolok vissza a Manjaro-s "korszakra", meg a cikkedre, aminek hatására elkezdtem ezt az egészet. Nekem ez volt a nagy lökés a linux irányába.
-
Frawly
veterán
Igen, igazad van, a képszerkesztőket kihagytam. De pl. a CAD-nél, vektorgrafikánál már el tudom képzelni, hogy kódolás alapján menjen billentyűzetről, bár ennél még van értelme az egérnek is.
A mailkliensben nem értünk egyet, az bőven mehet terminálból is, még akkor is, ha valami grafikás, html-es emailt küldesz.
A terminálos böngészőkkel nem az a baj, hogy text alapúak és alapból nem jelenítik meg a grafikus elemeket, mert még ez megoldható lenne (audio lejátszása, képek megjelenítése is lehetséges, videókat meg lehetne megnyíló mpv-ben nyomatni), hanem általában a JS az, amit nem támogatnak normálisan.
Illetve a Firefoxon beüzemelt Tridactyl-nél (vim-key addon) is előjön, hogy pl. a mouse-on JS eseményre generálódó URL linket nem éri el, mivel az egeret fölé kell vinni, pl. a YouTube-on a videók sarkában egérre előjövő Add to Watch later link.
De igazából ez nem azt jelenti, hogy böngészőből nem lehetne normális terminálosat csinálni, hanem inkább ez a böngészősök hülyesége, hogy egérhasználatra kényszerítenek szándékosan.
-
Shyciii
veterán
Nem csak a böngészősök hülyesége, hanem a tartalomszolgáltatóké is. Egy weboldal most már havarészt grafika, dinamikus elemekből áll. Régen mikor még fősulis voltam, akkor a web alapvetően a lényegi tartalomról szólt. Egy szöveges lynx böngészővel simán olvasható volt szinte minden weboldal.
-
Frawly
veterán
Ez is igaz, a tartalomszolgáltatók is figyelhetnének, hogy text browserrel is olvasható legyen az oldal.
Már csak pár programból használok GUI-sat, de azoknál megkerülhetetlen sajnos. Meg nyilván játékok még a másik kategória, ahol kell egér, pl. FPS gammáknál. Bajom nincs az egérrel sem, mert van, amikor az hatékonyabb, mikor valamit rajzolni kell, meg méretezni, stb.. De a legtöbb átlag felhasználói és rendszeradminisztrációs progi bőven jobb terminálból.
A Wine nekem is csak nagyon kevés mindenre kell. Lényegében GIB szótár, de azt próbálom kiváltani majd. Meg 1-2 windowsos játék, de lehet ezeket sem fogom Wine-ben futtatni, már jó ideje van erre Win10 telepítésem. Eddig úgy voltam vele, hogy ami játék megoldható Wine-ben is, azért nem bootolok át.
-
Amazonas
senior tag
-
anorche1
őstag
Teamviewer helyett van valami alternativa, amivel tudom vezerleni tavolrol a gepemet egy iphone -rol?
"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
Frawly
veterán
válasz Amazonas #476 üzenetére
Nem mániákus kerülés, de a billentyűzet sokszor hatékonyabb. Ámbár szokni kell, meg pl. tudni gépírni hozzá, stb.. De mint mondtam, én az egérnek nem vagyok vallási alapon ellene, ha adott felhasználásra az a hatékonyabb.
A GIB szótárnak az az előnye, hogy rendesen lektorált akadémiai szótár. A Sztaki meg egy amatőr, hibáktól hemzsegő fos. Elég ritkán van rá szükségem, mert általában egynyelvű szótárat használok, meg a weben keresek kifejezéseket, de néha szükség van az akadémiai szótárra, ritkán, de akkor nagyon. Van ugyan az akadémiai szótárnak egy modern változata, ami megy weben is, de az is fizetős. Még egyszer megvenni nem akarom, főleg nem ilyen határozott idejű előfizetéssel (örökre is meg lehet venni, de csak Windows-ra, Androidra, meg iOS-re, semmivel nem lennék vele előrébb). A GIB meg meg lett véve évekkel ezelőtt. Még az akkori munkahelye vette meg faternak valami 26 éve, mikor támogatást nyújtott az alkalmazottak angoltanulásához. De sajnos csak ezzel a fos, elavult, windowsos keretprogival megy. Pedig ha sikerülne valahol kiexportálnom XML-alapú formátumba, akár fájlkonverzióval, akár OLE objektumok elfogásával, úgy nélkülözhetővé válna. Azért helyben sem lenne mindegy, hogy egy XML-alapú szótár belefér 10-15 MB-ta, dictzip-pel tömörítve 3 MB-ba, és az egész kezelhető lenne egy Bash-scripttel, GIB-formátumban meg 572 MB, amit be lehet tömöríteni 40 MB-ba, de úgy meg nem használható, meg Wine-t kell hozzá tartani.
-
törölt tag
Van valami ajánlott audio konverter, amivel teljes könyvtárakat lehet egy mozdulattal konvertálni?
Jó lenne, ha ismermé a flac, aac, mp3, wav formátumokat. Ha lenne volume normalization, az is előnyére válna.
(Unity/Gnome ablakkezelőt használok) -
törölt tag
-
Frawly
veterán
válasz #68216320 #480 üzenetére
Nem tudok ilyenről, ami minden formátumot támogat és még normalizálni is tud. Én az Arch Wikiből szedett scriptekkel szoktam konvertálni, pl. ilyennel, de azok csak bizonyos formátumot tudnak, normalizáció nélkül.
Ennyiből nekem nagyon hiányzik a foobar2000 megfelelője Windows alól, az egyetlen progi, ami hiányzik, abból is ez a konvertálási funkció, hogy be lehetett állítani parancssori konvertálási profilokat (lame.exe, flac.exe, oggenc.exe, stb.), és azzal egész kijelölt lejátszási listákat egy gombnyomással célmappába átkonvertálni, tagek megtartásával, egyszerre annyi konvertálási szálat elindítva, ahány szálat tudott a proci. Normalizációt nem használtam, de azt is tudta. Na, ilyen kéne Linuxra is. Van ugyan a foobar2000-nek klónja, a DeaDBeeF, de csak a lejátszási funkciókban, felületben próbálja utánozni, konvertálni nem tud.
-
BoB
veterán
válasz #68216320 #482 üzenetére
Mivel ez az ffmpeg-et használja így konvertálni is tudsz egyből. Sima ffmpeg-el is meg lehet csinálni mind a konvertálást mind a normalizálást akármennyi fájlra egy paranccsal, ezzel viszont egyszerűbb dolgod van.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
Laszlo733
aktív tag
Sziasztok! Krusadernél hogyan lehet azt beállítani, hogy másolásnál látszódjon az aktuállis sebesség?
-
törölt tag
Valamit elszúrok, mert pip3-al elméletileg felrakom az ffmpreg-normalize-t viszont mégsem találja a parancsot.
$ pip3 install ffmpeg-normalize
Collecting ffmpeg-normalize
Collecting tqdm (from ffmpeg-normalize)
Using cached https://files.pythonhosted.org/packages/6c/4b/c38b5144cf167c4f52288517436ccafefe9dc01b8d1c190e18a6b154cd4a/tqdm-4.31.1-py2.py3-none-any.whl
Installing collected packages: tqdm, ffmpeg-normalize
$ ffmpeg-normalize
ffmpeg-normalize: a parancs nem található[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Lehetne Ubi 18.04-em létrehozni olyan virtuális hangeszközt, aminek két kimenete lenne? Egyrészt az alaplapi hangkártya, másrészt egy bluetooth fülhallgató? Szeretném ezt beállítani Kodi hangeszköznek.
MacOS és Win alatt sikerült megoldanom, de Ubi esetében még nem találtam meg a helyes megoldást.Update: Nem először fordul elő, hogy miután keresgélést követően nem találok megoldást, írók a fórumba. Aztán néhány perc elteltével magamtól is megoldom a feladatot. Ez a fórum ereje!
Felraktam a PulseAudio Pref (paprefs) alkalmazást, aminél egy checkbox-al be lehetett jelölni, hogy hozzon létre virtuális hangeszközt ami az össze output eszközt felfűzi. Tökéletesen működik.
(#489) BoB: Ott a pont.
[ Szerkesztve ]
-
Laszlo733
aktív tag
Sziasztok!! Ismer valaki olyan jól működő IPTV alkalmazást / Manjaro / amiben országok szerint lehet keresni?
-
anorche1
őstag
Sziasztok!
Olyan ebook readert keresek, ami egyszerre jelenit meg 2 oldalt a konyvbol, es az oldalak kozotti valtasnal van lap animacio.
Anya gepen win10 helyere manjaro kerult, csak kellene neki a windowsos bazar book readerhez hasonlo olvaso.Van ilyen? Az a baj, hogy ez a bazzar book reader uwp app, szoval wine alatt sem tudom futtatni.
"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
Frawly
veterán
Olyan tényleg nem is lesz, amiben lapozás effekt is lesz. A zathura is tud két oldalas side-by-side nézetet, meg pluginnel e-könyveket olvasni, de az minimalista progi, Win10-ről jövő anyukának nem ajánlom, mert az ereit fel fogja darabolni. A Calibre, FBReader csak jobb lesz neki, azok hagyományos GUI-s desktop alkalmazások.
Én egyébként nem szeretem a side-by-side nézetet, széles monitoron sem, mert a szemnek horizontálisan kell átugrálni messzire a másik lapra. Sokkal jobb olvasási élmény, ha folyékonyan, folyamatosan görgethető a szöveg vertikálisan, lapokra szétosztás nélkül, mint egy hosszú weboldal. Ezt a módot általában minden pdf/djvu és e-bookos olvasó tudja ráadásué.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
MPEG-4 formátumra kéne konvertálnom .avi ill mkv fájlokat. Valami egyszerű GUI-s programot tudtok erre?
mkvtoolnix és Selene fenn van, de ezek nem viszik.
(home user felhasználásra kell ritkán)
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Dave™
nagyúr
válasz ubyegon2 #497 üzenetére
Tudom GUI-sat szeretnél, de FFmpeget használ szerintem a többségük amúgy is, szóval terminálba:
ffmpeg -i input.avi -c:v libx264 output.mkv
Ha támogatott nálad a vaapi, akkor GPU-val lényegesen gyorsabb és nem a CPU-t használja:
ffmpeg -vaapi_device /dev/dri/renderD128 -i input.avi -c:v h264_vaapi output.mkv
Az input és az output bármilyen videoformátum lehet, tehát input.flv és output.mp4 ugyanígy menni fog.
-
nagyúr
Köszönöm, egyébként tutira vettem, hogy FFmpeget javasoltok, ami teljesen logikus is, mindig ilyen javaslatot kapok, most már tényleg kicsit foglalkozom vele, mert félévente egy- egy feladat megoldása után elsikkad minden.
Ennél az ffmpeg-nél valóban nincs sokoldalúbb ezekre a célokra...
Ha támogatott nálad a vaapi,
Majd most kiderül AMD APU-nál hogyan kezeli külön a GPU-t.
vaapi-val gondja van sajna:[mpeg4 @ 0x55aa066eae00] Video uses a non-standard and wasteful way to store B-frames ('packed B-frames'). Consider using the mpeg4_unpack_bframes bitstream filter without encoding but stream copy to fix it.
Impossible to convert between the formats supported by the filter 'Parsed_null_0' and the filter 'auto_scaler_0'
Error reinitializing filters!
Failed to inject frame into filter network: Function not implemented
Error while processing the decoded data for stream #0:0
[aac @ 0x55aa0669d640] Qavg: 159.374
[aac @ 0x55aa0669d640] 2 frames left in the queue on closing[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Dave™
nagyúr
válasz ubyegon2 #499 üzenetére
Az alap logikája végtelenül egyszerű, itt tudsz példákat nézni. AMD alatt is támogatott valamilyen szinten a VAAPI, de nem tudom mennyire. Ha van Intel GPU-d a CPU-ban szerintem azt is tudja használni.
VAAPI-nál kell még a -c:v (codec-video) előtt (közvetlen a bemenet után) a -vf "format=nv12,hwupload" paraméter.
A hibaüzeneted első sora tájékoztató jellegű, a javaslat szerint így használd:
ffmpeg -i INPUT.avi -codec copy -bsf:v mpeg4_unpack_bframes OUTPUT.avi
Ha ez működik akkor ez a leggyorsabb, mert nem konvertál csak másolja a streamet másik konténerbe.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Star Wars Outlaws GeForce RTX 40 Bundle - lepd meg magad!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Cégek számára kedvezmény! Irodai programok: Office, Word, Excel
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest