Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz J.C.G. #12923 üzenetére

    Nincs. Mert alapvetően a Linux nem desktopra készül végfelhasználóknak, hanem a technológiát fejlesztik vele, meg szerverekre, és beépített eszközökre (vezérlők, routerek, NAS, telók, mobil eszközök, stb.) készül. A különböző terjesztésekben, disztrókban csak hozzátesznek körítést, hogy alkalmas legyen desktop felhasználónak is.

    Sok hardvert egyébként meghajt egy fullosra forgatott kernel is, de ha ritkább hardvered van, akkor sajnos kernelmodult kell hozzá forgatni, meg külön firmware-t beszerezni, stb.. Azt, hogy felhasználóbarátabb megoldás nincs, azt részben a gyártóknak is kell köszönni. Részben meg a kerneleseknek, hogy nincs egységesített driver interface, de ezt a kernelesek azzal indokolják, hogy egy egységes interface, meg egy újabb absztrakciós réteg betoldása lassítaná az adott driver működését, visszavetné a teljesítményt, felesleges overheadet okozva.

    Egyébként nem reménytelen, mert ha kitanultad, hogy a hardvereid meghajtásához mi kell, onnantól már mindig sima lesz Linuxot feltenni. A legtöbb eszközt alapból szokta vinni a kernel, driverrel küzdés csak 1-2 ritkább nyomtatónál, Wi-Fi és Ethernet kártyánál, spéci billentyűzetnél, stb. szokott lenni.

    Android azért egyszerű, mert pont arra fejlesztették, hogy két tapicskolásból tudják a szoftverboltjukból appot telepíteni. És ez nagyon kényelmesnek is tűnik, amíg minden jól megy, megtalálod az appot a boltjjukban, épp nem bugzik. Csak ahogy ki kell lépni ezen a komfortzónán, mert valami spécibb alkalmazás kéne, amire nincs fingóapp, vagy van, de eltört, vagy valami probléma van vele, meg a gyártó magára hagyva a rendszert nem frissíti és amiatt törik el valami, akkor az Android fénysebességgel megy át keserűségbe, ott mutatja ki foga fehérjét, és ott nincs alapból olyan sok konfigurációs meg terminálos eszköz a kezedben, mint Linuxnál. Meg lehet oldani, de ilyenkor már nehezebb, mint a Linux, rootolás, hekkelés, terminálemulátor felszenvedése, SD-kártyával bűvészkedés gépben, stb. kell hozzá, akkor aztán jobban megkínlódsz vele, mint akármelyik Linuxszal, ahol legalább a rendszer nincs lezárva előtted, vannak terminálos eszközök, jól dokumentálva vannak a dolgok, ott legalább utánajárással jobbak az esélyeid a probléma megoldására.

    Meg azt is vedd figyelembe, hogy egy okostelónak, táblagépnek az életciklusa jóval rövidebb, mint egy PC-nek, laptopnak. Az előbbieket eldobod 1-5 év után, így az Androidnak nem kell túl nagy visszafelé kompatibilitást nyújtania, nem kell annyi eszközt kezelnie, csak az aktuálisakat. Ezzel szemben egy PC-t 5-12 évig is használsz simán, ott OS verziók jönnek-mennek, bele lehet futni régi-új hardverbe, mindenféle különlegességbe, ezeket nagyobb munka mind támogatni, mind müködőképesen tartani.

    Még WIndowson is lehet keserűség, hogy egy eszköz meghajtására szánt szoftvert vagy drivert a gyártó nem tart karban, néhány nagy évados Win8-10 update után elavult, és nem mennek az eszközök, kékhalálozik a gép, stb., és ott is el lehet kezdeni regisztry hack-kel, csökkentett móddal meg mindenfélével kínlódni. Plusz a Linux világa gyorsabban is változik, nagyobb benne a fejlődési ütem, mivel a kernelesek szakmai alapon tolják előre a fejlesztést, meg az új technológiák támogatását, és nem akarnak kötve lenni mindenféle gyártó zárt megoldásával való visszafelé kompatibilitással, meg jogi liencproblémákkal. Linuxon kb. 6-7 hetente jön az új kernel, meg új rendszerkomponensek, új ez, új amaz, új driver, új Wine, stb., így még nehezebb mindent támogatni. Windowson egy főverzió elég sok évig van támogatva, bár már a Win10 is ráállt félrolling frissítésre, félévente tolják ki a nagy évszakos update-eket, el is törnek dolgok egyre sűrűbben.

    WIndowsra nem muszáj másik gépet tartani, lehet dual bootban is Windowst telepíteni, vagy akár virtuális gépben, esetleg még adott windowsos szoftver futtatását Wine emulátorban is ki lehet próbálni, megoldása válogatja hogy mi mivel megy.

Új hozzászólás Aktív témák