Új hozzászólás Aktív témák

  • Raynes

    tag

    Már ajánlottam az egyik topikban, de ide is leírom, mivel linuxos vonatkozása is van. Pár napja ráakadtam az f.lux nevű programra, van linuxos változata is a windowsos és maces mellett, és ingyenes. A napszakhoz igazodva tudja levenni a színhőmérsékletet, és a fényerőt, a fényerőt a kijelző minimum fényereje alá is tudja csökkenteni transzparens fekete maszkolással.

    Esti, éjszakai gépezéshez, olvasgatáshoz nagyon zsír mindkét funkció, sokkal jobban pihenteti a szemet. Annyira rákaptam, hogy még nappal is levettem vele a kijelző színhőmérsékletét, és így jobban pihen a szemem, mikor túl világos, hegesztőszemüveges weboldalakat vagy GUI-kat nézek, amiket nem vagy csak nehezen lehet átszabni, sötétíteni, pl Stylishsal. Persze furcsa, hogy mikor csökken a színhőmérséklet, úgy elpirosodnak, elnarancsvörösödnek a színek, mintha naplementében gépezne az ember. Hozzá kell szokni, de utána nagyon kényelmes a szemnek nappal is. A kijelzők és a szoftverek alapból a túl nagy színhőmérséklethez vannak beállítva (6500K), ezért vakítóan, kékesen ragyognak, ami nappal ugyan jobban olvasható, de fárasztja a szemet, és rontja az alvásidőt este, éjszaka, mivel gátolja a melatonintermelést.

    Szerintem megéri kipróbálni mindenkinek, aki nem végez a gépen színhűséget igénylő munkát, vagy nem futtat olyan alkalmazást, ami az f.luxszal összeakadna. Filmnézés és játék alatt ki lehet kapcsolni ideiglenesen.

    Androidra sajnos nincs ez a program, de ott van az androidos Twilight, ami szintén ingyenes, és ugyanezt tudja. Táblagépen, okostelefonon marha hasznos.

Új hozzászólás Aktív témák