-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
_Dumber_
őstag
válasz andronymus #28249 üzenetére
Kezdjük ott, hogy mire vannak rádugva azok a monitorok?
-
_Dumber_
őstag
-
andronymus
tag
ATI Radeon Sapphire HD 6850
HDMI keresztül egy Benq GW2450HM
DVI-I keresztül egy Dell E173FPCPT.Pirk
Ez meglep mivel a http://support.amd.com/en-us/download -ról szedtem le (valamelyik fórumon ez javasolták)
Csak a sima telepítőben Debian nem szerepel csak a RedHat meg a Suse és egy felugró ablak javasoltam hogy a terminálok keresztül keressem meg az én disztrómat.A linken szereplő dologgal próbálkoztam de mikor elnavigálok a sources.list be akarom pipálni contrib ls non-free -t rá kattintok ott a pipa utána eltűnik.
ez meg le se fut :deb http://http.debian.net/debian/ wheezy main contrib non-free[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
válasz andronymus #28253 üzenetére
tedd fel légyszi az xrandr progit, és add ki
$ xrandr
kérek egy kimenetet ide.
-
andronymus
tag
válasz _Dumber_ #28252 üzenetére
Drivert ne mis tudom felrakni :S mert hibát dob ki mikor kiválasztom az a Debian-t és igen ez a bajom hogy duplikált ként kezeli és a kijelzők beállításban ismertlenként egy monitort lát plusz a kis monitor felbontását használja a nagyra is.
xrandr -ban a legnagyobb felbontás van
Másikat meg nem találja erre az utasításra:
aptitude install arandrés ezt a soruces.list et nem is tudom módosítani pedig root vagyok.
-
_Dumber_
őstag
válasz andronymus #28255 üzenetére
Bemásolod, hogy az xrandr utasításra mit ír ki?
-
andronymus
tag
xrandr -ra a válasza a terminálnak:
xrandr: Failed to get size of gamma for output default
Screen 0: minimum 640 x 400, current 1280 x 1024, maximum 1280 x 1024
default connected 1280x1024+0+0 0mm x 0mm
1280x1024 0.0*
1280x960 0.0
1152x864 0.0
1024x768 0.0
800x600 0.0
640x480 0.0
720x400 0.0 -
_Dumber_
őstag
válasz andronymus #28257 üzenetére
Hopsz..
Lehet, hogy visszaadom a stafétabotot CPT.Pirk kollégának.Ezt még próbáld meg, bár előbb sem engedte telepíteni, ugyanakkor itt megtalálod source-ban is.
A kimenetet nézve be sem tudja azonosítani, úgyhogy lehet tényleg driver gondod van (bár ennek menni kéne nyílt driverrel is).
-
andronymus
tag
válasz _Dumber_ #28258 üzenetére
Köszönöm a segítséged!
Ez a válasza rá:Sroot@Szeba-Asztali:/home/szeba# aptitude install arandr
Nem találtam ehhez illeszkedő nevű vagy leírású csomagot: "arandr"
Nem találtam ehhez illeszkedő nevű vagy leírású csomagot: "arandr"
Nem lesz telepítve, frissítve vagy eltávolítva semmilyen csomag.
0 csomag fog frissülni, 0 csomag lesz újonnan telepítve, 0 lesz eltávolítva és 0 nem fog frissülni.
Az archívumból 0 B letöltendő. Kicsomagolás után 0 B lesz elfoglalva.Hát nem tudom mi baja tegnap raktam fel a debiant és elég új ubuntunal ez simán ment magától :S
Amit meg letölöttem elakad
terminálban kiválasztom és ezt dobja vissza =====================================================================
AMD Catalyst(TM) Proprietary Driver Installer/Packager
=====================================================================
Generating package: Debian/stable
./packages/Debian/ati-packager.sh: 1: ./packages/Debian/ati-packager.sh: dpkg-architecture: not found
Error: unsupported architecture:
Removing temporary directory: fglrx-install.tET0jGsorces.list-et meg nem tudom modosítani a másik verzió ezért nem jó
Létezik h a telepítésnél rontottam el valamit ?
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
válasz andronymus #28259 üzenetére
A sources.list-et a következőképp kell módosítani terminálban, ha rootként vagy.
Először is, egyelőre bezárod a Synaptic csomagkezelőt, és terminálba írod a következőt:
nano /etc/apt/sources.list
A nano egy terminálos szövegszerkesztő program, és a nyíl gombokkal tudod mozgatni benne a kurzort.
Legalulra beírod a következő sort:deb http://http.debian.net/debian/ wheezy main contrib non-free
Ctrl+O (ó) -val mentesz, jóváhagyod, Ctrl+X-szel kilépsz.
Ha ez megvolt, beírod a következő parancsot
apt-get update
Ez frissíti a listát.Így le fogod tudni szedni azt a drivert ami kell, méghozzá fglrx, ahogy írták.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Kékes525
félisten
Totál abszolút kezdő vagyok Linux témában. Szeretnék egy biztonságos OS telepíteni USB-re. Melyik Linuxot tudnátok ajánlani? Amennyire ismerem a Tails, Liberté, Ubuntu Privacy remix biztonságosak. Sokak szerint a Tails a legígéretesebb. Igaz ez? Ti is ezt javasoljátok?
Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.
-
BoB
veterán
válasz Kékes525 #28261 üzenetére
Mit értesz az alatt hogy biztonságos? Az első kettő arra van hogy anonim módon tudj netezni. Ettől még nem lesz biztonságos mert nem fog helyetted gondolkozni. Utolsót nem ismerem.
Liberte linux nem ajánlott mert 2 éve nem nagyon fejlesztik már (bár ez lenne a legjobb).
Inkább Tails.
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
Kékes525
félisten
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz andronymus #28262 üzenetére
Megvolt a telepítés minden lépése, beleértve az aticonfig --initial parancs kiadását is?
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
nagyúr
válasz olivera88 #28248 üzenetére
Akkor én vagyok a fene! Örülök, hogy sikerült, mert már csak ez az 5let maradt. Sokan nem gondolnak csak sw-hibára, mint ha nem is hw- ből állna a gép!
tanulság sw-guruknak is:
Egy rossz HDD még akkor is lelassíthatja, extrém esetben kiakaszthatja a gépet, ha nem arról fut a rendszer, hát még ha arról fut!Egyébként, ha az említett kiírt üzenettől eltekintünk, működik a rendszer? Ilyen kiírások közvetlen telepítés után akkor vannak, ha el kell távolítani a live eszközt, bár ez nem pont az volt.
(#28264) Kékes525
Itt egy rövid leírás képekkel.[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Kékes525 #28268 üzenetére
Röviden: nem. Hosszabban: nézd meg itt, mennyi féle disztró csoportosítás van csomagkezelés szerint. Az alap disztrók és az azokra épülők többnyire használják az azonos programokat, de még itt is vannak eltérések. Korai még ez ebben a fázisban, a lényeg, hogy minden disztróban van mindenre mindenféle cli és/vagy gui program, vagy csak cli program.
példa: a Debianon és az arra épülő disztrókon van a synaptic, ha nem is mindegyik tartalmazza alapból, de lehet telepíteni rá. Arch alapúakon már más program van, ami ugyanezt a funkciót látja el.
(#28269) olivera88
Na végre, ez jó hír![ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Kékes525 #28268 üzenetére
Asztali környezet szerint szoktak megoszlani, de ez nem jelenti azt, hogy pl. egy KDE-s progit ne lehetne más DE alatt használni, max leszed egy rakás cuccot mellé.
A nem gui-hoz kötődő progikat (pl. terminálban futók) ez persze nem érinti.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
guftabi96
addikt
Sziasztok!
Csatasorba állítottam a szülőknek a réges-régi gépemet, hogy tudjanak valamivel netezni, és erre kellene valami linux illetve programok. Így néz ki az atomerőmű:
1,5gb ram (ddr2, abból is szerintem a leglassabb)
1,6ghz dual core intel processzor, pontos típust nem tudok fejből
Eah4350 vga
HDD-ből van nekik gazdagon, 500gb mert ezt venni kellett bele.Olyan Linuxra lenne szükségem, ami még ezen a gyenge hardveren is gyorsan fut (már amennyire ez lehetséges), könnyű kezelni (szoftverek telepítése, ne terminálból kelljen mindent megoldani)
Szoftverek terén is szükségem lenne ''kis fogyasztású'' cuccokra: Böngésző, média lejátszó, cd-dvd író program, irodai szoftvercsomag, pdf olvasó, illetve valamilyen torrent kliensre.
Én Linux Mint 17-re gondoltam, ezen belül is 32bit-es kiadás természetesen.
Ez jó lenne?Válaszokat előre is köszönöm!
#KeepFightingMichael
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz ubyegon2 #28272 üzenetére
Nem, mivel a Synaptic nem pacman frontend. Ahogy az Octopi sem apt-os.
Ellenben a kolléga kérdése inkább arra vonatkozott, hogy futhat-e. Nos igen, arch vonalon kb. mindegyik DE-n fut az Octopi, max leszed pár qt libet.guftabi96: meg lehet próbálni. Ha lassúnak éreznéd, akkor vannak kisebb igényű disztrók is.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Apollyon
Korrektor
-
olivera88
veterán
válasz ubyegon2 #28266 üzenetére
Rákérdeztem a Mint topicban, másnál is írta azt az üzenetet, ezek szerint normális.
_mod = imp.load_module('_Magics', fp, pathname, description)
ImportError: libemosR64.so.0d: cannot map zero-fill pages: Cannot allocate memory Nincs elég ram? Arra utal? Bezártam pár fület a Chromeban aztán már nem írta ki ezt. Swap particiót azt kell h csináljon magától ugye?[ Szerkesztve ]
LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_
-
-
nagyúr
válasz Apollyon #28275 üzenetére
and Capitano
Érdemes a kérdést újra elolvasni.
Inkább idézem:
Minden linuxos alkalmazás fut az összes Linux disztribúción? Tehát alkalmazói programok szintjén egymással kompatibilisek?Amúgy köszi, inkább a szokásos irónikus hangvétel dominált, de sebaj. Sorry, de az aláírásban ott lapul.
Nem követtük a thread- et eléggé?
(#28276) olivera88
Swap- ot neked kellett volna csinálni, de még mindíg csinálhatsz a gparted- el. Ettől függetlenül érdekes az üzenet, még nem láttam ilyet.[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
válasz ubyegon2 #28278 üzenetére
Arra a hsz-re a Kapitány válaszolt, én meg (is) a tiédre ;p Semmi irónia nem látszódott, talán lehagytál legalább 1 smiley-t. De a Synaptic akkor is Debian és barátai kiváltság marad
[ Szerkesztve ]
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
nagyúr
válasz Apollyon #28279 üzenetére
Igazad van, akartam is említeni a smile hiányát! A napi napsütés mennyisége teszi a kimaradást az 1 bitemből.
De a Synaptic akkor is Debian és barátai kiváltság marad
pont emiatt hoztam fel ellenpéldának(#28276) olivera88
Azt a fura térképes programot használod, amivel régebben gondod volt, fogadjunk! Az elképzelhető, hogy megeszi a memóriát!(#28273) guftabi96
Gyenge gépen kezdd először XCFE v. a MATE változatot, kisebb erőforrás igényű, mint a Cinnamon.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz guftabi96 #28277 üzenetére
Nem ismerem pontosan a mostani Mintek igényeit, de csináld azt amit a kimondhatatlan nevű (ubyegon2) kolléga írt, hogy a Mate verziót tedd fel. Ha esetleg az is sok lenne, akkor még ott vannak az LXDE-s disztrók. No meg persze még az LXDE szint alá is le lehet menni erőforrás igények terén, de az már a mit használjak a P3-on 128MB ram mellett kategória.
-
nagyúr
válasz guftabi96 #28281 üzenetére
Le, de jól gondolkodtál, viszont a Peppermint- ről elég sok jót olvastam, ami kis gépigényű. Ha nem sürgős a dolog, inkább nézz meg egy pár kisebb gépigényű disztrót. Itt is vannak páran. LXLE is eléggé jónak tűnik, de itt ebben a blogban olvashatsz rengeteg XP- t kiváltó és egyéb disztróról is!
Látom Capitano megelőzött, de legalább nem mondtam hülyeséget!
CPT.Pirk különben könnyen kimondható név az ubyegon- nal ellentétben, ez már tisztán látszik![ Szerkesztve ]
-
olivera88
veterán
válasz ubyegon2 #28278 üzenetére
Nem csináltam. Igen azt a meteorológiai programot használom. Régi rendszeren nem voltak ilyen gondok vele, csak addig még Vbox alól futott. Biztos a SWAP hiánya miatt van. Ahhoz újra be kell raknom a Live pendrivet?
[ Szerkesztve ]
LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_
-
nagyúr
válasz ubyegon2 #28283 üzenetére
Most, hogy rákerestem, egészen megtetszett ez a LXLE disztró, biztos, hogy szüléknek ezt raknám fel!
Itt is jókat mondanak róla.
Kis gépigényű, de mégis nagyon jól néz ki! Ezt tényleg ki kell próbálni.(#28284) CPT.Pirk
Sorry, tényleg mondtad, de elég nehezen jegyzem meg a dolgokat, ez igaz nevekre, arcokra, dátumokra és ..., mindegy! Kék osztriga? Aha!(#28285) olivera88
Működő rendszer alatt indíthatod a gparted- et ehhez, nem kell live mód. Egyszerű, nem fogod tudni elrontani.[ Szerkesztve ]
-
-
Kékes525
félisten
Sziasztok!
Nyitottam egy új topikot, kérem a hozzáértőket és érdeklődőket hozzászólásaikkal gazdagítsák tartalmát:
Tails, egy új anonimitást biztosító Debián alapú Linux disztribúció
-
nagyúr
válasz Kékes525 #28290 üzenetére
Ez nagyszerű, kiderül mekkora igény van rá!
Tor- t még nem használtam, de még az is előfordulhat. Mivel van HDD a gépemben, így inkább a telepíthető disztrókat részesítem előnyben. Még a 3betűsök sem figyelnek.Írj saját tapasztalatokat bele és piszkáld az Ubuntut, akkor megindulnak majd a hsz- ek!
A topic nevében tudod javítani a Debian megnevezést? Fonetikusan rosszul néz ki![ Szerkesztve ]
-
Kékes525
félisten
válasz ubyegon2 #28291 üzenetére
Sajnos már nem szerkeszthetem. Legalábbis nem tudom a címet lehet e a szerkesztési idő után javítani? Amúgy mire gondoltál?
Szerintem írjál bele valami, hogy ne egyedül árválkodjon, talán az is használ az indulásához.
-
nagyúr
válasz Kékes525 #28292 üzenetére
Nem akartam első hozzászóló lenni úgy, hogy egyből egy durva hibára hívom fel a figyelmedet!
De elképzelhető, hogy írok, ha nem mozdul a helyzet, de csak az aláírásomnak megfelelő hsz- t tudok írni.
Neke kéne írkálni például a telepítés mikéntjéről, hogyan írtad ki pendrive- ra, kapcsolódás nethez, ilyesmiket. Tapasztaltál- e nehézségeket, mit nem tudsz megoldani? Aki még soha nem is látta ezt a disztrót, mit tudna hozzászólni?ha csak ezt nem:
Debian, nem Debián!mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Kékes525
félisten
válasz ubyegon2 #28293 üzenetére
Azt már látom, hogy rosszul kezdtem hozzá. Úgy gondoltam, hogy a nálam sokkal jobban értők fognak írni bele, én csak elindítottam.
Az írásmóddal kapcsolatban igazad van. Viszont nem így ejtik? Ha igen, akkor nyelvtanilag így is helyes.
Nyugodtan írd bele, nem vagyok sértődős típus. Ami igaz, az igaz.Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.
-
nagyúr
válasz Kékes525 #28294 üzenetére
Minden kezdet nehéz. Az azért előrevetíthati a topic jövőjét, hogy eddig se nagyon olvashattál Tails felhasználótól hsz- t Linuxos topicokon.
Vagy nincsenek vagy csak kedvelik az anonimitást! Vagy inggombnyitó kedvelők.ha nem olvastál még Rejtőt, akkor ezt ugorgyuk
Lingvisztikába most ne merüljünk bele inkább.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
MurdR
veterán
válasz Kékes525 #28292 üzenetére
Modit kérj meg hogy szerkessze.
Más:
Jelenleg marad az ubuntu, csak a felületet cseréltem le Lubuntura, ez valahogy jobban tetszik. A unity felület (?) nem tetszett a thinkpademnek, szinte teljesen megszűnt a ritkán, de előforduló lassulás.
[ Szerkesztve ]
MacBook Air 2020 - iPhone SE 2020 - iPad 8
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- iPhone topik
- Új taggal bővült a Cooler Master Hyper szériás CPU-hűtőinek családfája
- Intel Core i3 / i5 / i7 8xxx "Coffee Lake" és i5 / i7 / i9 9xxx “Coffee Lake Refresh” (LGA1151)
- E91 blog 2. rész
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Microsoft Excel topic
- BestBuy topik
- Formula-1
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest