Új hozzászólás Aktív témák

  • adalbert1

    veterán

    válasz Mauzes #41932 üzenetére

    Szia,
    Kicsit hamarabb elindultam már a lejtőn, mint te :), és én is sokat gondolkoztam ezen, és arra jutottam, hogy számomra nem éri meg.

    Az okok:

    - tárolás: már pár modular (creator expert sorozat, amiben különböző városi épületek vannak) és nagyobb ideas készlet is nagyon sok helyet elfoglal.
    Nyilván ha elég nagy lakása/háza van az embernek, akkor ez nem annyira probléma. Viszont én és más is járt úgy a topicból, hogy vízkáros lett a doboza (nekem a gyerek öntött ki vizet a padlón, az anyja nem vette észre, hogy a doboz alá folyt, másnál pl. klíma áztatta el a dobozokat, ha jól emlékszem).
    Érdemes lehet azon is elgondolkozni, ha tegyük fel leég az ingatlan, ahol tárolod, és már a vásárlási értékének a kétszeresét érnék a készleteid, akkor vajon a biztosító téritene? Vagy csak az eredeti árat avultatva?

    - melyik készletnek fog emelkedni az ára, és mikor?
    Kezdeném a mikorral, vannak olyan extrém példák, mint a VW T1 Camper, ami majd 10 évig volt piacon, és persze kivezetés után megugrott az ára, de ha ilyeneket megjelenésnél megveszel, akkor lehet, hogy jó sokáig nem látsz belőle pénzt.
    Persze a legtöbb készlet ennél rövidebb idő alatt kifut, de van, amit újra kiadnak (pl. Saturn), így szerintem ott sem könyvelt el lényeges áremelkedést, aki az eredeti kiadásból betárazott.
    Vagy pl. a Creator Porsche 911-ből is most szerintem egész sokan bevásároltunk 27k-ért az emag akciójában, boltokban már 37k-tól elérhető, így igazából ha valaki eladásra vette 27k-ért, akkor annak vagy éveket kell várnia, hogy jelentősebb hasznot érjen el, vagy eladja ilyen 30-32k-ért (apróhirdetéseket nem néztem, lehet, hogy van tengernyi hasonló áron, és akkor inkább csak áll nálad).
    Nagyjából be lehet azért lőni, hogy egy licencelt ideas készlet (pl. Big Bang Theory), vagy a Winter Village készletek, modularok, Star Wars emelkedni fog, de tuti recept nincs semmire (pl. ott az Exo Suit ideas készlet, szerintem jópofa, de most is meg lehet 13,5k-ért venni, kb. hasonló ára volt olyan 6-7 éve is, mikor még boltban lehetett kapni).
    Szóval ha dupla készletvásárlásban gondolkodsz, akkor az eladásra szánt készletet vagy minél nagyobb akcióban venném meg a helyedben, vagy minél közelebb a kivezetéséhez (a legjobb a kettő kombinációja :) ).

    - kinek fogod eladni? Számomra ez is egy nagy kérdés, hogy ha mondjuk van egy pár éve kifutott, eredetileg 50k körüli készleted (mondjuk valami modular, vagy az említett old fishing store), akkor ki fog mondjuk 200k-t vagy többet kiadni érte? Itthon szerintem ez egy elég szűk kör lehet, és jó eséllyel ezeket megveszik ők is maguknak most már, semmi nem garantálja, hogy erre lesz is egy fizetőképes kereslet.
    Külföldre eladással bizonyos méret felett biztos nem foglalkoznék, néha országon belül nem képesek a futárszolgálatok sértetlenül leszállítani egy jobban becsomagolt készletet.

    Amit láttam topicon belül, mint működő üzletmodellt (legalábbis annak tűntek): a fórumtárs a még kapható, népszerűbb készleteket veszi minél nagyobb akcióban, majd 3-5-10k-? haszonnal továbbadja. Ennek szerintem az a hátránya, hogy foglalkozni kell vele elég sokat (ha van valahol valami jó akció, akkor el kell indulni, nehogy mások felvásárolják a készletet, esetleg több boltot végigjárni, vevővel is viszonylag sokkal találikozni), nekem az életvitelemhez és habitusomhoz ez nem igazán passzolna.
    Másik eladónál ahogy megfigyeltem, ritkább készletek szoktak megfordulni (ami valamiért limitált, exkluzív, pl. comic con), számomra ezzel az a probléma, hogy ehhez kellene kapcsolati tőke is, szervezni a vételt, szállítást - ezt megint csak nem csinálnám.
    Persze lehet, hogy ezeknek a keveréke is előfordul, illetve minden más készletet is árulnak, és tévesek a topikban tett megfigyeléseim. :B

    Én inkább olyan készleteket vettem duplán, amik viszonylag kezelhető méretűek, és nem túl drágák, pl. anno vettem valamilyen SW készletet ajándékba, 10k helyett le volt árazva 6k-ra, vettem kettőt, az egyiket eltettem. Most bricklinken a legolcsóbb mikor legutóbb néztem 25k volt, de már vagy 6 éve itt van nálam, és ki tudja, hogy lenne-e rá vevő ilyen áron, ha el akarnám adni.
    Szóval úgy érzem, hogy annyira nem jó buli 19k-ért évekig tárolni valamit, ha a gyerek nagyobb lesz, akkor inkább összerakjuk majd együtt (de ugyanez egy modulár is, ha nagyon a megjelenés környékén veszed, akkor lehet, hogy 4-5 évig is nálad lesz rosszabb esetben, amíg kivezetik, és mondjuk duplájára emelkedik az ára).

Új hozzászólás Aktív témák