Új hozzászólás Aktív témák

  • Manitou

    addikt

    válasz _BM_ #2993 üzenetére

    A régebbi és a békebeli házak statikailag úgy néznek ki, hogy vannak a falak, amikre rájönnek a födémek. A tartófalak függőlegessége és a rájuk nehezedő födémek tartják egyben a házat, ahogyan a kártyavárat. Egy ilyen ház kompletten összedőlhet, ha valaki az alsó szinteken megpiszkál egy falat.
    Az új építésűek viszont oszlopos betonszerkezetből állnak, és a falak csak béléstestként funkcionálnak. Bármelyiket ki lehet ütni, akár az összeset is. Minél több falat ütnek ki, annál jobbat tesz a szerkezetnek.

    Vannak főfalak ( teherhordó falak ) és vannak válaszfalak. A válaszfalakat ( nem teherhordóak) minden további nélkül el lehet bontani. A teherhordó falakat viszont nem, vagy ha igen, akkor ki kell váltani valamilyen módon.

    Az oszlopos betonszerkezetnél gondolom a pillérvázas rendszerre gondolsz. Itt a fő teherhordó rendszert maga a pillérváz adja, és a falak vázkitöltő falak szoktak lenni csak ( ezek csak térelhatárolásra szolgálnak, habár vastagságuk alapján a laikus gondolhatná, hogy teherhordó falak ) De az ilyen típusú szerkezeteknél is szoktak lenni merevítőfalak, amiket nem illik kiszedni. :)

    Ami az anyagot illeti, nem tudom, hogy egy mai cserép falazóblokk vagy ytong mitől lenne szarabb a régi, 60-100 centi vastag tömör téglafalnál..... A 100 centi vastag tömör tégla hőszigetelő-képessége nem éri el a 10 centi vastag szigetelőlapét.

    A régi tömör kisméretű vagy régebbi nagyméretű tömör téglákból készült falazatok valóban elég rossz hőszigeteléssel bírnak a mai modren falazóblokkokhoz képest, viszont ha kívülről kapnak egy értelmes hőszigetelést, akkor azért nem olyan rosszak azok.
    Léghanggátlásuk a fal súlya miatt elég jó, és a hőtároló képességük sem utolsó.
    Persze szigeteletlenül nem gazdaságos az ilyen házakat üzemeltetni.

Új hozzászólás Aktív témák