Új hozzászólás Aktív témák

  • Qtya123

    őstag

    válasz pit stop #29246 üzenetére

    Én úgy gondolom, hogy amikor azzal lesz probléma, hogy a panellakások elkezdenek veszélyessé válni, addigra házakból (az ezer éves tégla lakásokból meg pláne) is lesz egy rakattal, amely a panellel egyidős, sőt még idősebb lesz és veszélyessé válnak.
    Iszonyat mennyiségű gányolt és korszerűtlen öreg családi ház van, azokra ugyanez a sors vár. Sokan ezeket a lefingott kádárkockákat ugyanúgy életük munkájával veszik meg és ugyanúgy meg lesznek lőve, mikor omlik rájuk a tető és cseréltetni kellene, de nem tudják, mert nem tudnak 10 millát rálocsolni.

    És igen, panelban sokan élnek, de korszerűtlen és öreg házban még többen, ha országosan nézzük. Szóval ha gáz lesz, akkor nem gondolom, hogy úgy lesz probléma, mint ahogy itt le van festve, hogy húúúú a panelok szétestek, a többiek meg élnek nyugalomban.

    De elég megnézni a belvárosi régi tégla lakásokat is. Eleve már most 100 évesek és ezerszer korszerűtlenebb dohos, ólomcsőves gányok és még állnak, lakják őket. Mire a panel kuka, azokkal ugyanúgy gond lesz és lakhatatlanná válnak, mire a panelok is azzá válnak. Szóval ilyen analógia mentén 50 év múlva minden kuka, minden összeomlik és azok vannak csak biztonságban, akik mostani új házakban, lakásokban élnek. Hány százaléka ez a lakosságnak?

    Panel tartósságához még laikus véleményem, hogy elég jó fokmérő az is, hogy pl megnézel egy Pripjatyot, ahol 38 éve magára van hagyva minden. A családi házak közül sok már szó szerint a földbe mállott, a panelok meg kiherélve, nyílászárók nélkül ugyanúgy ott állnak.

    Az elmúlt 20 évben eddig 3 panelt 1 csúsztatott zsalus és 4 tégla lakást birtokoltunk/birtoklunk/éltünk-éljük a feleségemmel.
    A téglák közül 3 esetében a lépcsőház, de főként az alagsor ezerszer gatyább állapotban volt, mint a paneloknál. Ezen 3 tégla a 60-as évek közepén épült. Messze több gond volt a gépészettel is. Rendszeresek voltak az alagsorban az eldurrant víz/szennyvízcsövek. Az egyiknél pont most február elején telefonáltunk be a lakszövnek, hogy megint csorog a szennylé az alagsorban. Szinte már rendszeres. Volt eldurrant vízcső a konyhában a falban, beázás a külső fal felől, beázás a WC-nél fentről.

    Paneloknál vagy mákunk volt, vagy jobbak, de ott egy alkalommal volt egy szivárgás a strangnál, meg egy másiknál az erkély ázott le, de azért mert a felettünk lévő megmókolta.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák