Új hozzászólás Aktív témák

  • Stanlee

    őstag

    válasz axioma #10733 üzenetére

    Az ingatlanado itt Nemetorszagban eves szinten van kivetve. Az onkormanyzat hatarozza meg egy nagyon regi keplet alapjan - viszont van egy elem, amit az onkormanyzatok eloszeretettel novelnek minden evben -, az ingatlan nagysagatol is fugg es nem a magyarorszagi nehany telepulesen szedett piszlicsare osszegre kell gondolni. Tudom, sokkal tobbet keresunk itt Nemetorszagban, szoval ne sirjon az, akinek van penze sajat ingatlanra, hogy meg evente lehuzza az onkormanyzat. Szerintem egy nyugdijasnak eleg gatya, hogy ha a haz amit 30 eve vett, kint a varos mellet semmiert es most osszenott Munchennel, a havi nyugdijanak a tobbszoroset is kifzettethetik vele ingatlanado cimszo alatt, evente. Az allam ot gazdagnak tartja, es jol megadoztatja, pedig nem biztos, hogy euromilliomos, hogy draga ingatlanra telt neki.

    En elhiszem, hogy egy nyolcadikos fel tudja irni ezt a kepletet, en nem tudom olyan egyszeruen kiszamolni. Szintugy a nemet szja-ra tudom csak mondani, hogy a progressziv miatt hiaba kapok 10%-os brutto beremelest 3000-rol 3300-ra, a nettom 1899-rol 2057-re emelkedik, ami 8,3%-os novekedes, de a havi szja fizetesi kotelezettsegem nem 10%-kal no, hanem 18%-kal. OK, meg mindig tobbet kapok mint elotte, de a brutto jovedelmemben nem akkora az ugras, mint amekkora a fizetendo szja-ban. Itt a jovedelemhatarok nem tombositve vannak, tehat 8000-ig semmi, utana fix x% 20000-ig, fix y% 20000-40000 kozott, hanem folyamatos novekedes van. Ezt jol mutatja a wikipedia abraja itt. Az anomaliak a fizetesemeles elso eveben merulnek fel a nemeteknel. A fizetesre az szja-t mindig ugy vonjak le, hogy feltetelezik, hogy egesz evben annyit fogsz keresni es az ahhoz az osszeghez tartozo adokulccsal adozol. Bejon egy fizetesemeles, akkor az adott honapban mar a nagyobb eves osszegre adozol, viszont a kovetkezo evi adobevallasban plusz szja-t fizetsz, mert az osszes eves bered magasabb volt, mint amire a fizetesemeles elott fizettel. Ugyanez igaz a fizetes csokkenesere is, amikor munkanelkuli voltam, egesz jo szja-t kaptam vissza allambacsitol, mert par honapig nem volt berem, elotte meg tobbet fizettem be.

    Az afa erteke 19, 7 es 0%. Ha fogyasztok, kevesebb adot kell fizetnem, mint ha befektetek. Befektetes (mondjuk ETF, bankbetet, reszveny) eseten osztalekra es ha novekszik az erteke a reszvenynek, eladom akkor most 27,99%-kal adoztatnak meg, tehat meg mindig jobb, ha elkoltom a penzt, minthogy valahova befektessek, netalan vallalkozast inditsak - a cegek megadoztatasarol nem is akarok beszelni.

    "Az mas, hogy magasabb szinvonalu munkara valtasra nem leszel motivalva, hat igy jartunk. Lasd a milliomos es a halasz esete." Pont ez a legfontosabb, az eredeti felvetesben irtakra is ezt valaszoltam, hogy az az allam, amelyik azokat a befizetoket terheli meg jobban, akik valamilyen tobbletre hajlandoak, nem lesznek motivalva a tobb munkara, felelossegvallalasra, de akkor a teljes tarsadalom fogja ennek karat szenvedni, mert kevesebben fognak munkahelyet teremteni, de az elkoltheto penz a tarsadalomban szintugy kevesebb lesz.

    “Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

Új hozzászólás Aktív témák