Új hozzászólás Aktív témák

  • attiati

    veterán

    Folyamatosan megy a szurkolás a magasabb és alacsonyabb árakért és elég komoly hit és érzelmi vita lett az ingatlanárak alakulása.

    Vezet valaki scorecard-ot az ingatlanpiacot befolyásoló 20 tényezőről, mondjuk negyedéves szinten követve és kiértékelve a változásokat? A tényezőkből mi az erősorrend? Csomó elemző munkát és olvasást igényel; és ez még csak a döntést előkészítő folyamat. Elméleti síkon.

    Utána még nehezebb lesz a gyakorlatban jó döntést hozni és a „pozíciót” menedzselni. Időzíteni a pénz-ingatlan cserét oda-vissza. Kamatszint folyamatosan meghatározó.

    Arról nem esik szó, hogy ingatlanárak esésekor milyen nehézségei vannak a döntéshozatalnak. És hányféle eső piac lehet, amelyek mind külön stratégiát igényelnek.

    És ha a felfelé tartó körben nehézséget okozott a jó döntés meghozatala / időzítése, akkor vajon a lefelé körben mitől lenne könnyebb? Nehezítő tényező, aki most hozza meg az első éles döntést. Ideális esetben át kell élni egy teljes ciklust folyamatos döntési helyzetben, ami alsó hangon 10 év. Még kevesebb olyan ember van, akinek rutinja van a felfelé körös kiszállásban, mert ahhoz már a 2000-es évek elejétől ott kellett lenni élesben, hogy 2007 körül kiszálljon.

    A big picture-t kevesen nézik. 5 tényezőt kiragadunk, mindenki a szerinte legfontosabbakat és az önmagát igazoló tényezőket. És ez már a haladó szintnek számít.

    Legideálisabb állapot a lakásvásárláshoz:
    Full cash-ben ülni magas (reál)hozamon, addig olcsón bérelni. Lakáspiac elkezd esni. Alján vagy alja közelében megvenni, pont akkor, amikor a kamatok is a béka segge alatt vannak és pár év múlva kilő a lakáspiac. Infláció nélkül !! És a ciklus végén eladni a kecót. Tehát pénzben ülve reálhozam, lakásban ülve reálhozam + kockázatmentes feletti hozam.

    Mindenki erről álmodik most. Na ilyen nem lesz többet, mert nincs két egyforma ciklus és a legutóbbi pont ilyen volt. Másrészt meg ilyen szerencsés együttállás egy ember életében egyszer van. Szerintem borítékolható, hogy nagyon nehéz lesz jól kiszállni és beszállni a jövőben. És folyamatosan jobb döntéseket kell hozni, mint az átlag.

    Meg kell verni a kötvénypiacot és/vagy zavarosban halászva egy jó üzletet kötni egy tájékozatlan eladóval / vevővel. És utólag visszagondolva egy halom szerencse is kell. Képben lenni a helyi monetáris politikával, a hazai szabályozói környezettel, kormányváltásokkal, globális gazdasági környezettel, inflációs és munkaerőpiaci trendekkel és népvándorlással, stb… És mindezt ideális esetben az első lakás vásárlásakor, mert az az igazán meghatározó. Ez elég lehetetlen kategória.
    Én például 2007-ben majdnem vettem CHF hitelre lakást, teljes tőkeáttétellel. Csak a véletlenen múlott. 2013ra már felkészültebb voltam, de ott meg balszerencse volt, hogy nagyon sokáig nem jött szembe az áhított lakás és elmentek az árak. Mert ugye a fene se gondolná, hogy válságban meg az a gond, hogy nincs eladó lakás, alig van kínálat. Aztán utána meg a fene se gondolná, hogy jön egy olyan időszak, mikor 15 perc van eldönteni, hogy kérem e a lakást, vagy sem. A jövőben meg tök más nehézségek lesznek, mert minden ciklus más.

    Akárhogy nézem, legalább 4-5 jó döntést kell hozni egy ingatlanpiaci ciklusban. Az nem kevés és csak évek / évtized múlva látszik az eredménye.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák