Új hozzászólás Aktív témák

  • lapa

    veterán

    válasz Daffni2 #16016 üzenetére

    egyikőtökkel sem értek egyet a "csak az eredmény a lényeg" dologban. ennyi erővel verhetnénk is, csak visszajöjjön macskánál is.

    abba, hogy kinek nagyobb a kutyájának az epénisze, nem mennék bele, nekem csak egy félig se engedelmes kerti kutyám van, szóval nem tudok versenybe szállni.

    @jer1cho: nem az a lényeg, hogy 9,5 hetesen mennyi vezényszót tud / ismer / hajt végre. ha ez alapján ítéled meg a sikerességed, akkor ez van.

    ez egy kisgyerek. az a lényeg, hogy a munka megismerésekor élvezze azt, hogy neked dolgozhat. ebben a korban nem az a lényeg, hogy mit tud, hanem hogy felépítsd benne, hogy dolgozni (=itt még játszani) akarjon és boldog legyen tőle. nekem ez ebből az egy videóból nem jött át. se nem úgy beszéltél vele, mint egy kisgyerekkel, se nem úgy reagált, mint egy kisgyerek. ez nekem kb az unos untalan volt, ami említve lett.

    ettől függetlenül nyilván lehet totál rossz az általam levont következtetés, de a válaszokból továbbra sem az jött le, hogy amúgy más a módszertan. innentől kezdve nem abból az egy videóból ítélek, hanem abból is, amit azóta hozzátettél (vagy elvettél, ez nézőpont kérdése).

    a bírói pontozás annyiban kapcsolódik, hogy ha nem építed fel benne a boldogan dolgozást, csóválva végrehajtást és jólvégrehajtáskor örömbódottságot, akkor a kutya láthatóan nem örömből és jókedvvel hajt végre, hanem csak mert. ez nem jó, és ezt lepontozzák. azért pontozzák le, mert látszik, hogy a kutya nem boldogságban töltötte el a kiképzését. ez pedig egy lényeges, sőt, talán a leglényegesebb szempont. remélem így érthető. csak azért említettem ezt, mert gondoltam hitelesebben hangzik, hogy ezt szakmai berkekben igencsak figyelik, nem én találtam ki.

    idekeveritek azt a témát, hogy hogyan van kiadva a vezényszó. szerintem ilyen idősen a számonkérés meg állandó hangsúllyal vezényszó még eleve vicces. itt építésről, kedvcsinálásról kell szóljon. majd utána meg lehet értetni vele, hogy bal kacsintásra meg mérlegállásra hajtson végre 100%-ban. de ilyen idősen szerintem csak boldogságból kéne jöjjön minden, amit vele csinálsz. én is rövid, határozott vezényszót használok. más kérdés, hogy mondjuk nagy tömegben annyira nem egyszerű ezt kivitelezni, de ez már totál más téma. ha ez esetleg nem a picur kapcsán lett említve, akkor nem tudom miért.

    a tiedre jutalmazás szerintem egyszerűen technikailag nem jó, mert ha kutya lennék összezavarodnék, hogy mit csináltam, mit nem csináltam, és miért kaptam végül. azt, hogy a kaját ne vegye el tiedig, azt nem a jutival magyaráznám el, egy totál más feladat közben. ezek a kutyusok nem atomfizikusok, 9 hetesen pláne.

    én úgy tanultam, hogy a kísérők jellemzően kevésbé látják a saját dolgaikat, ezért bátorkodtam külső szemlélőként pár megállapítást tenni a "munkáról". ez amúgy bevett szokás is a nálatok kevésbé tudós kutyásoknál. nekem ezerszer mondtak már sokkal csúnyább dolgokat, megértem, hogy nem ellenem irányul, hanem a kutyáért. elhiszem vagy nem, de átrágom mindig. nem kezdek el ebből személyes ügyet csinálni, meg beszólogatni, hogy bezzeg én már milyen jedi vagyok. azt az egyet megtanultam az évek során, hogy nagyon keveset tudok, segít a megfelelő alázattal kutyázni és nyitottnak lenni a megismerésre.

    de hogy ez tiszta legyen: én nem vagyok kutyafütyülő. amit leírtam csak azért mertem egyátalán publikusan leírni, mert tudom, hogy nálam sokkal, de sokkal szakibb emberek ezt biztosan megjegyezték volna. márcsak azért is, mert hallottam saját magam kapcsán is eleget. nyilván az ember nem tud minden egyes alkalommal teljes fókusszal örömbódottágra hangolva dolgozni. pláne ha épp van egy kis szétesés kutya és gazdi közt, és frusztráció épül fel párszor rosszul végrehajtás kapcsán.

    de inkább elhúzok, bocs hogy elrontottam a fekete párducos bulit. nem biztos, hogy visszanézek. remélem totálisan félreértem a dolgokat, én lennék a legboldogabb ha ennek okán jogosan lennék seggfejnek nézve. élmény volt rögtön ennyi barátra szert tenni a kutyás topikban. örömteli kutyázást kívánok.

Új hozzászólás Aktív témák