Új hozzászólás Aktív témák

  • 4Grider

    nagyúr

    válasz sasa311 #80998 üzenetére

    Természetesen vízterülete és halfaja válogatja.
    A rendes év eleji telepítéseken kívül 2020-ban 1177 tonna ponty került - állami beavatkozás eredményeként - a hazai természetes vizeinkbe (a Balatonba "valamiért" nem). Ebből 96 tonna fogható méretű csak a Tisza-tóba.
    A kevesebb halat ezért elsősorban nem pontyra értem, már csak azért sem, mert mások is leírták, hogy elsősorban mindenütt csak azt telepítenek (mert eddig olcsón volt beszerezhető és jól szállítható).
    Nálunk a Velencei-tavon az elmúlt néhány évben eltűnt a süllő (a tavalyi évben az egész tavon összesen 100 kg alatt fogtak belőle), megtizedelődött a csuka, harcsa és balin állománya, tíz éve már csak szigorúan 30 cm alatti és egyre vékonyabb dévérek és karikák, 20 centi alatti bodorkák akadnak horogra. A süllőzéshez szükséges küszmennyiség megfogása ma már akár több órás feladat, a felszíni etetés néhány 10 példányos küszcsapatokat hoz össze. Ennek eredménye, hogy a tavon elhelyezett csónakok száma az elmúlt 10 évben megfeleződött a helyi pecások pedig zúgolódnak. (Előtte sem voltak zsúfoltak a csónakkikötők.)
    A Balatonon már csak 2-3000 méteren fogják a süllőt. A parttól 1500 méteren belül több a betli, mint a fogásos éjszakák száma, ez 10 éve még elképzelhetetlen volt. Viszont a Balatonon örvendetesen nő a harcsaállomány, az esti süllőzések során ui. egyre gyakoribb a harcsa (és a garda is).

Új hozzászólás Aktív témák