Aktív témák

  • Cathfaern

    nagyúr

    válasz szki #34486 üzenetére

    "A májban, és az izmokban raktározott glikogént a szervezet 2-3-4 napig tölti vissza. És ekkor a testzsírból is alakít át!"
    Pont ezt akartam írni én is. Azt senki se képzelje, hogy a "zsírégetős" eddzés úgy működik, hogy amikor tekersz szépen fogynak el a zsírpárnák :) Valójában az eddzés alatt semmi zsírt nem égetsz el (az eddzés utáni súlyméréskor tapasztalt súlycsökkenés a vízveszteség következménye). Viszont ha megfelelő tempóban végezted az eddzést, akkor utána az elvesztett energiát zsírból fogja pótolni a szervezet. Nagyobb tempó esetén is bekövetkezik zsírveszteség, viszont ez esetben a fogyás kisebb mértékű lesz, mivel ilyenkor izmot is épít a szervezet. Persze ha ez is cél, akkor nem muszáj annyira ragaszkodni a zsírégető tartományhoz. Viszont a túleddzésre figyelni kell, illetve az alultáplálkozásra is, mert mindkettő az izomzat kárára megy (első esetben nem tud regenerálódni, és hosszú távon izomsérülés lesz a vége, második esetben meg egyszerűen leépíti a szervezet, ha túl nagy mértékű az alultáplálkozás, akkor eddzés mellett is!)
    Valójában a "zsírégető tartomány" a profi sportból került be a köznyelvbe. Profi sportolóknál ugyebár tényleg csak arra van szükség, hogy a eddzésidő / normális életnek megfelelő testzsírarányt a versenyre minél alacsonyabbra csökkentsék (10-15%-ról 1-2%-ra). Náluk ilyenkor izmot már nem kell építeni (arra való az eddzés), ezért tényleg csak a zsírégetés a cél. De épp emiatt ha valaki erősödni is szeretne, akkor kizárólag zsírégető tartományos eddzés nem a legideálisabb.

Aktív témák