- Milyen routert?
- ASUS routerek
- Synology NAS
- Linux kezdőknek
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Crypto Trade
- ArchiCAD és Artlantis topik
- Már nem hisz a nagy európai EV-forradalomban a Ford
- Bocsánatot kért az Apple, mert nagyon mellélőtt a legutóbbi reklámjával
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sinisi
senior tag
válasz Deer76 #57508 üzenetére
Ez a v. gondolások, és a friss pörkölés + a nagyobb nyomás (aszem kb. 9X magasabb a kotyeszénál) eredményezi, hogy a csapoláskor még annyi Co2 oldódik bele a mennyei mannába aminek az eredménye végül is a crema (a képen láthato, hogy a hab megannyi buborékból (CO2-ből) áll).
-
Sinisi
senior tag
Nekem már nem egyszer a kis olajban, serpenyőben némileg átsült zöldésgmix nyomta föl úgy a savamat, hogy egy-két óra és ki is jött (és sajna nem alul). Azóta kerülöm az ilyesminek az önmagába való fogyasztását.
Jól átfőzve lehet, hogy más lenne a szitu, azt tapasztaltam, hogy nyersen a zöldésgek gyilkosabbak a gyomromnak, mint a frankón érett gyümölcsök.
Azt hallottam, hogyha szénhidrátot és fehérjét is fogyaszt egy étkezés alkalmával az ember akkor elméletileg a gyomor savat és lugot is olyan mennyiségeben választ ki, hogy azok kb. kioltják egymás maróhatását. (nekem ez nem volt bejövős).
Ezért a borokból is a kevésbé testesek jönnek inkább szóba.
Á, nem is olyan egyszerű ez a kérdés!
-
Sinisi
senior tag
Hát igen, nem kevés időmbe került mire eljutottam odáig, hogy egy jó (de akár egy rossz) kv.-nak is (mindig) "okosan/jól" erősen javallott megágyazni, akárcsak egy jó bornak :-)
A paradicsom/paprika infót köszi!!! Már értem, hogy miért igyekeztem (ösztönösen) kerülni ezeket és hogy miért szedegettem ki a héjját a lecsóból ha arra csábultam, hogy ilyet fogyasszak (+ így már van értelme a hámozott paradicsomnak is, amit el nem tudtam képzelni, hogy miért pucolnak meg, azonkívül, hogy esetleg az íze valamiért nem OK).
-
Sinisi
senior tag
válasz soldier2 #57527 üzenetére
Hát nekem a salvus érezhetően sokat segített. Reggel éh gyomorra 1-1,5 dl-t le kell valahogy préselni (mert az íze tényleg borzasztó). Azonban ebben az a visszás, hogy ha valaki ezzel egyidejűleg a protonpumpa gátlók csoportjából is nasizik (mert annak is ez lenne a lényege, hogy éh gyomor+sav) akkor ha a bogyó bevétele előtt salvus vizet iszik az kioltja a savat...
Pl. a gasztrodokim szerint a "puffasztó" zöldségek egy mítosz, szal ha puffadsz akkor az bizony valaminek az allergiás tünete pl. lisztérzékenység stb... (szerinte)... hát passz (mert már kb. egy jó éve kérem, hogy akkor nosza neki egy fullos élelmiszer, adalék, pollen, coffeines ... allergiás vizsálatot a betegnek! szvsz ezt azért nem írja ki mert (ahogy utánanéztem a magánban elvégezhető ilyen jellegű vizsgálati áraknak ami ha jól tudom nem ennyibe kerül az eü intézménynek, neki vmiért olcsóbb, de ez csak informális info...) csak az élelmiszer része 70 rongy... de apró lépésekkel a cél felé már ezt-azt megnézek és az szerencsére negatív és hogy ne legyen már annyira full off: a coffeinre nem vok allergiás!!!!!! (de természetesen ez nem aszt jelenti, hogy a coffee nem piszkálja a gyomrot! de akkor mit is jelent?! :-) )
Próbálkozni kell, hogy kinek mi válik be és figyelnie a saját szervezete reagálásának hullámzását is a különböző dolgokra. Nálam pl. a sport, diéták, sok tiszta víz nem nagyon hozták a várt eredményt :/
A lényeg, hogy a gondolások kedvence elkezdte megmutatni a jobbik oldalát:
Jelenleg:
Pid:94°C , 18g kv. 25 mp lefolyás, 35g lé és már azt mondom, hogy így már (ahhoz képest, hogy honnan indultunk) jó (az utóíze bár már finomnak hat azért egy idő után átkúszi a keserűbe, mint egy jó komló :-). De az ember ne legyen már annyira megalkuvó ha a kv.-járól van szó! Szóval még állítok rajta.Ja és azt írtam már, hogy ajánlásra az uccsó kettő shotot már nem a renekával húztam?
Egy kicsit el kezdett köpködni a nakedban és ha ez tendenciaszerű marad max átváltok a nem naked karra, vagy megérdeklődöm fragolánál, hogy van-e készleten maroktampja.
L:/dl/upc/2017-06/99893_img_2713.jpg][kép] -
Sinisi
senior tag
Egyelőre tennék még a kisebb arány felé néhány lépést, azaz egyelőre csak a durvítok a darálmányon és tartom (próbálom :-) ) az 1:2-tőt, főként, hogy ha már a renekát "beáldoztam", a számomra finomabbnak ható "ristrettó" (nak hitt) mennyiségirány még megmaradjon, hátha ennek a vége is is jól áll majd az ízlelőbimbóimnak :-). De ígérem rá fogok próbálni a kevesebb kv.ból nagyobb arányra is miután így reményeim szerint beállt az íze. Ki tudja, a végén mégis az fog jobban ízleni! ;-)
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
Ezt én is így hittem, de több doki kiokosított, hogy kell annak a vacaknak a savas közeg mert különben nem úgy hat ahogy kellene...
Amúgy passz mert nem tapasztaltam különbséget, akár étkezés közben is bevehettem... erre azt mondták, hogy hát persze, hogy nem éreztem a különbséget! Hiszen ennek folyamat jellege van, tehát nem úgy hat mint a renie, hogy esetileg bedobok egy levéllel ha kell, hanem ha pl. szedem már egy ideje és abbahagyom akkor még egy nagyon rövid ideig csökkentett mennyiségű sav fog termelődni. DE! azután mikor rájön a szervezet, hogy szabad a gazda számítsak a növekedett savmennyiség előállítására (pár hétig!) mert elkezdi teljes gőzerővel termelni... Pfff...
Egyebekben beszéltem egy dietetikussal Ő azt mondta, hogy a protonpumpagátlók nem annyira hatékonyak mint a salvus + diéta...
Az biztos, hogy még mindig nem tudtam teljesen kiismerni a kasznit, van, hogy istenkirály minden de van úgy hogy prorjába hullik minden (és sajna az utóbbiból jut ki a több).
Egyetértek az élet tényleg harc!
-
Sinisi
senior tag
Az biztos, hogy az nagy előrelépés volt, számomra, hogy ébredés után egy órán belül étkezzek (és persze ez alatt mint utóbb kiderült nem a kávézást kellett érteni :-) ) Ha ez nincs betartva akkor az inzulintermelés (úgy emlékszem, hogy napokra) megborul, ez meg húzza maga után a többi előbb-utóbb érezhető következményt...
Mint ahogy a kv. beállításánál is nem kevés összetevőt veszünk figyelembe ahhoz, hogy minél jobban megközelíthessük az egyensúlyi állapotot.
Szóval igen, +1 az egyensúlynak... -
Sinisi
senior tag
válasz ronin s8 #57539 üzenetére
Nálam a tapasztalás szerint Parci kolléga egyensúlyelméleti megközelítésével van a legjobban összhangban a hosszú lépés. Olyannyira, hogy a pantot már-már el is felejtem bevenni. (és 80mg-ről a 0-ig eljutni ez legalábbis számomra korábban elképzelhetetlennek tűnt volna).
A sör (szvsz) a legkímélőbb alkoholos ital a gyomorproblémásoknak, deh ha valakinek a bor az igazi akkor az nagy pech. Ezért és persze a kv.-zás öröméért is megéri áskálódni a témában, az egyéni paraméterek figyelembevételével.
Szal ha megvan az a balance akkor akár jöhet a magasabb csersavtartalmú robis blend is :-)
-
Sinisi
senior tag
Kihez érdemes fordulni? (mert pl. én már jártam természetgyógyásznál, ibr system stb...)
fragola: Nálam is ellentétesen hatnak a tejes, tejtermékes dolgok, azaz nyomják a savat (nem mellesleg a menetközben megtalált laktózintolerancia is szűkítette ezt a kört).
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
válasz Deer76 #57551 üzenetére
Az a fater aki kotyeszozik. Cukrot én mindegyikbe rakok. Legalább is addig amíg nem sikeredik olyan koffeet gyártani amibe úgy érzem, hogy nem szükséges. Vagy a kávézás is számomra olyan lesz mint mint a borozás, aminél hosszú út vezetett az igazi szárz fajták megkedveléséig és mostanra már el sem tudom képzelni, hogy mit szerethettem az édesekben annyira...
A palermót még nem kostoltam, ezt a veleceit még élvezem egy kicsit, illetve kipróbálom majd a kevesebb kv. magasabb aránnyal is, hogy milyen, de azután azt verem csapra. Szerintem pár nap és eljutok odáig.
A velencei mostmár szépen beadja a csokit az utóízében is!
Pid: 96fok. 18g kávéból a cél a 36g víz, amiből 37 lett 16 mp alatt.
A kremát viszont nem értem, hogy miért nem mutat világosabb árnyalatot a 94 fokhoz képest...
[kép] [kép]szerk.: ahogy haladok a durvább darálás irányba egyre jobban szétköpködi a nakedből a kv-t... :/
[ Szerkesztve ]
-
-
Sinisi
senior tag
válasz Wolfy999 #57579 üzenetére
Lehet, hogy benéztem valamit de kb. 2 ilyen hsz-t láttam elvétve... javítson ki valaki ha tévednék de szerintem ez még bőven tűréshatáron belül van.
Egyebekben részemről még örülök is neki, hogy előjött ez az oldala is a kv.zásnak, mert egyrészt úgy érzem igen hasznos tapasztalatokat osztottunk meg egymással (én mindenképpen sokat tanultam abból, hogy kinek mi vált be a kv. okozta bántalmak enyhítésére pl. tervezem kipróbálni Aldis tejet a kv.-mhoz), másrészt már nem
érzem magamat annyira egyedül e téren. :-) -
Sinisi
senior tag
válasz peestike #57581 üzenetére
Hátha valaki konkrétan be is tudja azonosítani... de addig is:
Ezt biztos a víztől van? Nekem úgy néz ki mintha kis kv.szigetecskék lennének (de gondolom biztos, hogy rendben van a szűrőd). Az jutott hirtelen eszembe, hogy nem e "éhes a vized" (bár azt nem tudom, hogy annak milyen a megnyilvánulása a különböző anyagokon), emlékszem, hogy volt erről it is szó, olvasgass vissza a fórumon, valaki linkelt is róla egy jó irományt. Hirtelen ezt találtam.
Amúgy milyen szűrt vizet használsz? Nálunk RO. van amit szimpla NaCl-el (TDS kontroll! mellett) sózok vissza utólag.
-
Sinisi
senior tag
válasz Deadzone41 #57583 üzenetére
Magnézium citrátot, himalája sót, szódabikarbónát adok ahhoz a vízhez amit itthon iszunk (időnként Ca-t is) de a kv. gépbe ezeket nem rakom, ahhoz tiszta NaCl-t használok. Azért gondolom, hogy az így rendben van mert szerintem a vízlágyításnál is ez lenne a végeredmény, így csak abban látom a különbséget, hogy ezt az eredményt gyanta nélkül érem el. A gyakorlat eddig azt mutatja, hogy működik a delej (kémia) mert nem eszi a víz (bármit jelentesen is ez) meg a gépgépem (sem az alu, sem a réz bojlerben nem láttam ennek nyomát) és nem is vízkövesednek...
De ha nem jól gondolkodok akkor szívesen veszem az ötleteket, mert kib@szni sem akarok magammal, sem mással.
Megtaláltam a vízről (lágyításról stb...) szóló czikket.
-
Sinisi
senior tag
válasz Deadzone41 #57589 üzenetére
Majd rápróblok, hogy mennyire lesz érezhető a különdbség mondjuk egy nordához képest.
-
Sinisi
senior tag
válasz peestike #57592 üzenetére
Remélhetőleg annyival mint a szűrt vízhez képest a norda víz ;-)
De most komolyan, csupa jó hsz-eket lehet róla találni és itt van ez is. -
Sinisi
senior tag
válasz zsolti04 #57601 üzenetére
Ha már "bolti" akkor ott érdemes nézni, hogy meddig őrzi meg a minőségét. Általában ez 2 év szokott lenni. Azaz a lejárattól visszaszámolsz kettő évet és megkapod a pörkölés (és remélhetőleg nem a csomagolás :-) ) időpontját.
Ha savanyú akkor valószínűleg alulkivonatolt. Ilyenkor vagy finomítasz a darálmányon.
Ezzel a savanyú-keserű kérdéssel amúgy még én is küzdök rendesen.
Pl. most távsegítséggel állítgatok egy kv.-t de egy fontos dolgot nem vettem figyelembe. Ha állítok a darálón akkor bizony meg kell tenni amit meg kell ilyen esetben, hogy "tisztán" csak a kívánt finomságú szemcséket adja ki a gép! (olyan kis zugok kb. minden darálóban vannak ahonnan ha megpaskolod a gépet kijöhet egy korábbi állítás akár már döglött termése is...)A brikkáról most (és korábban is) volt a fórumon szó. Nézegesd, hogy esetleg kinek milyen bolti kv. vált be hozzá (mert aszem pont a napokban írta valaki, hogy ízlett neki egy adott tégla eredménye stb...). Bár ez amolyan kényszervágás jellegű dolog itt. Amennyiben valaki aki otthon eszpresszózik brikkázásra adja a fejét az általában a körülmények okán teszi ezt és valószínűleg előreőrölt boltit választ hozzá (hacsaknem viszi magával az otthon ledaráltat :-) )
Szóval szerintem nem lehetetlen az a klasszikus bolti kategória sem, csak majdnem...[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
Pid: 96 °C őrlemény: 18g ; csapolmány: 33g ; lefolyás: 18mp. Így már adja a nem bántó savait, és az (erős) kesernyésség is eltűnt (mondjuk a csoki is :/ ), azért a kesernyéből valamennyi meghúzodik a háttérben, "kis" cukorral (nálam ez jelenleg minimum egy csapott tk :-) ) nekem fionom!
Még állítgatok ezt-azt: hőfok (lejebb), és majd, valószínűleg a darálóálláson finomítok, hogy egy kis csokit is adjon (mostmár figyelve az állítás utáni "teljes" kiűrűlésre :-) )
Aztán ha kiéltem magam rápróbálok a magasabb arányra isNem mellesleg, javaslatra (miután elkezdett köpködni a gyári kosárból) visszatértem a renekára és a kilövöldözés meszűnt :-)
Robis blendekkel, renekásoknak van jó tapasztalatuk?
-
Sinisi
senior tag
Ebbe benne van a koffein ;-) ( v golndolások). Malabárt szerintem többet (legalábbis a közeljövőben biztos) nem veszek, nekem ahhoz képest valahogy a rome jobban csúszott, de azért megvolt annak is a maga varázsa. robis blend után számomra az volt az első "komplexebbnek" mondható ízvilág amivel az "első" sikeréményem született:-).
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
Hát valahol el kell kezdeni :-) aztán egyszer majd remélem, hogy mosolyogva gondolok vissza ezekre az időkre :-))) Ez a gondollás amúgy tényleg jól feladja a leckét (finom!, finom? de akkor miért érzem úgy, hogy mindig van mit állítani rajta?! járam már 84 fokon is 18g-ből 1:2 környékén de ott már úgy éreztem ha tovább megyek akkor az nagyon keserű (hiába szeretem ezt az ízvilágot), a jelenleginél 1:1,8 illetve korábban 1:1,6 körül meg már a gyors lefolyáson inkább savanyú és az utóíze is az... Mivel jobban szeretem a kesernyésséget ezért most hagyom az 1:18-at megcélozva de a darálóálláson finomítok (miután a hővel lejebb mentem)... de ez már nagyon csiki-csukinak tűnik így.
A malabár és a rome is segítséggel lett belőve, de ez valahogy nem akar "igazán" jó lenni sehol sem és a kv.-t sem akarom minősíteni, mert még nincs annyi tapasztalatom, hogy el tudjam dönteni, hogy mennyi a user error (ebből biztos van valamennyi) vagy próbálkozhatok mert ez nekem sehogy sem fog "ízleni"...
-
Sinisi
senior tag
válasz Gravity1234 #57615 üzenetére
Igen, a pihentetés megvolt. A gondolások is 06.14.-ei pöri (mostanra már jónak kell, hogy legyen). A malabár nem volt rossz tapasztalat számomra!, de reményeim szerint mire belérek a kv.-zás sűrűjébe a még ki nem próbált kv.-k közül csak fennakad annyi a rostán, amik miatt nem fogom ezt újravenni (a gondolásokat bár nem emiatt de szintén nem tervezem újra az ízlelőbimbóim közelébe engedni, aztán ki tudja, a végén még kifől belőle valami olyan mitől edobom az agyam ;-) ).
-
Sinisi
senior tag
Hát igen, végeredményben ezek csak a kiinduláshoz szolgáló alapok, az lesz az állítás alapja, hogy a gyakorlatban mit tapasztalsz. Nem tudom, hogy mennyire alapszabály a brikka tekintetében és ha igen akkor mennyire lesz érezhető a végeredményen a változás de ha savanyú a nedűd akkor finomítasz, ha keserű akkor durvítasz a darálmányon.
Az ízét még befolyásolja a hőfok is. Az írások szerint ezzel is érdemes kísérletezned (de valószínűleg végig fog kísérni a kesernyésség is a magas hőfok miatt, talán ezért is áll jól a brikkának a világosabb pöri).
Azt hiszem, hogy a kotyeszoknál nagyon limitált (ha egyáltalán lehet) a víz mennyiségének az állítgatása és azt sem tudom, hogy az őrőlt kv. mennyiségé is ilyen kötöt-e, mert még ezekkel lehet befolyásolni a főzetet erősség és íz tekintetében.
De az is lehet, hogy valaki akinek van tapasztalata a brikkákkal majd jól megcáfol, addig is próbálkozz, szerezz tapasztalatokat. ;-)Itt van még egy iromány.
-
Sinisi
senior tag
Számold ki, hogy melyikkel hogy jössz ki árban. Vedd számításba, hogy Brita Intenza kényelmesebb. Lehet kapni gyantát is (erről megoszlanak a tapasztalatok). A norda víz is szóba jöhet a kávéfőzéshez és akkor nem kell szűrni. Szóval van egy pár varia a vízlágyításra, ki mire esküszik...
-
Sinisi
senior tag
válasz radi8tor #57689 üzenetére
Visszaszózó patron nélkül?
: Azt nézem, hogy a nordába nincs ám olyas sok anyagossi. Arra gondoltam, hogy rakok bele himalájasót (mert abban van egy s más, bár nem találtam pontos összetételre vonatkozó leírást), még van itthon kálcium, magnézium azt hátha jó irányba viszi el az ízeket az itthoni vegykonyha. Kontrollnak meg rápróbálok a nordával.
Eddig ez azért nem jutott eszembe mert el akartam kerülni a vízkövesedést, de ha ez kell ahhoz, hogy összébb álljon a kép, akkor ezen ne múljék. Amúgy is időnként vízkőtelenítek :-) így max már majd nem csak placebóból fogom ezt tenni. -
Sinisi
senior tag
Ez jól hangzik! mármint annak a részének a megerősítése, hogy az RO -s vízzel itatott gépek belseje patyolat marad! Nálam is ez a tapasztalat, gőztisztító, és kv.gép tekintetében is.
A visszasózásos részét nem értem teljesen mert itthon pl. van kálcumkarbonát, magnézumból citrát ha ezeket hozzáadom az ro-s vízhez akkor szerintem vízkövesednie kellene a gépnek. Max azt tudom elképzelni, hogy az ezekből a sókból hozzáadott mennyiség olyan mértékű, hogy az még nem eredményez vízkövesedést?
-
Sinisi
senior tag
Nálunk azért iktattam ki a patronos visszasózást és tértem át manulára mert érezhető volt a víz íze hátrányára az "automatizálás". Most egy 10L-es kannából csapoljuk az ivóvizet :-)
A kv-géphez is kipróbáltam, egyelőre csak a himalájasót, de változást nem érzek az ízekben, főleg, hogy még mindig állítás alatt van a velencei. A lényeg, hogy gyakorlatban is működjön a delejPid: 86 °C és már kevesebbet rakok a kosárba ;-) 17g-ot de az aránnyal még mindig lefele igyekszek... egy kicsit megint finomítok a darálón mert még az elejébe, közepébe ott a savanykásság 31g csapolmánynál, viszont a vége átvált keserűbe, és a lefolyás is 17 mp körülni... ezt így 3X próbáltam mert a kv "élő anyag" :-)
-
Sinisi
senior tag
válasz Deer76 #57712 üzenetére
A tapasztalatod egybevág azzal amit ügyetlenségemben most húztam. A darálót nem finomítottam, hanem durvítottam és sikerült jól odaraknom az állításnak. 9-10 mp. körüli lefolyással :-) 35g víz 17g kv-ból 86°C. Szerintem is ellaposodtak ízek úgy, hogy a kesernyésség dominál... Ezzel azt hszem, hogy a kisebb adagból a nagyobb aránypár részemről kipipáltnak tekinthetem. De nem adom fel! még tovább próbálkozok a kisebb adagból a kisebb arány irányába...
-
Sinisi
senior tag
válasz kk831228 #57718 üzenetére
Palmtamp egyszemélyeshez?! szerintem nincs...
Viszont fragolának szokott lenni időnként tampersegédje 41-es tamperhez (hanyas tamperod van az egyszemélyes szűrőhöz?)Kv-ja válogatja de az Lm egyesbe azt olvastam, hogy belemegy (őrlésmérettől függően) a 9g, szóval jó az a 8,5g , főleg ha finomak a kv-k amiket húzol belőle. :-) (miért nem kettőszemélyesből gyártasz?)
Az összefoglalóban vannak kv.pörkölőre ajánlások, de PY-nek is van gyümis kv-ja.
-
Sinisi
senior tag
válasz kk831228 #57722 üzenetére
Akkor azt kell eldönteni, hogy megéri-e neked a palmpamp adta többlet előny azért cserébe, hogy beáldozd az egyeszemélyes kosár használatát.
Részemről érdemesnek tartottam kipróbálni, hogy egy adott kv. mit ad vissza ízben az egyszemélyes vs. kettőszemélyes szűrőnél. Így nálam pl. megrekedt ott ez a folyamat, hogy van egy 41-es tamperem de segéd vételéig már nem jutottam el, mert nem hiszem, hogy azzal annyival többet tudnék kihozni belőle mint egy kettőszemélyesből.
(Aztán ki tudja ha majd már nagyon hasítok akkor visszatérek a kérdésre ;-) )Eddig a csokis vonalról ittál? Kóstoltál már korábban gyümölcsöset?
Árba milyenre gondoltál?A pacificaffenak több olcsóbb kv-ja is van.
A yirgát még nem kóstáztam de arról azt olvastam, hogy nagyon tud büntetni. Az elején szerintem érdemes olyat választani ami szélesebb tartományban adja be az ízeinek a színe-javát. De ez csak döntés kérdése.
De mindenre van ellenpélda Pl. Én már bánom, hogy a gondolások (elég olcsó) helyett nem ezt választottam, de tapasztalatszerzésnek ha nem is jó (ez azt jelenti, hogy nem igazán ízlik nekem) akkor is jó ha már így alakult.
Az, hogy mennyire van még lejebb jól mutatja, hogy a Pere (piros) kávé nálam a szemétbe kötött ki.Szóval minden csak viszonyítás és egyéni ízlés kérdése, és az is sokat tud segíteni, ha visszaolvasol a fórumon egy kiszemelt kávéról hátha van már másnak vele tapasztalata és akkor talán nem lesz olyan vakrepüléses feelingű a belállítása.
-
Sinisi
senior tag
válasz radi8tor #57733 üzenetére
A mekiben úgy tudom, hogy magas fokon követelik meg a dolgozóktól (is) a higiéniát, ettől erétem, hogy mire gondolsz, mint ahogy mostanra már a szüleimet is, hogy milért nyaggatak kicsiként, azzal hogy "mossál kezet ha hazaérsz". Ha zöldségről volt szó dettó, azt is meg kellett mosni, hisz "tudod Te, hogy hány ember fogdosta már ezt meg előtted"? Iylen neveltetés mellet amikor előszőr azt láttam, hogy az egyetemi könyvtárban a külföldi diákok kézfertőtlenítővel kenegetik a kezüket és némelyik még maguk körül a területet is egyből az kezdett el érdekelni, hogy hol lehet beszerezni ilyen cuccost :-). Veszélyes dolgok tudnak ezek lenni, és úgy látszik, hogy egyre veszélyesebbé válnak! Nem azt a világot éljük már amikor még a nagyszülők azt mondták, hogy kell a gyereknek (általánosságban) a kosz, hogy had erősödjön az immunrendszere :-)
-
Sinisi
senior tag
Kell a kosz, kell a kosz csak az nem mindegy, hogy honnan szedi össze az a kölök. Pl. Személy szerint aggasztónak tartom, hogy ha egy kisgyerek a babakocsiból, miután a tömegközlekedési jármű korlátját (kapaszkodó) megtapogatta a szájában kezd turkálni, ahogy azt is ha egy idegen inkább nénike, de felőlem lehetne bácsika is aki megdögönyözi a babát, a "milyen aranyos vagy" címszó alatt...
fragola: Ahhoz nagyon ki kellene fordulnia a világnak a tengelyéből, hogy idáig jussak :-) de nem lepődnék meg (azaz eleinte de) ha ilyennel találkoznék.
Na de mit is várjon az ember a környezetétől ha már a jegeskávéja sem a régi. Ugye nem az?! :-)
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
válasz soldier2 #57741 üzenetére
Most, hogy írod eszembe is ötlött, hogy hallottam már valami ilyesmit a bacikról és mintha az lett volna egy köztes megoldás, hogy ne nagyon nyúlkáljunk a szánk közelébe :-).
A kézfertőtlenítőt ha már megvettük mondjuk lehetne a környezetünk "tisztogatására" használni. Nekem az ötlet maga nagyon tetszett, hogy már mire nem gondolnak, és hogy ez mennyire meg van már valósítva a gyakorlatban. Gondolom viszonylag sok ember használhatja mert forgalmazzák.
De hallottam már olyat is, hogy a babanézőbe (ismerősök köre), az anyuka betolt egy olyat, hogy sorbaállította a "vendégeket" és kérte, hogy emelje mindenki aki meg akarja dögönyözni a kicsit maga elé a kezét, - ezt meg is tették neki - és amire észbekaphattak volna az már le is lett fújta mindenkinek a kezét fertőtlenítővel :-). Nem vagyunk egyformák :-)
Finom ez a víz csak kicsit zselés, mondja a vak miközben iszik a tüdőbeteg köpőtáljából :-)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest