- Biztonsági aggályok miatt késik a Microsoft hatalmas AI-újítása
- Kíváncsi az EU, milyen online védelmet adnak a pornóplatformok a kiskorúaknak
- Panaszt tettek a Google ellen, mert követi a felhasználókat a böngészője
- Rengeteg áram kell az adatközpontoknak, erre válasz a geotermikus energia
- Az AI megmondja, hogy van-e fájdalma a macskának
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kávé Kálmán
tag
@Bl4ze: 1. Kösz! 2. A kávét nem fotózzák, hanem isszák :-),ha még valaki ebből a körből felhozza, hogy miért nem örökítettem meg a crémát, akkor esküszöm, soha nem is fogom. Nem arról szólt a felvétel (hanem arról, h a nagylányom bicajozni készült esőre forduló időben :-))).
@ Soldier: ja, tört a lapoc.
@ parci: bizonyos szempontból jónéhány high end rém már csak papírtigris. Más szempontból másik liga :-). De nem egy pályám játszanak ezek a gépek. Max ha az árról beszélünk.
-
Kávé Kálmán
tag
"ha" ..."nem bánnám szétbarmolni a pavonit"
Tévedés van Parci. Szétbarmolni-nak mást hívnak. Persze azt nem tudhatom, hogy Te, hogy szándékoznál ilyesminek nekiállni :-).......
Semmit nem bántottam a Creminán. SEMMIT. Gyártottunk hozzá egy egyedi dugattyúszárat. 5 (öt) perc alatt visszaállítom az eredeti állapotot, ha akarnám. Ha figyelmesen megnézed a fotókat, te is rájössz. Mivel semmivel sem körülményesebb a használata a gépnek, mint eddig, ezért nem motivál (egyelőre) a dolog.
Szóval (és tettel) a barmolást meghagyom másoknak.MOndjuk, akiknek arra van indíttatásuk.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #31635 üzenetére
Cremina-azbeszt: anelkul, h el akarnam bagatelizalni a dolgot ezzel kapcsolatosan annyit azert megosztanek, h kiskolokkent rengeteget maszkaltam
Fel az enyhe lejtesu hullampala (jájjj) boritasu garazstetonkre brahibol. A drotkeritesrol kapaszkodtam fel rendszerint csuszva-maszva. Ezt a tetot az oregemmel es a tesommal bontottuk le kb 25-30 eve. Volt, h nem jott/ert le egy darabban. Az almoskonyv szerint nekem mar evtizedek ota kene nem szirom felol szagolni az ibolyat. Sot A kór elhatalmasodasanak legcsekelyebb jelet sem latom magamon most sem. Lehet, h a lapoctoresemnek koze lehet hozza?! Faternak magas a vernyomasa es mar szemuveget visel. Batyam meg rosszul, de lehet, hogy csak szelektiven hall. Szerintem vagyunk ezzel paran igy. Mindenki izlese eldontheti, hogy a zazbeszt hiszteria mennyire lett tultolva es kinek, mi es miert volt ebben az erdeke. Amugy en is el fogom tavolitani/tattni az enyemrol, hogy hatekonyabb hoszigetelest rakjak ra. Ezzel valszeg ki fogom varni a bojlertomites elfaradasat. Ccakat![ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Huhhh. Eddig tartott a pörögés, bocs, hogy csak most válaszolok ömlesztve.
ÁZBESZT
Felelőtlen vagyok és kemény.
Vicces mert, egyiknek sem gondoltam volna magam. A legtöbb Home-Barista-n és a Kaffee-netz-en ezzel kapcsolatos topic-ot végignyálaztam 1-1,5 éve. Amikor az Olympia ügyvezetője tavasszal meglátogatott, akkor is volt asztalon a téma. Amikor nyár elején voltam náluk, szintén felmerült. Nem söpörték a szőnyeg alá. Én sem teszem. Amikor Soldier komoly érdeklődést mutatott, és tőlem megkapta a Cremináját áruló srác számát, kiderült hogy első beszélgetésük során ezt nem említette. Ragaszkodtam hozzá, hogy felhívjuk a figyelmét a borítás potenciális veszélyére, és arra, hogy nézzen utána a témának (én nem akartam egyik irányba sem befolyásolni) a végleges döntés előtt, mert megoszlanak a vélemények a kérdésben. A gép a home-barista-n publikált méréseim és egy video anyag miatt volt nálam. Három különböző Cremina hőmérsékleti viselkedését cincáltam szét a felületesnél egy fokkal mélyebben. Egyszer azt hiszem, már linkeltem itt, csak azok kedvéért rakom be, akiknek akkor elkerülte a figyelmét: http://www.home-barista.com/levers/olympia-cremina-temperature-study-part-4-t36292.html.
Nem gondolom, hogy felelőtlenül kezelem a témát. Viszont néhányan anélkül, hogy sejtenék, mekkora köröket futottam benne, vagy mennyire nem, azt gondolják, h felelőtlen és "kemény" lennék. Igaz lehet, esetleg azért, mert gyűrűt viselek függesztett karon. Amúgy érdekes módon nem dagad az ujjam.
De kösz a figyelmeztetést :-).
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz ronin s8 #32377 üzenetére
Tiltakozom!
Az "ízlés" mint olyan, az nem lehet vita tárgya, mert más és más (az objektíve szart nem taglalom). Ebből adódóan az "ízlésrendőr", (mint olyan :-)) nekem egyértelműen a diktatúra irányába mutat, ami megencsak a kávénáci felé tendál. Keress jobb terminus technicus-t :-)!
-
Kávé Kálmán
tag
Brikka porbléma kipipálva (legalábbis azt hiszem).
2015-ben 2 Brikka "jött vissza" hibásan hozzám, amit cseréltem, és visszavittem az importőrhöz. Mindez totál problémamentesen történt. Egy ideje sima vízzel "tesztfőzök" kiszállítás előtt. Egy hibás és egy olyan példányt sikerült kiszűrni így, amelyik csak emberesen összecsavarva működött jól. Minthogy az importőrnél, nem volt készleten, így nem bonyolítva az ügyintézést (rohantam), azt mondtam, hogy cseréljük, ha lesz. Korábban én a túl vékony tömítésre gyanakodtam, mert egy hibás példányt voltam kénytelen bevetni az enyémmel párban egy nagy pikniken. A hibás dupla gumigyűrűvel tökéletesen működött.
Volt aki a szűrő és a bojler illesztését találta pontatlannak (nálam ilyen példány nem fordult meg).
Alább az a példány, amelyik megtépve sem működött.
A vékony karcolást a kazán peremén nem képes áthidalni/tömíteni a gumigyűrű.
Lásd a cserélt tömítésen hagyott nyomot.
Ezen a példányon a karcolás/sérülés nem ér át a teljes tömítendő keresztmetszeten. Normál összecsavarás mellett szivárog, megtépve tömít.
Nyilván a megmunkálás során a kazán és a szerszám közé került sorja okozhatja az ehhez hasonló problémákat. Amúgy síkba csiszolással, akinek erre van kedve a probléma gyorsan orvosolható. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy ilyen hiba elfogadható lenne.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #32452 üzenetére
Lehet, hogy olyan, de aluminiumon a forgács ilyen sérülést simán tud okozni. Véső nem szükségeltetik a kotyeszgyártáshoz még Romániában sem. A szivárgó súlyszelep az nem probléma. Totál normál jelenség, semmi negatív hatása nincs annak a mennyiségnek, ami az explózió előtt szökik.
A duplatömítés csak szükségmegoldás. Működik, de körülményes. Persze ezt is karcolása válogatja.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #32543 üzenetére
Nem leszek nagy segítség, mert egy nagyobb pakkal együtt az orphanshpop-ról rendeltem Molykote 111-et évekkel ezelőtt. Idén felhívta egy vásárló a figyelmem Hong Kong-ból, hogy meddőséget okoz(6) :-).
Szóval, ha a durva azbeszt-kitettségemet összeadom a molykote 111 fogyasztásommal, akkor ideje elgondolkodnom a végrendeletem megfogalmazásán illetve a temetési ceremónia megrendezésén.
Parci! Ha már gyerekszámban teljesítetted, amit elvár Tőled a haza, akkor itt is lubrikálhatod a dugattyúdat :-).
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
James Hoffmann augusztus óta nem írt a blogján, csak a twitter-en üzengetett. Ez most elég rendhagyóra/ütősre sikeredett:
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Ja, ja, hát ide jutott. Belardibácsi, de még a faterja se nyúlt soha robusztához. Ők 1928-ban jutottak ide. Vannak ilyen digó pörkölők is. Nézd meg még egyszer a kisfilmet! A cetlit ők maguk ragasztgatták rá és pöttyözték az ékezeteket tollal utólag a cetlire :-).
Forgalmazásnak nem nevezném, mert nem lesz állandóan. Vendégkávé. Kis színes.
Más. Végre lesz egy kis időm játszani. Szállított a LaMarci. A Pavonit is megpimpeljük a téliszünetben :-).
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Aham. Levonható tanulság (szerintem): ha az ember nem tudja...., akkor ne írjon okoskodó(nak ható/tűnő) kijelentéseket hömbölgő, rugózó fejecskékkel ország (világ) előtt, mer' van esélye, hogy nem fog jól elsülni.
"vamirevaló" valszeg ez a vicc volt, de ha véletlen mégse....
akkor: igya mindenki azt és úgy, ami/ahogy neki ízlik és jól esik. Emiatt én még senkit nem minősítek sefelsele.
@Soldier: Hát, ez csak az ára a nyomásmérőnek (az árrés az nincs feltüntetve :-)). Amúgy a rozsdamentes "belű" (stainless steel bourdon tube) nyomásmérők (az Olympiaé ilyen) drágábbak a rezeseknél, mert bírják a magas hőmérsékleteket.
És KeKÜ!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Xabi78 #33103 üzenetére
"szerintem nagyon aranyos, és hihetetlen szeretettel beszél a kávéról. Ha arra járnék, biztos betérnék hozzá egy kávéra. Még akkor is, ha beleborítaná a cukrot, mert egyszerűen nagyon érdekel egy ennyire hagyományos kávézó."
Egy kávé nekünk sem volt elég nála. Eva szenzációs "csajszi". 92 éves matróna egy huszonéves csaj lelkével. Hihetetlen pozitív ember. És igen, majdnem mindenkit ismer, aki betér hozzá. Monte Gabbione egy kb 1000 lelkes település. Az utcán sétálva kétszer is botlottunk olyan emberkébe, aki a kisfilmben is szerepelt.
Az első kávéra vendégei voltunk. Másodszor ezen a sajtpapíron számolgatta mennyit kell fizetnünk. Papíron összeadta, majd beütötte a gépbe. Felmarkoltam a blokkal együtt :-).
Belardi papa hozzá képest sokkal sötétebben látja a kávé jövőjét. Ebből a kisfilmben is átjön valami. A kapszulás kávé neki a nagy mumus. Amikor ott voltunk még meleg volt a nagy Petroncini és néha néha betértek a helyiek 1-2kg kávéért. Óriási volt, amikor átadtuk az ajándékokat (apróságok). Számító módon neki egy kávészemes kulcstartót adtam. Széles vigyorral (erőltetett humorral :-)) hozzátettem, hogy a Lancia-hoz talán passzolni fog. Felnevetett és rögtön visszakérdezett, hogy érdekel-e :-). Bent porosodik a garázsban, de kitolatott vele. Másnapra lemosva állt az üzem előtt :-). Nem, nem csapattunk vele a környékbeli dombokon :-(.
-
Kávé Kálmán
tag
Csak hogy tovább fokozzam a bizonytalanságot a réz és a rozsdamentes acél körül. Jó tesztalany erre a régi és az aktuális Cremina. Előbbi azbeszt borítással (jájjj!) utóbbi nyomásmérővel a kazánon, azaz akár azonosnak is titulálhatjuk őket az bojler anyagától eltekintve.
Gondos karbantartás/tisztítás mellett semmilyen ízbeli különbséget nem érzek (ez talán többet nyom a latban: a világ legjobb exbarátnője se) a két gépen készített kávék között.
A "büdösség" ellen még mindig a legjobb ellenszer a rendszeres és alapos karbantartás és tisztítás.
Objektív és elfogulatlan vélemény erről pedig tapasztalt kóstolók mondhatnának vakon elvégszett sokszoros oda/vissza kóstolással.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Kávé Kálmán #33371 üzenetére
Bocs, kimaradt a lényeg: a régi Creminának rézből, az aktuálisnak rozsdamentes acélból van a bojlere.
-
Kávé Kálmán
tag
Boldog 2016-ot!
Új év új projekt.Ragasztgatással kezdődött 2016. Rossz hatással vagyunk egymásra a szomszéd esztergályossal :-):
https://www.youtube.com/watch?v=p9wktcZi4LM
Banyek ez a sziszifuszi munka maga. Még egy réteg cerka. Rettenet ötletei vannak az esztergályosomnak :-)....
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
KORHATÁROS!
TAMPERPORNÓ
most jön a lakkpolírlakkpolírlakkpolír fejezet ...
-
Kávé Kálmán
tag
Az ötlet távolról sem saját, de tampernyelet még nem hegyeztek eddig ceruzából. Pedig elég kézenfekvő :-).
-
Kávé Kálmán
tag
válasz tariattila #33697 üzenetére
Ez egy bátor coming out volt Attila :-).
-
Kávé Kálmán
tag
válasz tariattila #33720 üzenetére
Jájjj Cimborka!
Bár én is rühellem, de nálam is ott volt a szmájli. (ez esetemben általában azt jelenti, hogy "vigyázat SZARKAZMUS", vagy az ott leírt hozzászólásomban azt, hogy "itt és most" volt bátor. Mert prognosztizálható volt, hogy mit vált ki. Érted?
Amúgy telerókáznád az Uránia csepptálcáját, ha látnád, mennyi tejjel iszom a reggeli kávémat. Éééés ez nem vicc. Brutál mennyiségű mézet fogyasztok, de az eszpresszóimat eddig elkerülte.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #33780 üzenetére
Ha kitaláljátok, mikor akartok NAGY tekerőlant tesztet, akkor szívesen bedobom a Mahlgut-ot (de ugorjon mindenki félre, mert nagyot tud ez is ütni!). Csak annyi a feltétel, hogy legyen a "teszterek" között legalább egy ember, akit ismerek személyesen és egy héten belül találjon haza.
-
Kávé Kálmán
tag
Huhh! Sok kávé elfolyt, mire ez így összeállt:
[ Módosította: Parci ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #34175 üzenetére
A homeres meg fel eve megvolt a Cremina minden relevans pontjan (http://www.home-barista.com/levers/olympia-cremina-temperature-study-part-4-t36292.html). A dugo felett is. Onnantol, hogy kitspasztaltad a gepet az egyetlen valtozo, amire figyelned kell az a fej homerseklete. Kello hosszusagu eloaztatassal a behuzott viz es a fej homerseklete, majdnem total kiegyenltodik, ezaltal a huzott viz homerseklete brutal stabil (praktikusan egy plato). A fej dont el (ami a homersekletet illeti) mindent. A nyomasprofilozashoz meg annyit, hogy ez meglehetosen sallangmentes verzio, azzal az elonnyel, hogy on the fly csinalod, nem egy almenubol vagy szamitogeprol programozva, ami ha nem illeszkedik tokeletesen a kaveorlemeny finomsagahoz, megy a lefolyoba, hanem modositasz menet kozben es megmented a shot-ot. A manual karosok a letezo legmegbocsatobb gepek a vilagon.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Én 18,5g-ra 3-at cseppentek (átlagban). coffeetogo-s papír pohárban jól megrázom ezt követően, aztán őrlök. Az a mennyiségű víz semmit nem jelent az őrlőnek. Szerintem az ital ízének sem (közvetlen). Viszont mivel súlyos tized grammok nem az őrlőben maradnak (még a HG-1-nál és a Mahlgut-ban is!), hanem a szűrőben landolnak, így közvetve hatással van nyilvánvalóan az ízre.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Ebbe pontosan 3 (azaz három) csepp került ujjbegyről (általában szintén kéznél van):
[MEDIA=vimeo]151993678[/MEDIA]
[ Szerkesztve ]
-
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #34255 üzenetére
Német alapossággal elvégzett összehasonlítás pangó őrlemény témakörben:
http://www.kaffee-netz.de/threads/sammelthread-totraum-muehlen.75809/
Mindenki megkeresgélheti a sajátját. Van egy bézik Baratza-m (Encore) odahaza (úgy hívják a Mahlköniget odaát), a legjobb exbarátnő nem szeret őrléssel "testedzeni" :-(. Gyengéd pofozással, erősen megdöntött pozícióban min. 2g-ot szoktam kirázogatni belőle (befújás nélkül). Lapoctörés után gyakran ráfanyalodtam. Ő ezt a gyakorlatot se végzi el persze, csak gombot nyom. Az ember persze ne legyen telhetetlen....
"Natürlich gibt es immer mal "irgendwelche" Angaben - meine liebsten sind die, die unter 1 g liegen, denn da weiß ich sicher, dass sie nicht stimmen können."
Fordítás: "Persze mindig előkerülnek "ilyen-olyan" adatok - a kedvenceim azok, melyek 1g alatt maradnak, azoknál rögtön tudom, hogy nem valósak."
Ahol garat van, ott pangó őrlemény is van. Törvényszerű. Vitatni persze lehet törvényszerűségeket is.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz meander #34279 üzenetére
Bocs, de nem fer bele, h leforditsam a modszertant, hogyan mertek egysegesen tobbek a fenti ertekeket. A pango orlemeny fogalma szerintem eleg egyertelmu. De itt nem mindenki ua-t erti alatta. Az az orlemeny, ami egy ures orloben "elveszik"/bentmarad minden "trukkozes" nelkul az "elso orles" soran. Ebbol van, amit kitol a kovetkezo adag es van ami bentmarad "forever". Na, ugy gondolnam ez utobbi a brocken (ez is valhat zavarova/gusztustalanna). A tema szerintem erdekes, fontos. Ezt a orlogyartok is igy latjak ugyanis pont ezen a teren tortentek bizonyos gyartoknal a legnagyobb erdemi fejlesztesek. "Hulyegyerekeknek" nevezni (meg ha kozvetve is) a kaffee-netz parezres tagsaganak ezzel a temaval foglalkozo tagjait, kicsit elhamarkodottnak/szerenytelennek tartom :-).
-
Kávé Kálmán
tag
"szóval engedtessék meg, hogy a saját gépeimet jobban ismerjem mint ők, főleg ha kisérleteztem vele. az meg hogy a kávéról nem pont németország jut eszembe először, lehet hogy másnak sem."
Szerinted nem a saját gépeiket tesztelték? Szerinted Magyarországról a kávéra asszociálnak világszerte?
Kitaláltak egy egységes módszert közösen, végigmentek az őrlőkön metodikusan és gyűjtötték az adatokat és hasonlítgatták, ha volt elég hozzászóló az adott őrlőhöz átlagolták őket. Szerintem ez elég egyszerű és meglehetősen objektív módszer. Legalábbis nem tudok jobbat. Ott van merítés és darabszám, ami alapján ezt meg lehet csinálni.
Cseppentés nélkül a HG-1-ban bizonyos páratartalom/időjárás mellett 1g-ot elérő/meghaladó őrlemény marad. És ezt nem fáj bevallani. A Mahlgut ue pepitában :-).
-
Kávé Kálmán
tag
Ja, még valami.
Amit és ahonnan idéztem az nem Németország. Az ott a német kávéfórum. Németország legmegveszekedtebb kávébolondjaival. Egy tematizált, kereshető óriási ismeretanyag. Nem több, nem kevesebb. Meg lennél lepve, milyen dolgokat szednek szét ízekre, ha olvasnád és nem hamis sztereotípiákkal dobálóznál (a németek nem értenek a kávéhoz).
Kikereshető ue. minden bizonnyal pár perc alatt a home-barista-rol, a coffeegeek-rol, vagy a coffesnobs-ról (ausztrál) is (csak, hogy a legnagyobbak meg legyenek nevezve).
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Olasz autó topik (Fiat, Lancia, Alfa)
- Melyik tápegységet vegyem?
- PHP programozás
- Koreai autók topic (Kia, Hyundai, stb.)
- Kíváncsi az EU, milyen online védelmet adnak a pornóplatformok a kiskorúaknak
- Ukrajnai háború
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Google Pixel topik
- Robot fűnyírók
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- További aktív témák...
- DJI AVATA Pro-View Combo drón (DJI goggles 2) +Fly more Combo FMC +Motion Controller +RC2 +koffer
- Kerékpár matrica a legjobb minőségben azonnal! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Kiárusítás! Haj - és Szakállápolási márkás gépek - ilyen olcsón, hol?
- Wenko Secure kádbelépő kapaszkodó fehér
- Kugoo KuKirin G2 Master