Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mekker

    őstag

    Sziasztok!
    Átolvastam a másik topikot, és szeretnék venni egy AVX-es őrlőt, egy aeropress masinát, illetve egy Brikka-t vagy egy Moka Expresst.
    Az idő 2/3-ában elég, ha magamnak és tudok főzni egy kávét, de jó lenne macera nélkül lefőzni mondjuk két duplát egyszerre.

    A kérdéseim:
    1. Adott feltételek mellett Brikka 4, vagy válasszak inkább egy Moka Expresst?
    2. Brikka 4-be kapható kisebb kosár? Tudok vele egy személyre kávét főzni? (Ha más nem, a speckó szelep ideiglenes nyitásával)
    3. Bialetti kotyogós vs olcsó kotyogós vs olcsó (kisnyomású) kávéfőző tapasztalat?

    Bónusz kérdés:
    Aeropresst mindenképpen ki szeretném próbálni. Viszont dailynek vszínűleg csak egy eszközt fogok használni. Vajon érdemes Bialetti eszközbe áldozni, vagy először próbáljam ki az aeropresst, és mellette próbálgassam a saját őrleményt hagyományos főzővel/kotyogóssal?

    Pénz korlátos

    [ Szerkesztve ]

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    válasz Polarstar #2675 üzenetére

    Köszönöm mindkettőtök segítségét!

    Nem lesz nagyon erős? Azt olvastam a 4 személyes Brikkáról, hogy kb 30g kávé fér bele, és hogy érdemes megtölteni a kosarát. Főzhtek vele 15g kávét is hasonló minőségben?

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    válasz #49155328 #2678 üzenetére

    Akkor berendelem a 2 személyes Brikkát, és ha nem jön be, akkor élek az elállás jogával.

    Még nem tudom pontosan honnan rendelek, praktikusan AVX-ről (az őrlő miatt). Tudnátok ajánlani 3-4 kávét? Kéne valami a Brikkába, és 1-2 világosabb pörkölésű kávé kifejezetten az aeropresses kísérletezéshez. Esetleg tejeskávéhoz és cold brewhoz, valami gazdaságosabb kávé.

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    válasz #49155328 #2680 üzenetére

    s01B
    Azt írták, hogy ez egy ismertebb termék (C2) rebrandje.

    @konzumpro
    Háztartási gép 10 000Ft felett, online rendelés. Gondolom jár az elállás joga. Az igazat megvallva nem vagyok most sz@rrágó kedvemben. Lesz, amilyen lesz, szerintem megtartom egy darabig.

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    Köszi az ajánlásokat, kipróbálom.

    Brikka ténylegesen nagyobb nyomáson dolgozik? Mert oké, csinál egy kis cremát. De az Ikeás tejhabosítóval is rittyentesz olyan "cremát", hogy megáll rajta a cukor.
    Úgyhogy ezt önmagában nem ultimate érv, ha mondjuk nem tud többet.

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    Köszönöm a rengeteg segítséget, így már azt hiszem jó döntést tudok hozni. Amint lesz egy kis tapasztalat, beszámolók róla :)

    Mindig van itthon robustás, kakaós vietnámi kávé phinhez, kávéfőzőhöz. Azt hiszem ezek a pörkölésnél gyakran ízesítve is vannak kakaóval. Tudtok valami jó beszerzési helyett online vagy Bp-n? Azt vettem észre, hogy sokáig eláll fagyó nélkül is (talán az olajossága miatt), úgyhogy őrölt és bab is játszik.

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    válasz viktorhu #2753 üzenetére

    Hát igen. Amikor a termék olcsóbb lesz, mint a szolgáltatás. De ha az Aldi/Lidl példáját vesszük, hozzá a bioökótrendet, ez vissza fog térni. Saját gyártású -> kevesebb selejt -> profit.

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    válasz viktorhu #2760 üzenetére

    Broscience szaga van. Otthon nyári szezonban Balaton víz folyik a csapból, azt 20 fok felett konkrétan mazochizmus rendszeresen fogyasztani. Ahol rendes karsztvíz van, ott mondjuk csak rontani lehet rajta.
    A kávé azért lehet jobb a kezelt víztől, mert lejjebb megy a ph érték - a kemény vízhez képest -, jobban kijönnek az ízek. Mint amikor citromot raksz a teába.

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    válasz viktorhu #2771 üzenetére

    Maga egész témakör kérdőjeles

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    Tárolásról mit kell tudni? Eddig az előre őrölt kávét fagyasztóban tároltam, hogy ne legyen full száraz, mire elfogy. Az jó taktika, ha egy kis dobozban tárolók 100g babot, a többi meg be a fagyasztóba? Vagy mit ajánlotok?

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    válasz Polarstar #2848 üzenetére

    Pont akartam kérdezni, hogy ez milyen lehet

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    válasz Polarstar #2856 üzenetére

    Nem hiába a narancs színű csomagolás

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    válasz #49155328 #2991 üzenetére

    Ha nem espressózok, akkor kézi őrlő vagy ez? Akku a kézi felé húz, az a zajmentesség és a kompaktság.

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    Jövő héten megjön a rendelésem. AVX őrlő, Brikka, Aeropress szett + AVX Ethiopia Guji, Burundi, Brasil Rosangela kávék.

    Darált kávéból ajánlom a Segafredo Le Origini Costa Ricát. Mostanában sok kávé fogy, ez kiemelkedik a mezőnyből. A többi Le Origini felemás, bár még nem próbáltam mindet.
    alt="alt="" title=""" title="alt="" title="""

    [ Szerkesztve ]

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    válasz Menotti #3117 üzenetére

    Vietnámi kisbolt :D Prímába nézném meg, de lehet, hogy szürkeimport
    Ha már vietnámi, árulnak phin kávét is. Az elég nagyra van őrölve, kicsit könnyebben eltartható. És finom csokis, vajas íze van. Nem vágom a márkákat, de nagy volt a különbség az olcsó és a drága változat között.

    @koxx
    Egy társadalomban élünk

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    válasz bbuffy #3121 üzenetére

    felület

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    válasz bbuffy #3131 üzenetére

    Más a mérce, ha nincs az embernek őrlője, stb. Ezzel a mércével mérve x ideig iható az előre őrölt kávé. Ez kb fél hét nálam, a vietnámi tovább is eláll (lehet csak a jellege miatt érződik így).

    Mindegy is. Egyelőre csak lelkes amatőrként mérem fel a topikot (hányan triggerelődnek, mit szabad, mit nem).

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    válasz koxx #3136 üzenetére

    Ez csak simán relativizálás, rossz a nézőpont. A tej jó példa. Aki tégla kávét iszik, az úgy issza a kávét, mint a tejet. Akinek nincs igénye rá, az nem vesz tejcsarnoki forralatlan tejet, meg hasonlók, csak tudni szeretné, hogy 1. nem romlott 2. A sparos vagy a lidlis tej a jobb vétel 189Ft-ért.
    Persze mondhatjuk, hogy 12,5 perc után már szarabb, mint 0 percesen, de ez teljesen irreleváns a tégla kávénál, mert nem fogyasztod frissen.

    [ Szerkesztve ]

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    válasz RetepNyaraB #3143 üzenetére

    Megértem. Ha nincs egy alap szint, amiről beszélni, nehéz szakmai topicot életben tartani. Én már nem tervezek visszatérni a téglakávéhoz, de jó ismerni 1-2 iható kávét (a sok pocsék közül). Nagy ritkán ajánlanom kell valamit. Sokaknak nem pálya az őrlő*, de mindenki megérdemli az iható kávét.

    *Itthon ez inkább valamilyen kultúrpszichológiai kérdés lehet, nem is a pénz. Szüleimmel nyáron voltunk kint Prágában, egyik nap kikerestem egy nyugis, kiülős craft-kocsmát, hogy majd végigkóstoljuk a 80 féle sörüket. Ebből az lett, hogy 3x kirendelték ugyanazt az alap sört. Apám már annyiban progresszív, hogy a 30+ éve megérintették a lelkét a csehszlovák barna sörök. Másik történet, cégnél van egy drága, karabantartott, darálós automata főző. Az egész jó hétköznapok harcosa kávét csinál. A gourmet emberek mégis megveszik drága pénzért a caféfrei/nespresso kapszulát hosszú- vagy tejeskávénak ¯\_(ツ)_/¯.

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    Megérkezett az AVX-es őrlő. Utólag nézve ez az eloxált fekete változat ugyanaz, mint a gagyi famatricás változat, csak 5k-val drágábban. Érzetre masszív, a babokat egyenletesen, erőlködés nélkül darálja.

    A tetején van egy anyacsavar, ami engedi mozogni függőlegesen a kést a testhez képest. Mit csináljak vele? Ha teljesen be van csavarva, akkor teljesen bezáródik az őrlő, nem jön ki belőle kávé.

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    válasz Polarstar #3179 üzenetére

    Érdekes megoldás. Most beállítottam úgy, hogy az ajánlott minimum 6 pöttynél ne zörögjenek a kések, de így simán tud mozogni az anyacsavar. Ha csavarrögzítő ragasztót használok, akkor meg nem tudom szétszedni tisztításhoz.

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    Lavazza Gusto Forte 100% robusta 10.07-es gyártás 3500Ft
    Ilyet akarok venni tejeskávénak, de rövidnek is kipróbálnám. Érdemes ezt keverni drágább arabicával?

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    Közben elfogyott az első fél kiló szemes kávém. Az AVX-es őrlő okozott egy kis fejtörést. Felül van egy anya, ami miatt a gyári ajánlások értelmüket vesztik. Gyári ajánlás szerint 6-12 espresso, 15-24 filter. Végül a konzisztencia végett becsavartam csapágyig, így a legkisebb fokozat, ahol nem érintkezik fém a fémmel az a 14-es lett.

    A Burundi Bujumbura fogyott most el, a következő az az Ethiopia Guju Tero lesz, amit ti ajánlottatok :)
    A BuBu ízlett, de érzékeny volt az őrlésre.

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    válasz Ketchup2020 #3309 üzenetére

    Nehéz eldönteni, hogy ez most bug vagy feature, mert kis gondolkodással át lehetne alakítani fokozatmentessé.
    Csak érted, adnának róla egy fecni papírt, mint a Brikkához.

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    Normális, ha világosabb pörkölésű kávénál még optimális beállításon is érezni egy kis savasságot? Nem ugrik ki az összképből, de érezhetően ott van.
    Brikkával főzöm ki a kávét, fixen 60ml késztermék, a kávé szemcsemérete az egyetlen szabad változó. A mostani, AVX Ethiopian Guji különösen érzékeny a beállítására, egyetlen fokozaton ad csak jó eredményt.

    Másik kérdésem az lenne, hogy Brikkával milyen kávéval értetek el szép, tartós habot? Ezekkel a világosabb pörkölésű kávékkal szerintem nem is nagyon lesz krém, már kiöntésnél elillan. Vettem még egy csomag friss robustám is, sztem túl is van pörkölve, mert kissé olajos ak a szemek. Ezzel is csak jelképes habot ad (1-2mm marad meg). Szóval eddig elmaradt a habos élet.

    A 100% robustám egyébként Lavazza Expert Gusto Forte. Tejeskávénak vettem, de ez még annak is gyenge. Az íze teljesen semleges, csak az erőteljes pörkölést érzed benne. 50-50-be keverve egy rendes kávéval még talán elmenne.

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    válasz soldier2 #3422 üzenetére

    Köszi a segítséget!
    Mennyiséggel még nem sokat kísérleteztem, csak a darálót állítgattam.

    Redditen volt egy ajánlás: [link]
    Egy olyat próbáltam, hogy amikor elkezd csordogálni, akkor beiktattam egy kis szünetet, majd visszarakva hagytam, hogy a szokásos módon felépüljön a nyomás, és kinyomja a koffít. Több idő, de az így készített kávé mintha finomabb lett volna.

    Kevesebb vízzel is kipróbálom majd, meg az elöl említett "áztatást" is megismétlem.
    Jól belőtt őrleménnyel már nincs zavaróan savanykás íze, inkább csak gyümölcsösen savas. Bár jól jönne egy feles kosár, mert a gyomrom már megérez 2-3 duplát. Sajnos nehéz szerezni olyan pici kosarat, ami szélességben is stimmel. A 2 személyes alu kotyogósé is csak pár grammal kisebb. Van nekem egy csomag "sminklemosó" vatta/pamut korongom, azt kettészedve próbálkozom, mint térkitöltő.

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    válasz konzumpro #3423 üzenetére

    Sütőporos kávé - elfeledett, ősi praktika a dédanyáinktól!

    Biztos harapna ez a főcím a facebookos nagyik körében

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    válasz soldier2 #3426 üzenetére

    Semmiben nem befolyásolja a kávé ízét, és semmi köze a zimmerferis spóroljunk szarmagyar megoldásokkal vonalhoz. Egyszerűen csak nem akarok folyton duplát inni, mert minek.
    Ha nem működik, vagy találok eggyel jobb megoldást, nyilván nem ezt fogom használni.

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    Dallmayr Crema d’Oro Karibik
    Erről vélemény? Ebből tudnék frisset venni.

    Jöjjön a szokásos adag agymenésem:

    Brikkám fél éve van meg, az alatt 3-3,5 kiló kávé fogyott. Enyém román gyártás, a fekete aljú, még a régi szelepes. Érdekességként - nemrég láttam Mediamarktban olyat, aminek az öntvényébe bele volt ütve a made in italy. Az enyémmel eddig semmi gond nem volt, pedig ridegtartásban használtam.

    Nehéz konzisztens kávét főzni vele így kezdőként. A legfőbb tapasztalatom az, hogy túl sok vizet nem szabad használni, 1:3-3,3 között főz értékelhető kávét, azaz 17g kávéból lesz 51-56ml késztermék. A nehézség ott jön be, hogy van egy durván +-10%-os szórás a kimeneti mennyiségre nézve. Inkább alulra lövök, és mostanában fel is öntöm forralt vízzel fixen 60ml-re, talán így könnyebb összehasonlítani a változtatásokat. Nem tudom, hogy ez mennyire követendő szokás.
    Eddig jellemzően előforraltam a vizet, most próbálkozom hideg vízzel, takaréklángon, talán így kisebb eséllyel lesz alul-extraktált (savanykás) a kávém.
    Lassan már mindent végigzongoráztam. Ha év végéig nem sikerül 10-ből 9x jó kávét csinálnom, akkor rituálisan felgyújtom a Brikkát.

    Továbbra sem lesz habos a kávé. A csúcsteljesítmény valahogy így néz ki, fotó kedvéért pároltam le:
    alt="" title=""
    Ez a legfinomabb őrlés, 100% robusta, 78ml hideg vízzel, takaréklángon forralva végig. Ha nem lenne túlpörkölt, talán jobb hab jönne, de csodák nincsenek. Világosabb pörkölésű 100% arabicával el lehet felejteni a habot, marketingfogás.

    Próbálkoztam féladagosítani is a Brikkát:
    alt="alt="" title=""" title="alt="" title="""
    Ez két kotyogós kosarából lett "kialakítva", és nagyjából fele kapacitású (8-9g). Nem volt időm még rendesen kikísérletezni, mert közben filteres kávékkal is kísérletezem. Kényszermegoldásnak jó lehet.

    Ha valami gyenge kell, akkor legegyszerűbb phinnel egy gyenge kávét összedobni. Az is jellemzően 15-20 grammra van méretezve, így 8-10g kávéval a végeredmény nem lesz valódi phinkávé, mert nagyon gyorsan átfolyik a lötyi. Cserébe nem kell takarítani, várogatni.

    Lavazza Oro bevállt, a sárga Mantaro so-so. Drágább kávéra mostanában nem akartam költeni, de ahogy már korábban említettem, az egyik AVX-es kávé nagyon bejött.

    [ Szerkesztve ]

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    válasz kmarci25 #6865 üzenetére

    Hajrá, egy hasonló gépsárkánnyal tekerek (Timemore C2 rebrand) másfél éve, még nem untam meg. V60-ba belefaragni egy adag - nem kimondottan filteres - kávét fáradságmentes művelet. Magas igényekhez bevallom, nem ajánlanám a tekerőset.
    Azt nem tudom, hogy mennyire espresso-képes. Brikkához még pont jó, de valami miatt nem tökéletesen centrikus a kés, szóval a finom szemcsemérettel, meg a szórással gondok lesznek. Plusz likvidálni kell a két kis "csapágygolyót" a tekerőnél, hogy fokozatmentes legyen.

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    válasz Sped #6887 üzenetére

    Mövenpick kapszuláról (Tesco, DM, Müller) jót hallottam. Az eredeti Nespresso kapszulákat ismerem, azok okésak.

    Szerk.: XI. ker/csomsgszállítás: [link]

    [ Szerkesztve ]

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    válasz inf3rno #6933 üzenetére

    Pécsi csokiboltban vettem babot, illetve az osztrák Zotter csokigyárban. A pécsi így néz ki:
    Webshopjuk elvileg most nincs. 60g az 10-12 adag, talán ha újra szállít a webshopjuk, akkor lehet kérni valami mennyiségi kedvezményt.

    disclaimer: nem értek a kakaóhoz

    [ Szerkesztve ]

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    válasz inf3rno #6939 üzenetére

    Foodpandás oldaluk van, a csokolada.hu azt írja, hogy a nyári meleg elmúltáig nincs webshop, mert problémás a szállítás.A Rózsavölgyit szintén megtaláltam online.

    Nincs sok viszonyítási alapom. Ízre fekete csoki, brazil dió és sóskalevél keveréke, a héja kicsit kesernyés, mint a dióé. Magában ettem, illetve sűrített tejjel keverve (úgy igazi csoki íze volt). Egyszer csináltam csak kakaót, úgyhogy arról nem nyilatkoznék.

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    Valaki szokott cirok vagy maláta "kávé"italt készíteni? Próbáltam már többfélét, de sehogy sem lesz olyan, mint az Inka instantból.

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    válasz kmarci25 #7421 üzenetére

    Engem az érdekelne igazán, hogy mekkora különbség van a különböző technikák között V60 esetén.

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    válasz kmarci25 #7429 üzenetére

    Egészen eddig szakszerűtlenül öntöttem fel, szóval igazán csak most kezdem kitapasztalni a különbségeket (őrlőt, vízhőfokot hozzá kell még igazítani, úgyhogy nem tudok nyilatkozni).

    Illetve egy pontatlanul elkészített cikk miatt véletlenül előállt nálam egy olyan recept, ami valamiért működött, pedig nem a megszokott receptúra:
    300ml víz, 30g kávé, french presshez közelebb eső őrlemény, 45 mp-enként 60 ml locsolás 10 mp alatt, koncentrikus körökben, 91C vízhőmérséklet.

    Ez így alapvetően megkérdőjelezte bennem mindazt, amit eddig a V60-ról olvastam, és kicsit el is vette a kedvemet a peóbálkozásoktól. Ha ennyire nem ér semmit a sok netes ajánlás, hogy első próbálkozásra számomra jobban ízlő eredményt ad egy teljesen ötletszerű recept, akkor mi legyen a fix pont, amiből kiindulhatnék?
    Most ezt csak impulzusból írom, mert biztosan tévedek valahol.

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    válasz kmarci25 #7440 üzenetére

    Igen, pontosan ez a cikk a 4:6-ról. Nekem az a furcsa, hogy ennyire nagyra őrli a videóban, illetve 3:30 alatt nálam biztosan nem csorog le az utolsó adag víz. Igaz, nekem jelenleg nem V60-am van, hanem Kalita 102 klónom. A 30g elírás lehet, a videóban és cikk további részében már a standard 20g szerepel.

    ---
    Az mitől lehet, hogy valamikor a lepárolt kávézacc felszíne egyszer úgy néz ki, mint az iszap vagy a csokipuding, máskor pedig olyan tiszta, hogy szinte meg tudom számolni a kávédarabokat?

    Illetve szerintetek hozna változást a Hario V60-ra váltás? Találtam egy releváns cikket erről: [link]
    Ha jól értem, akkor nagyobb vele a mozgástér, de a konzisztencia romolhatolhat.

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    válasz koxx #7474 üzenetére

    Füstöset

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    válasz Sped #7501 üzenetére

    Én AVX-es Timemore C2 copyt használok 2 éve. Most nem árulják, viszont a Timemore C2 AVX-en kapható:
    https://www.avxcafe.hu/timemore-chestnut-c2-keziorlo-fekete-337510?keyword=K%C3%A9zi%C5%91rl%C5%91

    Ghost Knife Double Bearing Manual Grinding Machine Titanium Stainless Steel Full Alloy Machine Hand Make Coffee Grinder
    https://a.aliexpress.com/_m0jQof2

    ABS Hand Crank Coffee Grinder 420 Stainless Steel Grinding Core Manual Coffee Grinder Household Portable
    https://a.aliexpress.com/_m0dyX6M

    Mindig nézegetem az Alit, ezek vannak acél késesek.

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    válasz TripleB #7508 üzenetére

    A Tschibo mintaboltban próbáltam hasonló őrlőt, és nem volt túl minőségi. Az én heurisztikám az, hogy kerámia késest kerülöm, az csak fűszermalomba való.

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag


    Aldi Amaroy Roastmaster (barna): Topik kereső szerint páran már próbáltak. "Medium roast", ehhez képest enyhén ki vannak fényesedve a szemek, Lavazza Oronál sötétebbek a szemek. Törött + eltérő méretű szemek vannak benne, de a pörkölés kb. homogén az én szememmel nézve.
    Nehéz belőle élvezhető végeredményt kihozni. Van egy ilyen nemkívánatos, szénfüstös mellékíze, túl durvára őrölve pedig előjön egy elég jellegzetes, "ázott kutya" szag..
    Még nem sok fogyott belőle, de... milyen lehet a nem-gourmet Amaroy?

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    Nyugat-német kávégép, "Picco". Érti valaki, hogyan lehet használni?

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    válasz Mr.Csizmás #9078 üzenetére

    Tyű, hát ez elég vad, boltban ilyet még nem láttam

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    válasz mekker #9077 üzenetére

    Kipróbáltam, délután még el volt tömődve, vagy valami miatt nem működött. A kávétartó alján van egy kör alakú rés, hajszálcsövek felviszik a vízet, aztán valahogy átpermetezi az őrleményen, a zacc kb egyenletesen ázik, és olyasmi íze/állaga van (kotyogósnál vmivel finomabb finomságú őrleménnyel), mint egy Nespresso - bár így egy kávé után nincs sok értelme nyilatkozni. Hangja az enyémnek nem ennyire zorall ;]

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    Kell még valamit rakni a kosárba, hogy meg legyen a 10eFt (minimum3011Ft értékben). Ti mit vennétek innen?
    [link]

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    válasz sherlock82 #9476 üzenetére

    Nekem egy 2 személyes kotyogósom van (valami espresso.it vagy ilyesmi neve volt, már lekopott). 105 ml-ből lesz átlagosan mondjuk 82 ml. Kb csak attól függ, hogy milyen hosszú a szűrő tölcsére.

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    válasz RetepNyaraB #9442 üzenetére

    Kb. 1 hetes csomagolással jött (08.03-án), V60-hoz finom, de Brikkához valahogy nem sikerült belőni ezt a Hondurast. Vagy 2 éve nem igazán veszek Lavazzánál drágább kávét, és el is felejtettem, mennyire felb@sz ez a Brikka, ha ilyen kis csomag kávékat veszek (azért nem őrjöngök szó szerint). Lassan eljön az a pont, amikor rituálisan felgyújtom.

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    Tecsóban ismét kapható ez a Tesco Finest kávé: [kép]
    A korábbi csomagolásosból csak a Costa Rican jött be, többi felejtős volt. Lehet, hogy itt más a beszállító. Clubcardos áron megéri, anélkül szerintem nem annyira.

    Illetve van gazdaságos is, "Tesco Crema" néven: [kép]
    Nekem ez is bejön, sok szupermarketes kávét lenyom, és viszonylag frissen tartják a készletet.

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

  • mekker

    őstag

    https://www.mediamarkt.hu/hu/product/_koenic-kgc-2221-k%C3%A1v%C3%A9dar%C3%A1l%C3%B3-1299981.html

    Erről mi a véleményetek? A szüleimnek keresek olcsó darálót. Drágábbat nem szeretnék, mert csúnyán szólva disznók elé való gyöngyszórás lenne (elég valószínű, hogy nem fogják napi szinten darálni a kávét).

    Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

Új hozzászólás Aktív témák