Új hozzászólás Aktív témák
-
Nimda
addikt
Mielőtt elkezdtem a kávézással komolyabban foglalkozni, az előre darált Lavazza termékei ízlettek a legjobban. Később áttértem a hazai pörkölők kínálatához.
dave182 Bialetti Brikka 2 személyes (+ esetleg egy hozzávaló IMS felsőszűrő ha még kapható, finomabbra őrölve a kávét, jobb eredményt ad)
[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
Semmi különbség nincs, csak az elnevezése más. Viszont a 2 személyes, 1 személyre való adagot főz, ha a mérőszámig töltjük a vizet. Kicsit több mint a presszó mennyiség, de kevesebb, mint 2 személynek való. Hogy miért van így, nem tudom, de legalább testesebb a kávé
Amúgy érdemes olyat venni, aminek az alsó kosara már olasz gyártmány, (bele van gravírozva) erről a boltban érdemes informálódni. Jobb minőségű és tuti nincs "sorja" vagy illesztési probléma.[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
Használ itt valaki AVX otthoni presszógépet? Azt hiszem EM TB1 a típusa. Számomra ez újdonság, meg az örlő is. Életképesek egy otthoni kávéfőzéshez? Mondjuk egy Gaggiához, illetve Graefhez képest mire lehet számítani? Több mint áruházi minőség?
[ Szerkesztve ]
-
-
Nimda
addikt
válasz #49155328 #1996 üzenetére
Megnéztem a tesztjét, egész jónak tűnik. Valóban nagyon friss a cucc, szinte még alig van tapasztalat vele. Az örlő is meggyőző. Viszont a szerző szerint cserélni kell a felső és a kar szűrőjét. Ezt amúgy is megtettem volna. Ennyi pénzért jobbat biztos nem kapok. A közeljövőben beruházok egyre.
[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
Nekem van acél is a Brikka mellett. A brikkához IMS felsőszűrőt használok, így finomabbra tudom darálni a kávét, ami viszont az acélhoz már nem valami jó, mert annak a nyomása alacsonyabb.
Pacificaffe - La Piazza, amit én renszeresen iszok, a kiegyensúlyozott ízvilága miatt. A Brikkában eléggé testes és crema is szépen képződik.
[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
Nyilván nem lesz presszó, de ha játszunk a víz mennyiségével (kevesebb kell) és eltaláljuk az őrlési finomságot és a szelepnyitási időt, akkor a gyárihoz képest, kevésbé lesz kotyogós jellegű, inkább cremásabb, jobban kiérezhető ízvilággal. Persze kávé fajtától is függ a dolog.
-
Nimda
addikt
Igen, mert a Brikka valamivel nagyobb nyomással dolgozik, ha a szelep jól működik. Én egy picit csalni is szoktam és nem engedem rögtön a szelepet nyitni (mikor már jönne), pár másodpercet még "rátartok" és elengedem, ilyenkor már gyorsan jön, majd gyors kiöntöm. A szűrő pedig kisebb lyukakkal készül, a gyárinál pontosabb megmunkálással.
konzumpro igen, ezt ki kell kísérletezni.
[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
válasz Mortein #2062 üzenetére
Ezek szubjektív dolgok, kinek melyik ízlik jobban. A Brikka produktuma (talán a crema miatt is + a nagyobb nyomás) kicsit közelebb van egy presszóhoz (ha valaki ezt szereti), mint az átlagos kotyogóké. Persze ez még nagyon sok minden függvénye, kávé, őrlés, víz mennyisége, hőfok stb. Nem lehet kijelenteni, hogy egyik jobb a másiknál, puding próbája az evés.
nyisziati minél kisebb az adag, annál jobb az ízkoncentráció. ez így igaz. Bár a 2-es Brikka egy személyes adagot főz, ha a jelölést vesszük figyelembe.
Polarstar én anno fordítva lepődtem meg
[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
Ez kávé függő is, de nálam olyan 15- ös fokozaton van a Graef.
Az én esetemben picit járatni kellett, hogy egy kicsit "tömődjön" a szűrő. Fontos az is, hogy kirobbanjon a kávé, ne egyenletesen follyon.
Megtömni sem szabad, lazán, de egyenletes legyen a kosárban a kávé. Kicsit kisérletezni kell. -
Nimda
addikt
Az enyémben még nincs alátét. Illetve nem tudom, gyárilag mennyi van benne, még nem szedtem szét.
Amúgy lehet, pont ezért nem váltok karos gépre, mert a Brikka ízvilága nekem is megfelel.
Tipp: időnként (kb. két havonta) sajna eltömődnek az IMS apró furatai, (ilyenkor az egész kávéból crema lesz és alig jön) én fogkefével szoktam tisztítani, pillanatok alatt megvan. A kosarat sem árt időnként, mert különben marad benne víz.[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
válasz Mortein #2134 üzenetére
A Brikkánál nem szabad szelepet "mozgatni", max. közvetlen az elején, hogy a helyén van e. Az a kávé frissen nem lenne rossz, de valószínűleg a boltokban sok a döglött. Forró vízzel sosem főzünk kávét. Aki ezt kitalálta, még sosem ihatott jó kávét kotyogóssal, pláne Brikkával. Az őrlési finomság elvileg jónak kellene hogy legyen a tégláknál (bár Brikkához nem biztos). Várd meg inkább a szemes kávét és daráld magad, sokkal jobb lesz a produktum, még akkor is, ha bolti. Gyakorlás kérdése és menni fog.
Ha gázzal főzöd, a láng ne legyen túl nagy, ne csapjon fel a főző oldalára. Viszont túl kicsi se, mert akkor nem lesz elég nyomás. Akkor jó, ha kb. 2 perc alatt/múlva "kirobban" a kávé. Az elektromos lapokkal sajna nincs tapasztalatom.
[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
válasz Mortein #2136 üzenetére
Az a kávé finoman szólva is szar, döglött. Ha keserű, lehet főzés közbeni égés eredménye, vagy a kávé túlpörkölt. Gyakorolni jó, de én meg nem innám. Hidd el, felejtsd el a forró vizet. Egy valamire való kávé ezt tuti nem igényli, és nem lesz jobb. Én évek óta iszom Brikkával, szinte mindig tökéletes a végeredmény. Azt se felejtsd el, hogy minden kávé más, más őrlési finomságot igényel. Az előre darált kávék meg amint kinyitod őket, máris veszítenek aromájukból.
Azt kell elérned, hogy hideg vízzel (nem jég) legyen kb. 2 perc körüli a lefőzés. De ezzel a kávéval édesmindegy, lehet a darálmány sem passzol. A gyári felsőszűrő esetén, a búzadarához közeli kell legyen az őrlési finomság, illetve picit nagyobb.
[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
válasz konzumpro #2139 üzenetére
A kotyogósban nem azért lesz keserű a kávé, mert bármilyen vízzel érintkezik, hanem mert megég a kiöntőben a lassú lefolyás miatt (forrásponttól számítva). A Brikkában ugye hirtelen és gyorsan, kellő nyomással jön, ha minden klappol és nem lesz tűzforró. A hideg víz az "előáztatás" miatt jobb, mert lesz íze a kávénak és némi ereje is. A Brikka ugye a szelep miatt visszatartja, a kellő nyomás eléréséig, de 2 perc alatt le kell, hogy jöjjön. A sima kotyogós nagyon felhevül mire jön a zacctenger, ezen nem segít a forró víz sem. A szeleppel való játszadozás meg nem ér semmit sem, ízeket vesztünk vele, mellesleg akkor ledegradáljuk sima kotyogóssá.
[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
-
Nimda
addikt
válasz Safi1988 #7845 üzenetére
Én Brikkát évek óta használok napi szinten, IMS felsőszűrővel. Nekem a La piazza + Lagos prémium váltak be. Az előbbi kevesebb 15%, az utóbbi több, 65% robusztával. A cél az volt, hogy a végeredmény egy presszó közeli élmény legyen, ami sok gyakorlás után sikerült is. A lagost végül elhagytam mert nekem túl erős, viszont a több robuszta miatt a crema is gyönyörű volt, akármennyi vizet is használtam fel, nem kellett a milliméterekre odafigyelni. A piazzánál már más a helyzet, a kiöntő töltésvonalán túl soha nem használok több vizet, inkább kevesebbet. Az őrlemény mindkét esetben kissé búzadara állagú, homogén. Lazára töltöm a kosarat, de szépen eloszlatom benne a kávét, hogy a terítés egyenletes legyen. Nem tömöm túl, de nem is sajnálom, arra viszont ügyelek, hogy tisztán dolgozzak. Én hideg szűrt vizet használok, elektromos tűzhelyen, 2-3 perc alatt le kell, hogy főjjön. Ahogy megindul a kávé, már kapcsolom is le. Gyakorlatilag mára már csukott szemmel is szép az eredmény, egy kellemes ízű, nem keserű, de nem is savas, rövid ízletes kávét kapok.
Ha neked nem célod a presszó közeli produktum, akkor a Brikka nem neked való.
[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
válasz RetepNyaraB #8209 üzenetére
Köszi a választ, akkor megvan a befutó kar, a redwood nincs készleten, marad a másik. Ami a szűrőt illetti, a 14-16g -ost rendelem meg. Amúgy mekkora az árkülönbség is.
-
Nimda
addikt
A következő hetekben tervezek venni egy Eureka Mignon Bravo örlőt, van valakinek ezzel tapasztalata?
Amiért tetszik: viszonylag csendes (állítólag), kevés pangó, programozható, nagy teljesítmény, nem túl drága (de azért ez már a lélektani határon van)
[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
válasz RetepNyaraB #8348 üzenetére
A Mazzer nagynak tűnik és mi az a hatalmas tartály az elején? A Baratzákat nézegettem még, de nagyon drágák még a Sette 30 -is. A Sage 820 -as is tervben volt, de ha már drága örlőt veszek, akkor legyen pangó nélküli, vagy legalábbis minimálisan.
[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
válasz RetepNyaraB #8354 üzenetére
Így már értem, köszi.
Az arabikák mennyire erősek? Én egy 15% robuszta tartalmú blendet iszom, de néha ez is megcsap, ha kettőt iszom egymás után.
-
Nimda
addikt
Ha valaki éppen keres olcsó örlőt, a Sage bcg-600 (~45k) bcg-820 (~67k) most akciós az euronicsnál. Én az utóbbira lecsaptam, ha jelenleg nincs készleten, érdemes néha ránézni, mert néha elérhető 1-1db.
[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
válasz tuzpenge #8435 üzenetére
Mivel én sem nyomom hardkór módban, teljesen megfelel, több pénzt most nem költenék örlőre (egy eureka volt tervben) Nálam egy ~5 éves leharcolt graefet vált, szerintem a sage sem lehet rosszabb. -némi extrával (időzítő pl.) 90 ezret én sem adtam volna érte, de 67 ezerért már nem gondolkoztam a bcg-820 -on.
[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
válasz TheProb #8518 üzenetére
Ennyiért best. Én még teljes áron vettem pár hete
Ugyanezzel a kombóval használtam, ehhez adnak egy tampert+tejkiöntőt is. Az örlőt én cseréltem bcg820 -ra, amin szintén akciós volt. Csak egy pici szintlépés, ami nekem elég is. A gyári kart javasolt cserélni és a szűrőt is.[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
-
Nimda
addikt
Pár nap tapasztalat/használat után, akit esetleg érdekel, Graef 702 vs Sage 820. Árban ugye jelentős különbség van, én akciósan vettem a saget jóval olcsóbban (67 ezerért), most ~90 ezer az átlagára - ennyiért nem vettem volna meg. A graef ~30 ezer körüli összeg volt kb. 5 éve újonnan, jelenleg ~50 ezer.
Mindkettő pangót hagy maga után, a graefet nem mértem, a sage kb. 0.5g -ot. Püfölni kell mindkettőt, a graefet viszont jobban. Ami a sage előnye, hogy nem nagyon vettem észre sztatikus feltöltődést és az őrlemény is konzisztensebb, igaz, a rögösödés itt erősebb (nem számít ha van kéznél wdt). Elképzelhető, hogy a graef kései már kopnak, vagy kopottak. Gyors sacc, kb. 35 kiló kávé ment át rajta. A sage komfortosabb, könnyebb takarítani, nem szórja szét az őrleményt (karba őrlök adagonként). Programozható, bár a tárcsa eléggé pontatlanul számolja az őrlési finomságot. Sikerült belőnöm egy olyan szemcseméretet, aminek az eredményével elégedett vagyok, egyszóval nem bántam meg a váltást.[ Szerkesztve ]
-
Nimda
addikt
válasz TheProb #8866 üzenetére
WDT híján én finoman ujjal is szoktam simítani, egyengetni az őrlemény tetejét, némi kocogtatás mellett. Az AVX -es naked kar+IMS szűrővel és tamperrel pedig kellően tudom tömöríteni, mert van egy pereme ami nem engedi a túltömörítést. Az őrlemény finomsága volt nálam is a gyenge pont (La piazza közepes pörkölés) 16g kávéból 30g produktum, ~28mp. A végén a pogácsa is nagyon szép, egybefüggő marad. Némi csatornásodás nálam is jelen van, mert a rögösödést eltüntetni így nem lehet teljesen, de a végeredmény nagyon finom. Mondom ezt úgy, hogy évekig Brikka + szintén La piazza kávét ittam.
-
Nimda
addikt
válasz Anubris #9166 üzenetére
Szia, ugyanezzel a jelenséggel találkoztam, az IMS nem mágneses, illetve csak nagyon gyengén. A karhoz adott kosár viszont jól illeszkedik. A gyári fém delonghi tamper szintén nem jó az IMS -hez, ehhez én 51,3mm -es AVX tampert vettem.
Én La Piazza - 1 kockacukor, természetesen presszó mennyiség ~30g.
[ Szerkesztve ]