Új hozzászólás Aktív témák

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz trisztan94 #1896 üzenetére

    "Lehet, hogy én értettem félre, nekem abszolút az jött le, hogy a leg- lepkefingnyi kódot is pluginba írjuk, mert az milyen jó."
    Erre a válasz megint az "attól függ". Indokolt esetben "lepkefingnyi" kódot is érdemes lehet pluginba rakni, ha adott DOM-elemek manipulálását egyszerűbbé teszi. Erre sincs általános szabály.
    Mindenesetre az tény, hogy a jQuery plugin nem egy nagyon misztikus valami, nem is nehéz írni, de hasznos lehet, viszont nem is kell rá úgy tekinteni, mint egy gyógyír az összes problémádra. Egyébként legalább egyszer próbáld ki, hogy írsz egy tök egyszerű jQuery plugint, nagyon jó a dokumentáció a jQuery hivatalos oldalán, meg rengeteg tutorialt lehet találni a témában. Ha legalább egyszer kipróbáltad, milyen az, akkor segít eligazodni, hogy mikor lehet érdemes plugint írni. Akár 20 perc alatt át tudsz futni rajta, hogyan kell, mit kell tudni róla nagyvonalakban, és meg tudod írni a legegyszerűbb pluginedet, szóval érdemes rászánni azt a kevés időt.

    ""Mik azok a "sima hívások"?"
    $('#valami').click(function() {
    //do stg
    });
    Ezek helyett a "sima hívások" (van erre valami szakkifejezés? nem jut eszembe )"

    Uhh, hát itt megint csak valami fogalomzavar van. Ez a "sima hívás" egy eseménykezelő akar lenni... a click eseményre feliratkozol (így szokták mondani) egy eseménykezelővel. Tehát annyi ennek a lényege, hogy amennyiben #valami elemre ráklattyolnak, akkor ez a függvény fog lefutni. Jelen esetben itt egy úgynevezett anonim függvénnyel iratkoztál fel az eseményre. De nem kell, hogy az a függvény anonim legyen, a függvénypointeres szintaktikával is lehet:

    function myFunction() {
    // do something
    // ....
    }

    $('#valami').click(myFunction);

    Ugyanaz fog történni. A különbség az, hogy jobban elkülönül a kettő. De itt sem egyértelmű, hogy egyiket vagy másikat "érdemes" használni - ha sokszor használod fel mondjuk az adott függvényt, máshol is van rá szükség, akkor nyilván érdemes így szétválasztani, ha egyetlen helyen lesz felhasználva, akkor nem kell, sőt, adott esetben olvashatóság szempontjából még jó is lehet, hogy "egy helyen van".

    "Én próbálok mindig objektum orientált lenni, sokszor kísért meg a "sötét oldal", hogy inkább lesz*rom, gányolok, úgy is működni fog"
    Ez ismét képzavar, ha valaki nem objektumorientáltan kódol, az nem azt jelenti, hogy gányol. :N
    Scriptnyelvekben például nem feltétlenül kódolsz objektumorientáltan, aztán mégis lehet úgy is igényes kódot írni.

    "Az append az nem egy szinten van a DOM-ban a <li>-vel?"
    Hogy micsoda? :Y

    "Tehát ha jól értem, akkor nem a <li>-re kéne append-olni, hanem az ő containerjére, nem?"
    Nem. A <li>-hoz is lehet appendolni, kódodban hozzáfűzve a Lorem ipsum dumát:

    http://jsfiddle.net/7qubc/1/

    Egyébként van .slideToggle() is, ami kicsit egyszerűbb. :)

    Sk8erPeter

Új hozzászólás Aktív témák