Új hozzászólás Aktív témák

  • Calogero

    addikt

    válasz AMD Power #3960 üzenetére

    Ezt nem mondják a KRESZ oktatáson, de szerintem a könyvben sincs, de hogy miért azt ne kérdezd, mert nem tudom....

    Hivatalos leírás a kezdő jogosítványról

    48/1997 BM. rendelet
    4. §
    Kezdő vezetői engedély

    (1) A vezetési jogosultság első alkalommal történő megszerzését igazoló vezetői engedély a kiadásának időpontjától számított két évig kezdő vezetői engedélynek minősül.
    (2) A kezdő vezetői minősítést a „kezdő vezetői engedély” szövegnek a vezetői engedélybe történő bejegyzésével kell jelölni.
    (3) A kezdő vezetői engedéllyel az „A” kategóriára és az „A1” alkategóriára érvényesített bejegyzéssel utas nem szállítható, a „B”, „C”, „D” kategóriára és a „C1”, „D1” alkategóriára érvényesített bejegyzéssel – a fegyveres erők kezelésében lévő járművek kivételével – pótkocsi nem vontatható.
    (4) A rendőrhatóság a „kezdő vezetői engedély” minősítést egy évvel meghosszabbítja, ha:
    a) a közúti közlekedés szabályainak megszegésével elkövetett közlekedési bűncselekmény miatt a bíróság az engedély jogosítottjának büntetőjogi felelősségét jogerősen megállapította,
    b) közúti közlekedési szabálysértés elkövetése miatt a vezetői engedély visszavonását – beleértve valamely kategóriába, alkategóriába tartozó jármű vezetésére vagy valamely járműfajtára vonatkozó vezetési jogosultság visszavonását is – a szabálysértési hatóság jogerősen elrendelte.
    (5) A „kezdő vezetői engedély” minősítés időtartamába az engedély visszavonásának időtartama nem számít be.
    (6) A „kezdő vezetői engedély” minősítés legfeljebb két alkalommal hosszabbítható meg. A (4) bekezdésben meghatározottak harmadszori megvalósulása esetén a járművezető a külön jogszabály által előírt tanfolyam elvégzése után új vizsgára köteles.
    (7) A (6) bekezdésben szabályozott vizsgakötelezettség nem terjed ki arra a gépjárművezetőre, akinek ugyanazért a jogellenes cselekményért külön jogszabályban meghatározott utánképzésen kell részt vennie, illetőleg akit a bíróság a gépjárművezetői jártasság igazolására kötelezett.
    (8) Amennyiben a (4) bekezdésben meghatározott cselekmény a (1) bekezdésben előírt határidő lejártát követő első évben jut a hatóság tudomására, a „kezdő vezetői engedély” minősítést vissza kell állítani.
    (9) A (8) bekezdésben meghatározott esetben a minősítés időtartamát úgy kell számítani, mintha a korlátozás folyamatosan állt volna fenn.
    (10) A „kezdő vezetői engedély” minősítést az illetékes rendőrhatóság – ha annak feltételei fennállnak – a jogosult kérelmére törli.
    (11) A rendőrhatóság a (4) bekezdésben meghatározott esetekben a járművezető rendkívüli pályaalkalmassági vizsgálatát kezdeményezheti.
    (12) E § rendelkezéseit – nemzetközi szerződés eltérő rendelkezése hiányában – a külföldi vezetői engedély helyett a magyar hatóság által kiadott vezetői engedélyre is alkalmazni kell.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák