Új hozzászólás Aktív témák

  • Aszpirin

    senior tag

    válasz Szabi® #306554 üzenetére

    Úgy látom, nagyszerűen megy a statisztika :D , szóval ezzel nem vitatkozom, csak elmondom a tényeket.
    Online készíti egy nagyon népszerű tech-youtuber (Marques Brownlee, valószínű, hogy ismered, vagy belefutottál már egy-két videójába, de annyira komolyan veszik a gyártók is, hogy pl.az Apple vezetői is adtak neki személyes interjút), évek óta, mindig az aktuális évben megjelent telefonokat versenyezteti, és el is magyarázza a metodikáját. 2022-ben több mint 600ezer résztvevő 21,2 millió szavazatából a Pixel 6A jött ki nyertesen az összesítettben, de vannak kategóriák: árral normalizárl nyertes, protré mód nyertes, stb. A módszer páros összehasonlítás A kép vs B kép, ugyanaz a téma, "ELO rating" nevű algoritmussal előállítva az egyéni végeredmény. A képekról nem lehet tudni, hogy mivel készült, mekkora felbontású stb.
    A 2023-as felmérésbe Te is beszállhatsz: https://vote.MKBHD.com
    Hogy a 600ezer résztvevő reprezentatív-e a Föld teljes lakosságára? Nem, de nem a szám miatt (a magyarországi népességre 1000 fős a reprezentatívnak elfogadott minta tudomásom szerint, ennyit alkalmaznak a hazai közvélemény-kutatók, szóval a 600ezres szám alapján az 6milliárdra lenne elég), a probléma inkább az, hogy a nyílt online módszer nem biztosítja a világon az egyenletes demográfiai eloszlást. Az Egyesült Államokra mindenképp statisztikailag reprezentatív ez a minta, és azért ha egy 21 millió szavazatos, 600ezer résztvevős vaktesztből az jön ki, hogy a kapott szavazatok száma fordítottan korrelál a megapixelek számával, akkor az elég sokat mond, szerintem.
    Az iPhone 14Pro a saját maximális felbontásán készült képeivel a 7. helyen végzett, a legrosszabb eredményt pedig a 200 megapixeles Moto Edge 30 Ultra érte el :)
    itt a nagyon zanzásított változata a 2022-es összevont eredménynek, de ha rákeresen a Marques Brownlee csatornára, akkor megtalálod a részletes bemutatását is mind a módszernek, mind az egyes kategóriaeredményeknek is: https://www.youtube.com/watch?v=FG_KaJ6mJzg

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák