Hirdetés

Az AI következő nagy dobása a matek

A Google két olyan AI-rendszert is mutatott, amely komplex matematikai problémák megoldására is alkalmas.

A jelenlegi AI-modellek alapvetően statisztikailag igyekeznek megjósolni a következő szavakat, a bonyolult matematikai feladványokkal nem boldogulnak, ezeknél ugyanis az emberi intelligenciát idéző gondolkodásra, okfejtésre lenne szükség. A Google viszont két olyan AI-rendszert mutatott be a napokban, amelyek már bonyolult matematikai problémák megoldására is képesek.

A DeepMind új modelljei, az AlphaProof és az AlphaGeometry 2 négyből hat kérdést oldottak meg az 2024 International Math Olympiad versenyen. Az egyik kérdést percek alatt, a többit maximum 3 napon belül (ez több, mint a versenyben megengedett idő). Ennek ellenére az eredmények a legjobbak, amit AI valaha felmutatott ilyen versenyen.

A DeepMind a Gemini egy verzióját kombinálta az AlphaZeróval, ami korábban a legjobb emberi játékosokat verte el például sakkban. Az AlphaProof így három kérdést is megoldott, köztük a legnehezebbet, amit a 600 emberi résztvevőből csak 5 tudott.

Hasonló projektet Strawberry név alatt indított az OpenAI is már – egyes dolgozók szerint annyira nagy a fejlődés, hogy az igazgatótanácsot figyelmeztették, az veszélyeztetheti az emberiséget.

Előzmények