Új hozzászólás Aktív témák

  • -Gabesz-

    senior tag

    Mint tudjátok én azon kevesek egyike vagyok, aki még kitart a platform mellett. Most hogy jön ősszel a cascade lake X és talán a meglévő alaplapokban is menni fognak, így ez ad némi bizakodásra okot. Csodát persze nem lehet várni ettől a régi skylake architektúrától, de csiszolgatásokkal kicsit vonzóbbá tehetik. Például ha mondjuk forrasztott kupakkal jönnének, megkímélnék az usert egy csomó herce-hurcától mire rendesen hűthetővé tennék a procit. Ha a melegedésen is sikerülne kicsit javítani, mint pl. a 9-es szériánál, akkor magasabb frekin lehetne járatni ezt a platformot is és felzárkózna egyszálas teljesítményben a 9. gen 1151 platformhoz. Ami még nagyon fontos lenne, az a baráti árazás, ami ugye intel bácsi részéről kevésbé szokott bejönni.

    Sikerült elpasszolnom a 7800x procit, a piac ezen szegmense elég állóvíz, pedig most elég olcsón lehet szerezni lapot és procit is. A lényeg, hogy baráti áron szereztem helyette egy 7900x-et. Ennek a határait feszegetem jelenleg.

    Asrock x299 extreme 4 hibátlanul teszi a dolgát. A hűtésem csak lég, de D14, mondjuk a VRM-nek ez pont jó. Ennek fényében és a lentebb látható gép elhelyezésből adódóan igazán dicséretes eredmények születtek. A proci delidelt, custom réz IHS-el, felül mx4-et kapott.

    A gépházban (cm690 elég szűkös) felül szív 2x14cm, hátul egy vastag 12cm-es, mind szabályozható. A vga ki van vezetve, az minimálisan melegít bent (vega64 liquid). A hely szűkös.

    4800 HT on. Bios 1,16v llc2 : a hőfokok neccesek. Van egy nagyon hűvös magom + 3 hűvösebb, valamint 1 legmelegebb mag +3 elég meleg.

    5000 HT off. Bios 1,26v llc2 : ez már megvolt 1,24v -on is, csak keveselltem a pontokat. A magok melegedése megegyezik az előző 4800-as beállításhoz képest.

    A beállítások tesztelés alatt vannak, nem véglegesek. Nyilván linx, prime mellett a hőfokok durvábbak lennének, pláne ha tolni kellene fel a vcore-t, ezekkel nem nyúzom. Játékok és benchmarkok lesznek még tesztelve.

    24/7-re egy olyan megoldást tervezek, ahol a melegedős magokat alacsonyabb frekin járatnám, mint a kevésbé melegedőseket mondjuk 4700 és 4900 lenne a két cél érték HT off mellett.
    Azt kell még megnéznem, hogy egy beállított alap Vcore mellett, a magoknál egyenként állítható offset mehet-e negatív irányban, mert úgy könnyedén be tudnám lőni az elképzelésemet.

Új hozzászólás Aktív témák