Új hozzászólás Aktív témák

  • zebra_hun

    Topikgazda

    WHEA hiba tulajoknak egy észrevétel:

    Kijött egy új BIOS a lapomhoz, csak rávettem magam, pedig semmi gond az előzővel.
    Gondoltam, tesztelődöm kicsit a változó frekivel és hozzá a VCore fesszel. Elég érdekes dologba ütköztem. Minden Auto beállításon nincs semmi gond, mert elég rendesen túllövi a lap.
    Tudom, mivel sokszor már leteszteltem, allcore 5GHz-hez 4.7MHz-es uncore mellett elég az 1.11V ennek a cpu-nak. Ez így nem igaz, 1.20V-on még kaptam a WHEA hibákat, alatta kifagyott az egész. Mindezt CbR23-mal tesztelve. 1.22V-nál tudtam stabilizálni, jóval nagyobb fogyasztás mellett. Az oka pedig az Auto VCC IO/SA feszültségek. Direkt nem adtam még XMP profilt sem, csak kíváncsi voltam az Intel ficsőrökre.
    IO vmi. 0.95V, SA pedig 1.05V az alap 2133MHz-hez. Jó sok helyen olvasni erről a hibáról, ráadásként a VCore érték is katasztrófa. Ahogy beállítottam a megszokott 4133MHz-es Ram profilt a hozzá kitökölt IO/SA feszültségekkel, abban a pillanatban helyreállt minden. Nincs WHEA, VCore újra 1.11V-on stabil x50/x47-en.
    Ezt csak azért írom, hogy erre a hibára a drasztikus core fesz emelés nem a legjobb megoldás. Plusz melegedés, nagyobb fogyasztás, stb.
    Egyébként belőttem egy olyan változó frekis rendszert, ami ugyan nem 800MHz-től szabályoz, hanem 36 44 50-en. Egész tetszetős így elsőre, de még majd tesztelni kell. Uncore freki is 3300MHz-es indulón van.
    Az, hogy mondjuk 2 magon menjen x52, 4 magon x51, minden magon x10, annak nagyon nem láttam értelmét, így az egyenlőre elvetve.
    Engedélyeztem a TVB-ot, de annak sem látom nagy értelmét. 70C-ig engedi az összes magra az x52-őt, de ennyi erővel beállíthatom ezt amúgy is. Legalább is nem győzött meg, hogy miért is jó ez nekem, ha akarom, beállítom, hogy 5200MHz legyen a max.
    Naja, remélem segít WHEA hibásoknak az észrevétel, nálam is tud lenni, ha kézzel nem korrekciózom az értékeket. Túl nagy fesz is instabilitást okoz! (IO/SA)

Új hozzászólás Aktív témák