Új hozzászólás Aktív témák

  • Puma K

    veterán

    válasz Viktor91 #2151 üzenetére

    Az AIO-k előnye abban rejlik, hogy összességében tekintve kisebb méretből azonos vagy jobb hűtési teljesítmény tudnak összehozni mint a batár nagy heat pipe-os alus-rezes óriás kilós tömbök...

    Ráadásul a CPU környéke jóval levegősebb marad ami gépházon belüli légáramlás, belső házlevegő hőmérséklet és alaplapi VRM szempontjából számíthat ha egyéb olyan hőtermelő komponens van a gépbe mint pl egy erősebb VGA és annak a hűtése alapból a gépházon belülre hányja szét a meleg levegőt.

    AIO-val a gépben kevésbé reked meg a levegő és gyorsabban tud mozogni avagy gyorsabban lehet mozgatni házhűtő ventilátorokkal a gépház belsejében lévő felmelegített levegőt.

    AIO esetén az hogy melyik lesz a halkabb függ a radiátor méretétől hogy mekkora lesz a hőelvezető közeg: 120, 240, 280, 360 vagy 420 mm

    Ezen felül még nagyban függ az AIO-n lévő ventilátoroktól, hogy azoknak mekkora a statikus nyomása.
    Ami azért fontos, hogy mekkora erővel tudják keresztülnyomni a radiátor lamellái között a hűs levegőt. Ha minél magasabb ez a statikus nyomás érték, akkor jobbak lesznek a hőfokok. Aztán függ még attól, hogy mekkora fordulaton mekkora zajjal rendelkezik az adott ventilátor.

    Én pont ezek miatt nem apróztam el a ventilátortémát és megvettem 2018-ban az akkor elérhető egyik ha nem a legjobb ventilátor fajtát: 9db Noiseblocker NB-eLoop B14-PS Black
    Ekkor raktam össze az első épített vízhűtésemet és ehhez kerestem a minél jobb ventilátortípust.

    Korábban 2014-től ~4,5 évig egy 120-as radiátorral rendelkező Corsair H75-öt használtam a gyári ventilátoraival i5 4460 majd i7 4790K procikon. A 4790K-t 4700 MHz-en 1,265v-on simán meg tudta fogni.

    Majd a proci és az adattárolók kivételével fokozatosan cseréltem mindent a gépben.

    Így lett a 4790K-n egy Arctic Freezer 240-es AIO (ezzel a szériával valami gubanc lehetett, mert még a gyártó oldaláról is eltüntették mintha soha nem is létezett volna... ahol vettem és vissza vittem garanciáztatni ott pedig mondták, hogy előttem 35 darabot vittek vissza mert meghibásodtak)
    Ami 8 hónap után egyik napról a másikra tönkrement. A gépet bekapcsolva nem vettem észre hogy gond lenne az AIO-val. Annyit tapasztaltam hogy a Windows-ba belépve akadozik minden (egérmutató, start menü megnyitás, mappa megnyitás stb-stb). Nem értettem hogy mi van aztán beléptem a BIOS-ba és akkor látom hogy a CPU 98-99°C-on jár az AIO pumpájánál meg 0 RPM szerepel...

    Ez az AF 240-es AIO ment garanciába és ideiglenesen vettem egy Alpenföhn Brocken 2 PCGH Edition toronyhűtőt... akkor jöttem rá, hogy én ezekkel az újabb toronyhűtőkkel nem leszek jó barátságban mert roppant mód kellemetlen a szerelésük minden szempontból. Még egy CPU újrapasztázás vagy ventilátor csere is körülményes ha pl valaki gyakrabban szereli a gépét mert cserélgeti az alkatrészeket.

    Így 1 hónap toronyhűtőzés után gyorsan összeállítottam az épített vízhűtésemet:

    itt még a régi 4790K+Z97+GTX1080Ti szettel a masina

    A korábbi élmények után beállítottam a Windows-al mindig induló HWiNFO-ban riasztást a CPU hőmérsékletére és a pumpa fordulatszámára, hogy ha gond van velük, és adott értéket elérnek akkor riasszon-jelezzen.

    Az épített vízhűtés igényel némi finomhangolást, hogy megtaláld a pumpánál az optimális fordulatot víz szállítás-zaj szempontjából. Aztán ha ez megvan akkor jöhet a radiátorokon lévő ventilátorok és a házhűtő ventilátorok beállítása. Ezek után be lehet úgy lőni a gépet hogy még játékok alatt sem lesz hangja. Nem hogy alapból.

    Maximális terhelésnél pl videórendernél meg olyan órajeleken tudod járatni ami tempó idő szempontjából előny amit pl egy torony vagy épített vízhűtésnél meg sem tudnál nézni hogy egyáltalán tudja-e a proci...

    [ Szerkesztve ]

    "Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘

Új hozzászólás Aktív témák