Új hozzászólás Aktív témák

  • Razi

    tag

    Üdv!

    Ahogy egy korábbi hozzászólásomban említettem, az ultimate stabilitást a Prime95 adja (27.9-et használok - AVX utasításkészlet). Ez nem azt jelenti hogy a legtöbb helyen nem lesz stabil a procid, ez alkalmazásfüggő. Az hogy mi stabil és mi nem, az a mai processzoroknál nagyon relatív. Mire kell hogy stabil legyen? Alapvetően AVX-es utasításkészletet nagyon ritkán használnak programok, főleg játékokba nincs. Frostbite 3 engine már használja helyenként, de nem folyamatosan. Például Battlefield 4, Battlefield Hardline, Dragon Age Inquisition stb... A lényeg az, hogy ha valaki játékos célra használja a gépét akkor AVX stabilitásra célszerű rámenni, akkor nem érheti meglepetés. Erre továbbra is a Prime95 a legjobb véleményem szerint. Ha IBT, IETU, Realbench, X264 Encoder Stability test és egyéb társait használom, akkor nálam például elég 1,26V a stabil 4,7Ghz-hez, de talán még 1,25V-al is elmenne 10-12 órát ezeknél a programoknál. Ha Prime95-ben 2 perc után lefagy, akkor viszont tuti hogy nem fogsz tudni folyamatosan játszani 1-másfél órát mondjuk egy Battlefield 4-el. Ettől még más játékok menni fognak 0-24-be, mert nyoma sincs AVX-nek a többi játékmotorban.
    Ugyanakkor ha LinX 0.6.5-el megyek neki a tuningnak, ott már AVX2 van ami brutálisan fűt és sokkal több feszt kér a stabil órajelhez, de ami nagyon overkill az a Prime95 28.8 ami FMA3-at terhel. Ezekhez a programokhoz iszonyatos feszültségértékek kellenek a stabil eredményekhez és nem ritkán még egy alapórajeles gyári beállításos proci is elhasal rajta. Az én proci beállításom 4,7Ghz 1.28V valamint az északi híd vagy inkább a Cahce ratio órajele 4.4Ghz 1.17V. Ahogy fent láthattátok, ezt beton stabilan tudja, és mivel 8 óra Prime95 27.9 után is stabil volt tuti nem ér meglepi játékoknál a következő x évben. Ha elindítanék ezekkel a beállításokkal egy Prime95 28.8-at szerintem akkorát robbanna a gépem hogy gombafelhő lenne Vas megyében az épített vízhűtésemet pedig kilőné az éterbe. Ez persze nem probléma, mert gyakorlatilag a processzor minden létező alkalmazás alatt stabil akkor is ha 0-24-be renderelek vagy ilyesmi. Semmi sem használ FMA3-at vagy AVX2-őt az én felhasználási körömben, főleg nem játékok. Még egy utolsó példát szeretnék leírni nektek. Az elmúlt másfél évben egyébként 4,6Ghz-en használtam a procimat 1.22V-on beton stabilan. 10 óra Prime95 stb... 65 fokos magok szóval minden zsír volt, minden játéknál stabil volt (rengeteg AAA cím és rengeteg kompetitív játékkal is játszok). Jött a Division és 2 óra game után hopp kékhalál, több mint egy év stabil használat után. Adtam neki +0.01V feszt és 1.23V-on meg is szűnt a probléma. Azért az hozzá tartozik a történethez hogy én 4 megjelenítővel játszok, 3-at használok Surround módban és van egy 120 centis TV a 3 monitor felett amire általában az adott játék térképét vagy egyéb dolgot szoktam kitenni, és a Surround játék a megnövekedett "field of view" miatt több objektum mozgásának megjelenése nagyobb terhet ró a procira.

    Kedves Laraxior: Gratulálok a műtéthez f@sza lett :DD Olvastam valamelyik kommentedben hogy úgy szeretnéd megoldani a hűtést hogy az IHS-t elhagyod. Nos erre vannak már létező megoldások nem is egy. Úgy értem bolti, semmi marógép vagy ilyesmi :D Pont a héten olvastam az EKWB oldalán hogy kiadott egy olyan kitet ami direkt a deliddelt CPU-khoz van. A hűtőbordát direktben csatlakoztathatod a szilíciumhoz és az IHS ellenállása sem lesz többé korlátozó tényező. Továbbá szeretnék megosztani veled néhány tapasztalatot. Az első hogy a polírozást nyugodtan elvégezheted, szerintem el se lehet rontani a dolgot és bizony maximális hőmérsékleteket jócskán lefaragja a jobb hőátadás miatt. Természetesen mindkét felületet célszerű polírozni, az IHS-t és a felfekvő hűtőbordát is. Nekem EK Supremancy EVO blokk van a procin ami gyárilag tükörre van polírozva úgyhogy ezt megúsztam. A másik dolog a CLU felvitele a magra. Tapasztalataim szerint akkor a leg hatékonyabb a dolog, ha olyan vékonyan kened hogy szinte már kilátszik alóla a proci magja, tudom ez csúnyán hangzik de végülis értelemszerü :D Az ihs alját is csiszoltam egy picit, hogy a PCB-re felfekvő rész vékonyabb legyen, ezáltal az IHS belső oldala közelebb kerüljön a magokhoz, valamint az IHS belső falát ami a mag felé néz egy kicsit lepolíroztam hogy ott is jobb legyen a kontakt, de ez elenyésző, szerintem sok élettani hatása nincs. Ezt azért csináltam egyébként mert a CLU felvitel után hajlamos lemezes szerkezetűvé és rideggé válni, ilyenkor csak pontokban érintkezik az IHS-el ami nem a leg f@szább dolog. Ennek kiküszöbölésére azt csináltam, hogy miután visszatettem az IHS-t a PCB-re egy nagyon picikét megmozgattam minden irányba, de tényleg csak egy hajszálnyit, talán még egy millimétert se, csak azért hogy jobban eloszlassam az IHS és a mag közötti CLU-t. A hőmérsékleteid pedig nagyon jók, szóval legyél csak elégedett magaddal :D Ne feledd hogy nekem épített vízem van ami egy másik kategória. 1 hónapja van kész kb, eddig egy Corsair H110 kompakt téma volt ami a hűtésről gondoskodott és a maximális hőmérséklet hosszú órás tesztek után ég és föld, kb 15 fok.

Új hozzászólás Aktív témák