-
IT café
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tim82
félisten
válasz Tim82 #111114 üzenetére
Úgy tűnik, hogy időleges probléma: azután, hogy egy fél napig le volt véve töltőről a noti és kikapcsoltan hurcoltam a hátizsákomban, újra töltőre téve és bekapcsolva megint van bluetooth. Ez kifejezetten az AX200 BT modulját jelenti, ki kellett venni az X230i saját BT modulját ahhoz, hogy működjön benne az AX200.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
hszilard666
veterán
Sziasztok!
Gondolkodom azon hogy az asztali gépemet lecserélem egy laptop + E-GPU setupra, és egy Thinkpad X280 at néztem ki ennek alapjául, javasoljátok azt a gépet, vagy betegágy ilyen használatra? Gaming lenne a use case, valamint rohangálnék vele a városban, akkor csak tartalomfogyasztás. A gépet valszeg elsőnap megkínálnám folyékony fémmel a jobb hőátadás érdekében.
Más:
Van valakinek ismerőse az Aloha Informatika Kft. nél?
Keresek Apple Watch S1 S2 S3 Silver Steel 42 MM es eszközt.
-
vicze
félisten
válasz hszilard666 #111152 üzenetére
Azzal tisztában vagy, hogy minden TP pár kivétellel csak PCIe 2x a Thunderbolt, tehát a kártya mértétől függően bottleneck lehet elég könnyen? Meg nyilván a CPU se tudja rendesen meghajtani a nagyobb kártyákat.
Folyékony fém folyékony marad, így nem árt nagyon tudni mit csinálsz, ha kifolyik és bármihez hozzáér akkor... Többség lefújja a CPU környékét lakkal. Illetve némileg korrodálja a rezet hosszútávon.
Itt hozzátenném, hogy a 8gen-es Intelek ugye 2db külön szilikonból állnak, és számomra felfoghatatlan ok miatt Lenovo külön kivágást csinál az ICH-nek, hogy ne érintkezzen a hűtővel, szóval ott lehet probléma a folyékony felrakással.
-
vicze
félisten
válasz hszilard666 #111154 üzenetére
Alapesetben több fajta TB3 van, Intel 1x,2x és 4x-es chipseteket gyárt nyilván ár és portok függvényében választ a gyártó. Általánosan amin 2db TB port van az mind 4x-es, de akad 1db portal is 4x-es változó. TB4 esetében is ugyanez van.
Az X1-esk többsége 4x-es.Mekkora kártyát akarsz amúgy belerakni? CPU bottleneck lehet előbb lesz.
-
Tikakukac
titán
-
S_x96x_S
addikt
válasz vicze #111162 üzenetére
ha már eGPU ..
a TB(4) - elméletileg jó dolog lenne, de még mindig lassú,
( legalábbis a maximalista igényekhez képest )és mivel az Intel nem nagyon erőlteti meg magát
az ASUS már megint kitalált egy új eGPU interfészt - ami persze nem szabványos ...
de ezt leszámítva ígéretes kísérlet - ami már határeset a "használhatóság" felé ...
( ráadásul az eGPU hordozható is ~ 1Kg )"ROG XG mobil interfész, mely PCIe 3.0 x8 kapcsolatot (is) nyújt, és elsősorban arra szolgál, hogy az XG Mobile eGPU-val a TB4 kínálta 40 Gbps helyett 63 Gbps-tel kommunikálhasson a számítógép." -> magyarul -> [link]
Szerintem az Intelnek egyáltalán nem érdeke az eGPU -s piac olajozása ...
Kirdés, hogy a Lenovo mit lép .. szerintem Thinkpad vonalon is lenne igény - egy használható eGPU-ra
[ Szerkesztve ]
Mottó: "A verseny jó!"
-
Tim82
félisten
válasz vargas0502 #111164 üzenetére
Nincsen rá, de írtam korábban is, hogy Reddit-es ötlet volt hasonló problémára, hogy ki kell venni a gyári BT-t.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
MrPetya19
addikt
válasz S_x96x_S #111163 üzenetére
Hát az már haladás hogy 11. genen minden procin elvileg integrált lesz a TB4 vezérlő, mint a 10gen G-s CPU-jain. Ott eGPU teljesítmény növekedést hozott ez a kialakítás.
Amúgy a Lenovo Thunderbolt Graphics dock vagy mi elég népszerű a 1050Ti gpu-jával a TP-es redditen.,,Az Epöl térképei Kelet-Európában sivatagot mutatnak." Bog
-
Tikakukac
titán
válasz S_x96x_S #111163 üzenetére
Na vajon miért nem akar külső VGA-t az Intel?
A gond a külső VGA miatti igénynél a számok. Lenne rá igény, csak az 100 ember mondjuk a mi országunkban is, aki erre rámenne finoman szólva is kimeríti a piacképtelen termék fogalmát. Maximalista igényekhez viszont ezen laptopokhoz a hűtés maximálisan hurka lesz, sokra mész a 20 másodpercig szép eredményekkel, ha utána padló van és 1 óra géming után felszáll a gép úgy teker a venti.
[ Szerkesztve ]
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
whited
addikt
Sziasztok
T410S-be HDD takaróra + cd drive-ra lenne szükségem.
T410-é jó hozzá vagy egyedi kell?[ Szerkesztve ]
Ha nem válaszolok a PM-re, elképzelhető, hogy nem kaptam meg, ilyenkor kérlek küld el újra, köszönöm
-
scarbantia
aktív tag
Sziasztok! Elhasználódott a W530 9 cellás akkum. Kiestem a ThinkPadezésből, tud valaki valami jó beszerzési forrást? Van még esély gyári akkut találni? Vagy már inkább jobb lenne utángyártott?
Win10-re van valami akkumenedzsment program? Szerintem ennek hiánya miatt döglött meg, ha jól emlékszem Panasonic cellás akku...
-
félisten
válasz scarbantia #111170 üzenetére
A Vantage kezeli a töltési küszöböket egy ideje már Win10 alatt.
-
Surfym@n
senior tag
válasz scarbantia #111170 üzenetére
Lenovo vantage W10-es applikációt használom. Az a korábbi PowerManager-ekhez hasonlóan tudja teljes körűen vezérelni a töltést. Neki köszönhetően a szintén w530-as 9c akksim (Sanyo) az utóbbi 5 évben 14 új ciklust szerzett, s nem romlott a kapacitás. Egyébként én is inkább fizetnék 30-35 ezret azért, hogy kapjak egy zsír új, eredeti Pana cellás, nagy (9c)akksit. Illetve vadászok külső akksi töltőre is, de már 4 éve nem látok ilyet piacon
28 év és 2.8-as rekesz felett már nincs mese...
-
félisten
-
félisten
-
vicze
félisten
válasz FoxiestFox #111176 üzenetére
Nagy dögöknek kell azért a 8x minimum, a 4x korlátoz már egy 1070-nél is, de mostanra az elég kicsi lett, de igen nyilván a CPU lesz az első limit egy laptopnál. Bár ha belegondolsz a Ryzen 5000 elég jól meghajtja a dolgokat még mobilban is.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
hszilard666
veterán
Köszi, le is beszéltetek róla!
Keresek Apple Watch S1 S2 S3 Silver Steel 42 MM es eszközt.
-
vicze
félisten
válasz FoxiestFox #111179 üzenetére
Ha lenne akkora kártyám hozzá ki is próbálnám.
Elsősorban játék függő, legtöbb tesztben a Shadow Of The Tomb Raider hozza ki legjobban, ott már FH-ban is van különbség 4x és 8x között még nem drámai de van. 4K esetében pedig ez már felkúszhat 16x-ig és a 4x már tuti kevés, de ott már egy eGPU estében a CPU lesz a korlát az 100% és nem a 4x. Általánosan laptop esetében nem a 4x a korlát egyértelműViszont tényleg nem poénból rakott ASUS egy külön csatlakozót, hogy meglegyen a 8x, RTX3080m-nél simán el tudom képzelni, hogy korlátos lenne a 4x, egy Ryzen 5000 mellett.
-
S_x96x_S
addikt
>> a TB(4) - elméletileg jó dolog lenne, de még mindig lassú,
> Mihez lassú? Milyen maximalista igényekhez?"maximalista igény" = Desktop/Workstation teljesítmény és bővíthetőség - a hordozhatósággal kombinálva.
hogy pár üzleti példát mondjak
- AI/DataScience fejlesztőknek, elemzőknek
- AR/VR fejlesztőknek - akik a jövő - 2x - 8K -s képernyőjére fejlesztenek.
- Következő gen-es játékfejlesztőknek ..akiknek 20 különböző GPU-ra kell tesztelni és optimalizálni a játékokat - és sokkal egyszerűbb lenne az életük - hogyha csak egyszerűen rádughatnák a legerősebb GPU-t korlátozás nélkül ...mert szerintem normális igény már most is,
hogy egy frissen vásárolt Thinkpad-re ( legyen az bármelyik széria )
a jövőre! megjelenő nVidia / Radeon - csúcskártyákat is rá lehessen kötni ...
( amelyek persze már multi-chipes kivitelüek ; legalább 2x akkora magszámmal; fejlettebb teljesítménnyel; stb ... )Arról nem is beszélve, hogyha egy FPGA kártyát szeretnék rákötni ...
mert manapság már egy egyszerű postgres-t is lehet FPGA-val gyorsítani ...persze az Intel úgyis fog csinálni a oneAPI -hoz ( FPGA + GPU + CPU ) mobil megoldást is,
- de mikor?
Meg persze lesz az AMD-nek is XAPU megoldása (= Xilinx-FPGA + APU )
- de mikor?és ezek mind csak látszólag maximalista igények ,
ha következő generációs technikákkal "játszol" - akkor felemerül rá az igény.
-
azbest
félisten
válasz FoxiestFox #111179 üzenetére
vagy riser kártyával lehet próbálgatni, levág mindig valahány sávot
Nekem csak x1 2.0-ával van tapasztalatom. Picit visszafogja, ha sok textúrát kéne mozgatni. Meg persze ha belső kijelzője van visszahúzva a kép, akkor az is fog rajta (kis sávval sokat, sok sávval talán kevesebbet).Az újaknál nem olcsó játék az egpu-zás. Jó öreg expresscard slottal lehet csapatni 35 dolcsiból Csak nem hot-swap.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz vicze #111181 üzenetére
A high-end kártyákat tény, hogy megvágná ez a limit egy kissé.
Én mondjuk abból indultam ki, hogy aki Thinkpaddal akar egpu-t használni, nem a high-end gpu és a 4k 120 fps a reális cél, hanem hogy mediumon menjenek újabb címek is fhd 60 környékén, arra elég alkalmas a jelenlegi tech is. -
félisten
-
MrPetya19
addikt
válasz FoxiestFox #111184 üzenetére
Szerintem se a 4K 120fps a cél, de modnjuk (ha majd lehet) utazás közben a szállodában este lehet tolni a tévén egy kis játékot.
Vagy bennem még gépészként a "professzionális" kártya merült föl mint lehetséges opció és ott sokszor többet számít az hogy quadro mint a tényleges teljesítmény.,,Az Epöl térképei Kelet-Európában sivatagot mutatnak." Bog
-
Janoo_07
aktív tag
Sziasztok, most kaptam egy új céges T14-es Lenovot aminek Type-C-s töltője van (model no: ADLX65YCC3D). Ezt a töltőt használhatom a T470-es Lenovomhoz is szerintetek? Eddig nem találtam egyértelmű választ rá.
-
Janoo_07
aktív tag
válasz donjohnson #111188 üzenetére
Köszi! Bent is, szépen tölti!
-
Molk
tag
válasz S_x96x_S #111182 üzenetére
Értem, köszi.
Ezekkel a felsorolt üzleti felhasználási módokkal nem vagyok tisztában. Kétség kívül ezek eléggé erőforrás igényesek.
Számomra az meglepő, hogy ezeket folyamatokat valaki szeretné hordozhatósággal kombinálni. Feltételezem, hogy ezek nem 1 VGA-nyi teljesítményt igényelnek, azaz ha az ember nem szeretne egész nap malmozni akkor egy erre megfelelő eszközt választ. Mondjuk valami NVIDIA Quadro GPU servert.
Ugye egy darab VGA-t azért lehet TB3-al olyan mínusz 0 - 20% teljesítmény veszteséggel csatlakoztatni, ha a notebook képes kihajtani egyáltalán és épp nem fő meg. -
vicze
félisten
Kicsit lemaradtam ma... Április-májusban jönnek az új modellek. Sajnos csak X13 kapott 16:10-et.
Ryzen 5000 Pro, már 30%+ üzemidő Intelhez képest.
Intel 2db TB4, AMD marad 3.2-es USB-n[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz MurdR #111192 üzenetére
Ezeket nem árt FRU alapján kikeresni és megnézni, egyezik-e.
Sokszor van átjárás azonos genen belül (régebben még genek között is volt elég gyakran), de van, hogy csak vizuálisan hasonló valami.
Az R400-nak más háza van, többnyire tömzsibb ahogy a legtöbb R szériának eltér a T-től, ez régen is így volt, még akkor is, mikor az alaplap simán csereszabatos volt a T szériával. -
S_x96x_S
addikt
> Számomra az meglepő, hogy ezeket folyamatokat
> valaki szeretné hordozhatósággal kombinálni.
> .... Mondjuk valami NVIDIA Quadro GPU servert.gondolj pl. egy képzeletbeli személyre
pl
- üzleti konzulensre ( nyakkendős - egyénre szabott öltönyös - pre-sales-re )
- vagy egy új AI/ML/AR/VR-s Startup CEO-jára,
aki bemutatót akar tartani egy idegen országban
- gazdag arab vásárlóknak
- vagy potenciális befektetőknekNem igen fog egy "NVIDIA Quadro GPU server" -el szenvedni a reptéren és az ügyfélnél ..
Van pénze megfizetni a technikát? VAN ..
Fontos neki a jó benyomás és a jó demózás? Fontos!
Fontos neki az ideje ? IGEN ..
Fontos neki, hogy ne izzadjon le a drága armani öltönyében a cipeléskor ? IGEN ..Ez majdnem olyan mint a sportautók ..
- egyrészt presztízs és luxus .. vagy egy gyerekkori álom beteljesítése ..Ráadásul ez nem is új probléma.
Rengeteg eGPU-s próbálkozás volt már eddig is.Végül:
egy mai mobiltelefon erősebb mint egy 10 évvel ezelőtti PC ..
csak hogy átérezzük a hordozhatósággal kapcsolatos trendeket..
-
S_x96x_S
addikt
barkács E-INK / Paperlike Thinkpad
‘headless’ Thinkpad T480 combined with the Dasung HD-FT
https://alexsoto.dev/building-an-e-ink-laptop.html
"The Thinkpad T480 seems to be an ideal laptop for building an e-ink laptop, ..."
( via HackerNews )
( ez még csak a tervezett blog/napló sorozat első posztja .. mindenesetre érdekes ! )
-
kalapacsolok
senior tag
Sziasztok! Thinkpadet vennék használtan, milyen progival vagy hol lehet hitelesen ellenőrzni, mennyi ideig volt bekapcsolva -használva? Akku töltési ciklusait lehet valahol nézni? Vagy ezek az adatok könnyen buheralhatok?
-
félisten
válasz kalapacsolok #111197 üzenetére
Ez nem mobiltelefon, hogy hívásidőt nézegessél.
Az akku természetesen ellenőrizhető, és ha szar, jó alap alkudni. -
scarbantia
aktív tag
Nemrég kérdeztem W530 akku témában. Sajnos azóta se találtam gyári akkut. Utángyártottakkal kinek mi a tapasztalata? Van valami ajánlott/elfogadható?
Esetleg megbízható külföldi forrás gyári 9 cellás akkuhoz?
Új hozzászólás Aktív témák
- Építő/felújító topik
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- Mazda topik
- Autós topik
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Alcor Snugbook kibeszélő
- Qi2 powerbank a OnePlustól
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Lassítanak a hajlítható kijelzős telefonok fejlesztésén a kínai márkák
- Milyen NAS-t vegyek?
- További aktív témák...
- DELL G3 Gamer laptop: i5-10300H / GTX 1650 / 16Gb RAM / 512Gb SSD
- Alienware m9700i R1
- Új ThinkPad T14 Gen 5 -2024-, FHD+ IPS, Intel Ultra 5 125U , 16GB DDR5, 512GB NVMe, ujjl., gyári gar
- Precision 3560 27% 15.6" FHD IPS érintő i7-1165G7 T500 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Latitude 5540 15.6" FHD IPS i5-1345U 16GB 256GB NVMe SSD IR kam gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest